Capitalismul, sistemul economic dominant din lumea de astăzi, a dat naștere la numeroase avantaje și progrese tehnologice. A încurajat concurența, inovația și antreprenoriatul. A propulsat economia, a creat milioane de locuri de muncă și a îmbunătățit nivelul de trai al…
Prin activitățile permanente pe care le derulează, asociația Viitor Plus contribuie la transformarea societății într-una sustenabilă. O face, zi de zi, prin programele de educație de mediu, informare și consultanță, antreprenoriat social, plantări de păduri adiționale și colectare de deșeuri…
Odată cu accelerarea schimbărilor climatice, a conștientizării supraconsumului și a epuizării resurselor, tot mai mulți oameni caută să își reducă amprenta de carbon, dar și cheltuielile. Cu siguranță o casă pasivă este o modalitate de a scădea considerabil emisiile gaze…
Agricultura, cea care asigură hrana zilnică a opt miliarde de oameni, se confruntă cu multe provocări în zilele noastre. De la fenomenele meteo extreme cauzate de schimbările climatice până la degradarea și reducerea resurselor naturale de care are nevoie. Doar…
Permacultura este mai mult decât o practică de cultivare a pământului. Este o abordare sustenabilă și holistică a utilizării terenurilor, care poate schimba atitudini în privința stilului de viață sau al relațiilor dintr-o comunitate. Cuvântul a fost folosit pentru prima…
Iulie este luna mersului la mare, a vacanțelor, a băuturilor răcoritoare. De câțiva ani, a mai devenit cunoscută și pentru Plastic Free July (Iulie Fără Plastic) – mișcarea care promovează reducerea utilizării plasticului de unică folosință. Plasticul a ajuns aproape…
Ne dorim să îmbunătățim experiența utilizatorilor de pe Harta Reciclării (Localizare), prin oferirea informațiilor pe care le caută, într-o modalitate cât mai practică și intuitivă. Vrem să facem o hartă cât mai ușor de folosit, unde utilizatorii să poată găsi…
Viitor Plus a lansat Raportul Anual pentru 2022, un an plin de recorduri. Pentru Harta Reciclării, 2022 a fost anul cu cei mai mulți elevi care au parcurs lecțiile oferite de noi. În plus, am ajuns la un total de…
Până pe 25 mai, românii pot dona 3,5% din impozitul datorat statului către o cauză aleasă de ei. Îți vom arăta de ce credem că este important să donezi pentru educația de mediu. Asociațiile și organizațiile non-guvernamentale reprezintă puntea de…
Pădurile contribuie la menținerea echilibrului climatic. Stochează carbon, filtrează aerul, reglează temperatura, protejează biodiversitatea, reduc efectele fenomenelor extreme cauzate de schimbările climatice. Protecția pădurilor existente ar trebui să fie dublată de plantarea unora noi, în special în zonele cu deficit…
Schimbările climatice sunt din ce în ce mai ușor de simțit. După un 2022 cu perioade caniculare și cote ale apelor aproape de minimele istorice, a urmat o lună ianuarie fără zăpadă și temperaturi record. În vară, lunile iunie și…
Harta Reciclării, cea mai mare platformă online cu puncte de colectare a deșeurilor reciclabile din România, a ajuns la 16.000 de locații înregistrate la nivel național. Harta Reciclării este gândită ca o platformă participativă care îi invită pe utilizatori, nu…
România nu reușește să majoreze gradul de reciclare. Din contră. Rata de reciclare a scăzut la 11,3% în 2021, de la 11,9% în 2020. Motivul? Puține municipalități sunt preocupate cu adevărat de trimiterea cât mai multor deșeuri la reciclat. Speranțele…
Săptămâna Verde, program formal dedicat educației de mediu în fiecare școală, a debutat cu patru webinarii gratuite, create și prezentate de trainerii Viitor Plus. Au participat peste 10.000 de profesori interesați de idei și activități realizabile pe parcursul unei săptămâni.…
Donațiile reduc risipa, consumul de materiale și contribuie totodată la o societate mai echitabilă prin ajutorul dat persoanelor vulnerabile. Bunurile folosite, care se află în stare bună și sunt funcționale, pot fi donate. Donațiile au un efect benefic asupra mediului…
