fbpx
skip to Main Content
De Ce și Cum Să Reduci Consumul De Plastic

De ce și cum să reduci consumul de plastic

Astăzi, plasticul se află peste tot și este destul de dificil să îl eviți în totalitate. Majoritatea materialelor de plastic de unică folosință nu sunt deloc indispensabile, acestea fiind introduse în stilul nostru de viață relativ recent. Descoperă cum poți aduce o contribuție reală, de ce și cum să reduci consumul de plastic. 

Conform raportului publicat de PlasticsEurope, în 2016 au fost produse 335 de milioane de tone de plastic la nivel mondial, dintre care 60 de milioane de tone au fost produse în Uniunea Europeană. Principalul sector al pieței în Uniunea Europeană care folosește produse din plastic este cel al ambalajelor. Cu toate că în ultimii 10 ani rata de reciclare a deșeurilor din plastic a crescut cu aproximativ 80%, o cantitate considerabilă de plastic ajunge în continuare la groapa de gunoi. Plasticul ajunge și în regiuni rurale sau în ape, având efecte extrem de nocive asupra mediului și animalelor.

Este bine să ne reamintim că plasticul nefiind biodegradabil rămâne în mediu sute de ani, omorând anual peste 100 000 de animale marine și 1 000 000 de păsări. La asta se adaugă faptul că atunci când plasticul aflat în mediu se descompune în particule toxice mai mici poluează resursele noastre de apă. Aceste microparticule intră în lanțul trofic, ajungând în alimentele pe care le consumăm.

De aceea, cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru a preveni efectele nocive pe care plasticul le are asupra mediului și sănătății noastre este să reduci consumul. Cu schimbări simple în obiceiurile zilnice contribui la o transformare reală în acest sens.

Iată 8 sfaturi pentru a reduce consumul de plastic:

1. Folosește sacoșa ta de cumpărături

Înainte de a pleca la cumpărături asigură-te că ai luat cu tine suficiente sacoșe pentru ceea ce dorești să cumperi. Renunțând la pungile de plastic din magazin, în supermarket sau la piață vei reduce considerabil aportul tău la poluarea mediului.

2. Alege o sticlă de apă reutilizabilă

Pentru a reduce cantitatea de platic produsă, o variantă mai ecologică este folosirea sticlelor de apă reutilizabile din inox sau sticlă pe care le poți umple cu apă filtrată de la robinet. Se spală foarte ușor și sunt ușor de transportat oriunde.

3. Adu-ţi de acasă propria cană termoizolantă

99% din cănile și paharele de unică folosință pentru băuturi calde nu sunt reciclabile. Acest lucru presupune că ele sunt aruncate direct la groapa de gunoi, contribuind enorm la poluarea mediului. De aceea, cea mai bună soluție în acest caz este să le eviți în totalitate și să folosești propria cană termoizolantă când cumperi băuturi calde.

4. Împachetează-ți prânzul în recipiente reutilizabile

Există foarte multe motive pentru care este recomandat să îți pregătești prânzul acasă și să îl iei la pachet în recipiente reutilizabile care nu conțin plastic atunci când mergi la birou, școală sau undeva în natură. Astfel vei economisi bani, vei putea face alegeri mai sănătoase și vei evita să cumperi mâncarea din oraș pentru care se folosesc foarte multe ambalaje și tacâmuri de unică folosință de plastic.

5. Refuză tacâmurile și paiele de plastic

Tacâmurile și paiele din plastic nu pot fi reciclate și ajung direct la groapa de gunoi sau sunt aruncate în natură cu impact extrem de nociv pentru mediu. De aceea, recomandarea este să le refuzi și să iei cu tine tacâmuri reutilizabile din inox, lemn sau chiar cele pe care le ai acasă.

6. Folosește recipientele tale reutilizabile pentru mâncarea la pachet din oraș

Când ți se face poftă de mâncarea de la restaurantul preferat sau nu ai timp să prepari prânzul acasă, poți alege să iei mâncarea la pachet din oraș folosind propriul recipient reutilizabil din sticlă sau inox, împreună cu tacâmurile tale reutilizabile.

7. Renunță la pungile din plastic pentru fructele și legumele proaspete

Când cumpărăm fructe și legume proaspete suntem obișnuiți să folosim multe pungi de plastic sau să le cumpărăm deja ambalate. Ca alternativă, poți să pui fructele și legumele fără pungă în coșul de cumpărături și apoi să le iei acasă în sacoșele reutilizabile pe care le-ai adus cu tine.

8. Depozitează mâncarea rămasă în recipiente de sticlă

Este recomandat să nu depozitezi mâncarea rămasă în recipiente de plastic, chiar dacă ele sunt reutilizabile. Poți folosi ca alternativă recipientele de sticlă speciale sau chiar borcanele de sticlă.

Cum să RECICLEZI plasticul?

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2


Harta Reciclării este un program ViitorPlus, o organizație non-profit înființată în 2006 și are experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un copac!, Atelierul de Pânză, RECICLETA, Harta Reciclării, ecOprovocarea, BirouEco, Amenajarea eco-turistică a cascadei Bigăr, Regenesys, POD cu POD luminezi o casă. ViitorPlus – pentru oameni și natură.


Surse:

9 Tips for Living with Less Plastic

PlasticsEurope: Plastics – the Facts 2017

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

 

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2022 Viitor Plus.

Back To Top