fbpx
skip to Main Content

Protecția mediului începe cu educația

Pentru a participa la limitarea cauzelor schimbărilor climatice prin reducerea risipei de resurse și o colectare corectă a deșeurilor reciclabile este nevoie de mai multă educație de mediu, de la preșcolari, elevi, liceeni, și studenți, până la adulți.

Harta Reciclării vă prezintă mai multe alternative pe care fie le puteți urma voi înșivă, fie le puteți recomanda apropiaților pentru încurajarea educației de mediu în școli, dar și în afara acestora.

Sesiunile educaționale Harta Reciclării

Una dintre misiunile urmărite de Harta Reciclării este educarea elevilor în spiritul reducerii, reutilizării și reciclării resurselor, dar și al atenuării impactului schimbărilor climatice.

Astfel, peste 81.800 de elevi de la clasa pregătitoare până la clasa a XII-a au participat, în ultimii doi ani, prin intermediul a peste 3.000 de tineri și profesori voluntari,  la “Lecția de reducere, reutilizare, reciclare” sau la “Lecția de introducere în schimbări climatice” concepute de Harta Reciclării.

Aceste lecții non-formale au fost predate în majoritate în cadrul programului Harta Reciclării, dar și prin programele Eco Provocarea și Recicleta, toate programe ale asociației Viitor Plus.

O nouă ediție a concursului Eco Provocarea

Unul dintre cele mai populare concursuri de educație de mediu din România, Eco Provocarea este un alt program al asociației Viitor Plus care pune accent pe educația de mediu.

În luna octombrie, încep înscrierile pentru ediția cu numărul 11 a concursului. Anul acesta concursul nu mai este dedicat doar liceelor, ci și elevilor de toate vârstele și studenților din universități.

Echipele înscrise în concurs colectează sau reciclează, igienizează areale naturale sau plantează pomi și promovează valorile și ideile în care cred, pentru a pune umărul la misiunea celor interesați de viitor: o planetă mai curată.

Cum  sunt tratate temele de mediu în școli?

În curriculumul actual din România, educația de mediu este tratată de mai multe discipline – de la biologie și geografie, până la cultură civică și educație tehnologică.

Dintre materiile obligatorii, geografia de clasa a XI-a, dedicată problemelor fundamentale ale lumii contemporane, alocă cel mai mult spațiu protecției mediului, fără a da și pași concreți de urmat de către tinerii în viața de zi cu zi pentru un impact negativ redus asupra mediului. Pe de altă parte, temele de mediu ajung să fie doar amintite la geografia studiată în clasele V – VII, când programa prevede doar o oră pe săptămână pentru această materie.

O alternativă la programa actuală  de învățământ ar fi ca elevii să studieze o materie care să  trateze exclusiv ecologia și protecția mediului.

„Ar trebui să existe o materie distinctă, separată de geografie sau biologie, care să studieze problematica mediului și care să includă ateliere cu ieșiri în mediu, și activități practice”, a explicat Florin Hodoroga, profesor de geografie în localitatea Sângeorz-Băi. El a reușit să propună și să predea un opțional pentru clasele de filologie, numit „Idei verzi pentru planeta albastră”, în care a integrat numeroase activități practice.

CITEȘTE ȘI: Listă de lecturi pentru copii despre protecția mediului

În același timp, educația de mediu ar trebui începută încă din perioada preșcolară.

„Conștientizarea trebuie îndreptată către copii pentru că ei îi pot influența mai mult pe adulți decât pot adulții să îi influențeze pe copii. Informațiile referitoare la protecția mediului sunt numeroase și – dacă sunt furnizate de profesori ca model – ele pot fi apoi identificate de elevi cu ușurință din orizontul local în care trăiesc. De aici trebuie început, de la firul ierbii”, consideră Mari-Elena Belciu, profesor de geografie la Călărași.

Cursuri online despre sustenabilitate și economie circulară

În cazul studenților și a persoanelor care au terminat studiile, dar vor să se informeze despre problemele de mediu și soluțiile la acestea, cursurile online reprezintă o modalitate accesibilă și ușor de utilizat.

Avantajul platformelor online este că multe dintre cursurile pe care le oferă sunt gratuite și pot fi începute în orice moment.

Pe platformele online de cursuri, precum edX sau coursera, există numeroase cursuri din domeniul științelor de mediu, al sustenabilității sau despre economia circulară. Acestea colaborează atât cu universități de prestigiu cât și cu programele educaționale ale ONU (SDG Academy) sau Banca Mondială (Open Learning Campus).

Povești care pot schimba lumea

Se spune că „o imagine face cât o mie de cuvinte”.  Tot așa, filmele documentare pot avea un rol important în procesul de educare și conștientizare a problemelor de mediu și de identificare a soluțiilor pe care omenirea le poate urma.

Pentru a înțelege mai bine care sunt consecințele poluării și ale consumului excesiv vă recomandăm să urmăriți seria „Ani în care trăim periculos” (Years of Living Dangerously) produsă de National Geographic cu povești prezentate de vedete ale celor afectați de poluare și schimbările climatice.

Un alt documentar marca National Geographic –  „Înainte de potop ”(Before the Flood) – îl are ca principal protagonist pe actorul Leonardo DiCaprio care trage un semnal de alarmă asupra schimbărilor climatice, cu relatări șocante despre creșterea nivelului mării, defrișări și alte distrugeri cauzate de oameni.

Reportajul „Climă pentru schimbare” (Climate for Change) al postului TV Channel News Asia (CNA) este despre soluțiile la criza climatică în care ne aflăm.  Seria de reportaje dedică două părți economiei circulare – Closing the Loop – în care prezintă mai multe exemple de antreprenori și afaceri din Europa, America sau Asia care recuperează ceea ce unii numesc „deșeuri” pentru a le transforma în materii prime.

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2


Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu.

Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Birou Eco, Amenajarea eco-turistică a cascadei Bigăr, Regenesys, Pod cu Pod luminezi o casă.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

 

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2022 Viitor Plus.

Back To Top