Mișcarea zero waste pune accentul pe reutilizare, reciclare și refuzul achiziției de produse și ambalaje de unică folosință. Viața fără deșeuri sau zero waste este mai degrabă un ideal. În schimb, oricine își propune să găsească alternative poate ajunge să…
Reutilizarea este al doilea dintre cei 3R. Cu cât oamenii reușesc să reutilizeze mai mult obiectele și resursele deținute, cu atât vor economisi mai mult. Omenirea aruncă peste 2 miliarde de tone de deșeuri anual. Piața produselor și ambalajelor de…
Biodiversitatea planetei este în pericol. Până la un milion de specii de plante și animale sunt amenințate cu dispariția dacă omenirea nu face eforturi mai mari să protejeze ecosistemele planetei. Biodiversitatea planetei – ansamblul speciilor de plante și animale –…
Parte din cei 3R, reducerea consumului este esențială pentru protejarea mediului, înainte de reciclare și reutilizare Stilul de viață ne-a transformat într-o societate de consum, unde majoritatea produselor și ambalajelor de unică folosință sunt aruncate după utilizare. Omenirea gnerează peste…
Efectele poluării cu plastic se văd la nivel global. Ele pot fi combătute printr-un control internațional mai riguros, dar și prin deciziile pe care fiecare individ le ia. Folosim plastic aproape zilnic. Ne spălăm pe dinți cu o periuță din…
Cele mai multe dintre deșeurile menajere ajung la groapa de gunoi, deși mare parte dintre ele ar putea fi recuperate și reutilizate. Dintre acestea, deșeurile biodegradabile (biodeșeurile) sunt responsabile pentru cea mai mare cantitate de deșeuri care ajung să fie…
V-ați gândit vreodată că gesturile pe care le facem în doar 2-3 secunde pot avea un impact de sute de ani asupra mediului? Un PET pe care îl aruncăm pe stradă, pe spațiul verde sau în tomberonul greșit, va rămâne…
Energia electrică este unul dintre principalii factori care au contribuit la dezvoltarea omenirii și la îmbunătățirea nivelului de trai. Este, în același timp, al doilea sector economic în funcție de emisiile de carbon pe care le generează. Principala cauză este…
Ți-ai propus să faci ceva bun pentru mediu, dar nu știi cu ce să începi? Se întâmplă des, pentru că atunci când vorbim despre natură, ni se pare că doar gesturile mari și complicate au un impact real. Vestea bună…
Harta Reciclării a continuat și în anul 2021 să crească la toate capitolele. Au fost aproximativ 40.000 de elevi și profesori participanți la sesiunile educaționale, aproape 200.000 de utilizatori unici pe site-ul programului și un impact total de peste 1,6…
Miliardele de articole de îmbrăcăminte purtate de noi toți au nevoie, pentru a fi produse, de cantități uriașe de resurse – inclusiv combustibili fosili precum petrolul. Avem câteva sfaturi pentru a limita poluarea generată de haine. Multe dintre aceste haine…
PETcolectezi și câștigi și-a desemnat cei 15 câștigători ai lunii martie care au primit câte un voucher de 100 de lei, valabil în magazinele Auchan. Campania PETcolectezi și câștigi se încheie pe 18 mai, când va avea loc ultima extragere.…
Coca-Cola HBC România, Auchan și GreenPoint Management inițiază un parteneriat strategic pentru încurajarea colectării separate a deșeurilor Compania Coca-Cola HBC România, parte a Sistemului Coca-Cola în România și lider al industriei locale de băuturi, în parteneriat cu Auchan România, unul…
Anul 2021 a adus o serie de noutăți legislative care ar putea contribui la creșterea gradului de colectare separată și de reciclare a deșeurilor. Spunem „ar putea” pentru că nu ar fi prima oară când prevederi din legislația de mediu…
Știai că în general, după Crăciun şi Revelion, cantitatea de deşeuri strânsă de firmele de salubritate de la populaţie creşte cu peste 40% faţă de restul anului? Oamenii aruncă de la resturi de mâncare până la obiecte de uz casnic…
Luna cadourilor este cea mai așteptată lună, de către cei mici și cei mari deopotrivă, însă goana după cadouri pe ultima sută de metri ne face uneori să cumpărăm fără să ne mai gândim la impactul obiectelor alese asupra mediului.…
Harta Reciclării a lansat proiectul „Reciclăm în București”. Este prima campanie de informare privind colectarea separată în toate cele șase sectoare, ca răspuns la gradul scăzut de reciclare din Capitală. Capitala are un grad de reciclare a deșeurilor de aproximativ…
