Prin activitățile permanente pe care le derulează, asociația Viitor Plus…
De ce trebuie să combatem poluarea cu plastic
Efectele poluării cu plastic se văd la nivel global. Ele pot fi combătute printr-un control internațional mai riguros, dar și prin deciziile pe care fiecare individ le ia.
Folosim plastic aproape zilnic. Ne spălăm pe dinți cu o periuță din plastic, care nu poate fi reciclată. Cumpărăm fructe sau legume ambalate în plastic. Mâncăm prânzul la birou cu tacâmuri de unică folosință. Multe dintre aceste articole din plastic sunt aruncate la întâmplare.
Din acest motiv, plasticul a devenit un material pe care îl vedem peste tot, în mare, pe vârf de munte, pe spațiul verde. Mai nou, bucăți microscopice de plastic au fost găsite și în corpurile umane. În sânge, în plămâni și chiar și în laptele matern. S-a tot vorbit despre „lupta împotriva poluării cu plastic”… Ce este ea și de unde putem începe?
Reducerea poluării cu plastic la nivel global
Statele lumii caută soluții concrete care să schimbe ceva. Recent, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a pus bazele primului tratat global „cu caracter juridic obligatoriu” pentru combaterea poluării cu plastic. Concret, până în 2024, organizația va pune bazele unui acord care va cuprinde soluții pentru reducerea poluării cu plastic, mecanisme de control prin care statele să fie verificate, dar și mijloace de finanțare pentru țările sărace.
Citește comunicatul de lansare a inițiativei AICI.
Tratatul își propune să combată toate formele de poluare terestre sau marine, inclusiv cu microparticule de plastic. La nivel global, în 2019 au fost generate 353 de milioane de tone de deșeuri. Dintre acestea, mai puțin de 10% au fost reciclate cu adevărat, iar 22% au fost abandonate în gropi de gunoi, arse sub cerul liber sau aruncate înapoi în mediu, potrivit celor mai recente estimări ale Organizației pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
Cercetătorii au descoperit urme de plastic în plămâni și în sânge
Două descoperiri recente făcute de cercetători ne arată că problema plasticului este reală și că ne afectează direct. Oamenii de știință au analizat probe de sânge de la 22 de donatori anonimi și au descoperit microparticule de plastic la 17 dintre aceștia. Studiul desfășurat în Olanda arată că jumătate dintre probe conțineau tereftalat de polietilenă (PET), utilizat în mod obișnuit pentru sticlele de băuturi, în timp ce o treime conținea polistiren.
O altă cercetare arată că s-au găsit microplastice și în țesutul pulmonar al mai multor pacienți. Au fost prelevate probe de la 13 pacienți, iar în 11 cazuri
s-au descoperit urme de plastic. Chiar dacă efectele asupra sănătății sunt încă necunoscute, medicii sunt îngrijorați de faptul că particulele pătrund în organism foarte ușor.
Ce putem face la nivel individual
Fiecare dintre noi putem face ceva astfel încât să reducem consumul de plastic. Iată câteva sfaturi utile și ușor de pus în practică:
Folosește sacoșa ta de cumpărături. Înainte de a pleca la cumpărături, asigură-te că ai luat cu tine suficiente sacoșe, ca să nu mai folosești pungi de plastic din magazin. Poți alege unul dintre modelele de sacoșe reutilizabile din bumbac netratat sau reciclat de la Atelierul de Pânză.
Împachetează prânzul în recipiente reutilizabile. În acest fel, nu vei mai folosi ambalaje din plastic care nu se mai pot recicla.
Refuză paiele din plastic. Ele nu pot fi reciclate și ajung direct la groapa de gunoi. Poți folosi în schimb paie din carton sau inox.
Renunță la pungile din plastic pentru fructele și legumele proaspete. Poți alege un săculeț reutilizabil din pânză sau bumbac sau poți pune alimentele direct în coșul de cumpărături.
Mai multe recomandări poți citi în articolul De ce și cum să reduci consumul de plastic
Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:
Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu.
Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Bine Primit și Birou Eco.
Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:
Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.
Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.