Asociația Viitor Plus, prin programul Harta Reciclării, derulează proiectul „Reciclăm în București” susținut de către Primăria Municipiului București Proiectul „Reciclăm în București” are ca scop creșterea gradul de conștientizare și de informare a bucureștenilor despre colectarea și separarea corectă a…
Pentru a participa la limitarea cauzelor schimbărilor climatice prin reducerea risipei de resurse și o colectare corectă a deșeurilor reciclabile este nevoie de mai multă educație de mediu, de la preșcolari, elevi, liceeni, și studenți, până la adulți. Harta Reciclării…
Numărul turiștilor este în continuă creștere. În consecință, impactul pe care vacanțele îl au asupra ecosistemelor naturale și atracțiilor turistice trebuie redus. Atât ecoturismul, cât și turismul sustenabil oferă soluții în această direcție. Chiar dacă poate părea că înseamnă același…
Pe fondul secetei, incendiilor și valurilor de căldură cu temperaturi record, grupul interguvernamental de experți în evoluția climei (IPCC) al ONU a publicat, la începutul lunii august, rezultatele evaluării riscurilor încălzirii globale determinată de activitățile umane. Pentru a atrage atenția…
Cei mai mulți dintre noi folosim frecvent obiecte și ambalaje din plastic reutilizabile sau de unică folosință. Pe de altă parte, forțe economice importante la nivel global – grupurile din industria petrolieră, producători de mase plastice – sunt în continuare…
V-am prezentat, luna trecută, o mulțime de sfaturi despre cum să vă adaptați stilul de viață, activitățile de zi cu zi și petrecerea timpului liber în așa fel încât să vă diminuați cât mai mult impactul asupra mediului. Un stil…
Modul în care ne deplasăm în oraș poate avea un impact mai mare sau mai redus asupra mediului. Pe măsură ce orașele devin mai sufocante, poluarea aerului a ajuns o preocupare tot mai mare pentru locuitorii din mediul urban. Pentru…
Te așteptăm alături de noi pe 5 iunie, de Ziua Mediului, la ora 15:00, pe evenimentul de Facebook unde Harta Reciclării sărbătorește 15 ani de ViitorPlus pentru oameni și natură. O să Învățăm să reciclăm cu Harta Reciclării printr-un joc…
Tu știi măsurile din strategia pregătită de UE pentru a trece la o economie circulară și pentru a avea o amprentă de carbon neutră? În luna în care sărbătorim Ziua Europei, am pregătit un articol în care vei descoperi 5…
În analiza impactului asupra mediului pe care un produs îl are, se iau în calcul atât materialele din care a fost făcut, cât și procesul prin care a trecut ca să ajungă pe rafturile magazinelor. De la mâncare până la…
În luna aprilie am discutat pe pagina noastră de Facebook principiile economiei circulare și am oferit alternative sustenabile pentru a trece de la economia liniară la economia circulară. În acest articol îți oferim 5 principii ale economiei circulare și cum…
Anul 2020 a reprezentat o schimbare de perspectivă ceea ce ne-a antrenat într-o zonă digitală și mai aproape de utilizator. Harta Reciclării a crescut cu 70% față de anul 2019, cu un total de 12.100 de puncte de colectare pentru…
De cele mai multe ori ai văzut gunoaie aruncate la întâmplare sau ai zărit niște puncte de colectare separată în drumul tău spre muncă. Probabil te-ai gândit ce poți face pentru a ajuta mediul, iar noi venim către tine cu…
Cel mai probabil te-ai trezit în situația în care ți-ai schimbat salteaua și nu ai știut ce să faci cu cea veche. Ne uităm împreună la cum aplicăm cei 3R, reducere, reutilizare, reciclare, în cazul acetor obiecte folosite. Ce poți…
Lună de lună venim către tine cu noi teme legate de poluare, reducere și reciclare pentru a putea conștientiza efectul pe care îl au acțiunile noastre asupra mediului. În luna februarie am vorbit pe Facebook și Instagram despre poluarea solului…
Luna ianuarie am ales să o dedicăm microplasticului pentru a aduce mai multă conștientizare despre această temă. Plasticul se folosește de decenii întregi, dar în ultimii ani s-a pus problema microplasticului și efectelor sale asupra mediului și oamenilor. La începutul…
… sau cum să îți formezi 12 obiceiuri noi prietenoase cu mediul într-un an. De multe ori am auzit fraza „degeaba fac eu o schimbare mică, dacă ceilalți aruncă la întâmplare gunoaiele”. Și suntem de acord că intervine frustrarea atunci…
Platforma include în prezent peste 12.100 de puncte de colectare separată în toată țara Harta Reciclării, platforma națională, interactivă, care permite identificarea și localizarea punctelor de colectare separată a deșeurilor reciclabile din România, a crescut cu 70% în acest an,…
Despre compost și cum se face acesta am vorbit într-un alt articol pe care îl găsești aici. Însă acum vrem să îți povestim despre vermicompostarea acasă și cum să îți faci un vermicompostor. O mare parte din deșeurile dintr-o casă…
Șampoanele clasice, în sticle de plastic, sunt încă la modă și se găsesc peste tot pe piață. Chiar dacă majoritatea șampoanelor vin în sticle reciclabile, există cu siguranță alternative mai sustenabile și mai prietenoase cu mediul și cu corpul nostru.…
Facem un mic studiu legat de practicile de colectare separată în vederea reciclării. Vă rugăm să ne ajutați prin completarea acestui chestionar despre colectarea separată atașat și împărțindu-l cu cât mai multe persoane. Atenție! Înainte de a completa, vă rugăm…
Primim foarte des mesaje de la oamenii nemulțumiți cu modul în care se face colectarea separată în vederea reciclării la ei în localitate. În prezentul articol vom încerca să răspundem la cele mai frecvente întrebări legate de acest subiect. Dacă…
Vă recomandăm și partea I-a a articolului Totul despre deșeurile de echipamente electrice și electronice! Acesta conține cifre relevante despre DEEE-uri, explicații detaliate despre obiectele care se încadrează în această categorie. Veți găsi informații despre distincția între DEEE-uri și DBA-uri,…
Obiectele care funcționează cu ajutorul curentului electric sunt peste tot în ziua de astăzi. Dacă acum 100 de ani ne puneam părul pe bigudiuri, făceam cafeaua pe foc și spălam rufele la râu, acum există câte o alternativă electrică gata…
Uzura morală planificată, cunoscută mai mult după termenul englezesc „planned obsolescence”, este un tip de politică de design și/sau de marketing prin intermediul căreia durata de viață a unui produs (electrice, electronice, electrocasnice) este scurtată în mod artificial sau limitată…
Am dedicat luna august conștientizării asupra risipei alimentare și ne-am concentrat pe sfaturi și idei de prevenire a acesteia. În acest articol am compilat rețetele utile din seria #NOfoodwaste, pe care le-am împărtășit cu voi în ultima lună pe Facebook…
Risipa alimentară este o problemă reală pentru mediu. Doar la noi în țară se risipesc zilnic aproximativ 6.000 de tone de alimente, ceea ce înseamnă o porție de mâncare de persoană.[1] Impactul asupra mediului are loc pe mai multe planuri.…
Să vorbești despre a preveni risipa alimentară și să nu menționezi compostul… Așa ceva este chiar imposibil! De ce? În acest articol vom vorbi despre ce este compostul și cum ne ajută să folosim deșeurile alimentare într-un mod sustenabil. În…
Sunt multe motive pentru care oamenii aleg să scoată anumite alimente din meniul lor. Câteodată este vorba despre alergii, intoleranțe slabe sau puternice, recomandări medicale sau restricții legate de religie. În alte situații motivul are legătură cu iubirea față de…
„Life in plastic, is fantastic!” spune un vechi cântec. Deși astăzi pare de necrezut, este adevărat că plasticul s-a bucurat de o lungă perioadă de glorie, după ce a fost inventat în anul 1907. Acest material versatil putea să ia…
Majoritatea ambalajelor au un cod care ne indică materialul, pentru a facilita procesul de colectare și reciclare. Așa stau lucrurile cel puțin la nivel teoretic…Practic, doar pentru că două obiecte sunt din același material și au același cod, nu înseamnă…
„Plastic Free July” (Iulie Fără Plastic) este o inițiativă care a luat naștere undeva în vestul Australiei în 2011. O mică echipă de activiști coordonată de Rebecca Prince-Ruiz și-au propus în iulie 2011 să nu utilizeze niciun fel de obiect…
Marea majoritate a românilor au probleme cu găsirea unor puncte de colectare aflate la îndemână[1]. Într-o țară în care reciclăm doar e 11,1%[2] din deșeurile municipale, când ar trebui să reciclăm 50%, diferența dintre un ambalaj dus la reciclat și…
În ultimele luni, masca utilizată doar în sistemul medical a ajuns pe buzele tuturor – și la propriu, și la figurat. Vorbim, evident, despre măștile de protecție. Odată cu utilizarea lor la scară mare, au apărut tot felul de întrebări:…
Nu este nou pentru noi faptul că suntem înconjurați de foarte mult plastic, în special de pungile din plastic, adeseori profitând de utilitatea lor o singură dată. Materialul ușor de confecționat și ieftin este prezent în viețile noastre fără să…
Te-ai întrebat vreodată câte PET-uri și doze ai aruncat până acum la tomberon în loc să faci un workshop de reciclare creativă acasă?Statisticile Națiunilor Unite arată că lumea produce 11,2 miliarde de tone de deșeuri în fiecare an*, iar cifrele…
În 25 martie scriam un articol despre măsurile luate de alte state europene cu privire la gestionarea deșeurilor în timpul pandemiei. În acel moment nu am găsit niciun comunicat oficial făcut pe acest subiect de autoritățile centrale și locale din…
Reciclarea creativă, cunoscută și ca upcycling sau reutilizare creativă, este un proces prin care deșeurile, obiectele inutile sau cele nedorite sunt transformate prin metode creative în ceva nou, interesant și folositor. În contextul actual multă lume stă acasă: pentru a…
Cum gestionează țările europene deșeurile municipale în timpul pandemiei? S-au făcut modificări ale regulilor sau măsurile preexistente erau suficiente pentru a asigura protecția lucrătorilor de salubritate? Cum se împacă izolarea la domiciliu și deșeurile? Mai reciclăm în perioada aceasta? Asociația…
Platforma Harta Reciclării are în prezent peste 7.800 de puncte de colectare separată din toată țara și peste 130.000 de utilizatori Harta Reciclării, platforma națională, interactivă, care permite identificarea și localizarea punctelor de colectare selectivă a deșeurilor reciclabile din România,…
La nivel global, 1,3 miliarde de tone de alimente sunt aruncate anual, în timp ce 820 de milioane de cetăţeni sunt subnutriţi. Cum reducem risipa alimentară? Un român aruncă zilnic peste 350 de grame de mâncare, ajungând să risipească anual…
Credem că obiceiurile și atitudinile sănătoase se învață din copilărie, de aceea propunem părinților, bunicilor și educatorilor o listă de lecturi despre protecția mediului, reciclare și sustenabilitate. Copiii învață cel mai bine prin puterea exemplului, dar și prin explorarea naturii…
Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi și deja în jur au început pregătirile frenetice de Crăciun. Luminițe, târguri, planuri, dar mai ales liste de cadouri! În acest articol îți oferim câteva idei despre cum să aducem un impact…
În ziua de astăzi, din cauza stilului de viață și ritmului rapid în care trăim, am ajuns să folosim foarte multe obiecte, majoritatea de unică folosință, care considerăm că ne fac viața mai ușoară. Însă foarte multe dintre ele nu…
Aruncarea la chiuvetă sau la coșul de gunoi a uleiului alimentar uzat are efecte extrem de negative atât asupra sănătății tale, cât și pentru mediul înconjurător. Descoperă ce poți face pentru a evita să contribui la perpetuarea acestor efecte, de…
Deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) conțin substanțe periculoase pentru sănătatea ta și pentru mediu, dar și cantități mari de materii prime secundare. De aceea, este foarte important să fie reciclate corespunzător. Descoperă ce poți face în acest sens.…
Medicamentele expirate fac parte din categoria deșeurilor menajere periculoase. De aceea, este important ca ele să nu ajungă la gropile de gunoi, în apă sau pe sol, ci să fie predate farmaciilor. Însă majoritatea medicamentelor expirate sunt aruncate la gunoi,…
Astăzi, plasticul se află peste tot și este destul de dificil să îl eviți în totalitate. Majoritatea materialelor de plastic de unică folosință nu sunt deloc indispensabile, acestea fiind introduse în stilul nostru de viață relativ recent. Descoperă cum poți…