fbpx
skip to Main Content

Sfaturi pentru un consum responsabil de energie electrică

Energia electrică este unul dintre principalii factori care au contribuit la dezvoltarea omenirii și la îmbunătățirea nivelului de trai. Este, în același timp, al doilea sector economic în funcție de emisiile de carbon pe care le generează. Principala cauză este utilizarea combustibililor fosili pentru generarea de electricitate.

În general, consumatorii casnici nu pot controla dacă energia pe care o folosesc este produsă din combustibili fosili sau este generată din surse regenerabile.

Există însă posibilitatea de a apela la tehnologii care permit producerea de energie verde în propria locuință. Pentru a beneficia de avantajele acestora, este însă nevoie de un buget consistent.

Sunt însă și opțiuni mai puțin costisitoare, care ajută la reducerea consumului.

Cum poți reduce consumul la tine acasă

Consumul responsabil de energie din propria locuință aduce economii la factura lunară. În același timp, reduce amprenta de carbon pe care o generezi.

Iată câteva sfaturi, pe cât de simple, pe atât de eficiente:

  • folosește-te cât mai mult de lumina naturală și aprinde lumina cât mai târziu;
  • cumpără becuri LED – economisesc energie, rezistă mai mult timp și conțin mai puține substanțe nocive. Chiar dacă prețul lor este mare, economiile obținute prin consumul redus sunt mult mai mari;
  • nu uita să stingi lumina când ieși dintr-o camera. Deși pare intuitiv, dar de multe ori uităm să o facem;
  • oprește sau scoate din priză echipamentele noaptea sau atunci când nu le folosești. Un aparat în stand-by poate consuma până la 50% din energia folosită atunci când este în funcțiune;
  • înlocuiește bateriile cu acumulatori. Bateriile reîncărcabile contribuie la reducerea materiilor prime necesare în procesul de producție și cantitățile de deșeuri generate după utilizare;
  • cumpără electrocasnice din clasele energetice superioare. Aparatele eficiente energetic pot consuma cu 10% până la 50% mai puțin, în funcție de model.

consum responsabil de energie

Noile clase energetice

Tot mai multe produse electrice și electronice primeau – în urmă cu 2-3 ani – evaluări ca A+, A++ sau A+++. Din acest motiv, Uniunea Europeană a decis să revină la o scară mai simplă, de la A la G.

Astfel, de anul trecut, frigiderele, mașinile de spălat, televizoarele, monitoarele, lămpile și becurile au noi etichete energetice.

Puține produse aflate în prezent pe rafturile magazinelor mai pot atinge calificativul ,,A”. În acest fel,  această clasă va fi atinsă de produsele mai eficiente .

Pe etichetele noi apar o serie de elemente noi, inclusiv un cod QR către o bază de date la nivelul UE, care permite consumatorilor să găsească mai multe detalii despre produs.

energie regenerabila

Energie electrică din surse regenerabile

Aproximativ 45% din energia electrică utilizată în România este obținută din surse verzi (apă, vânt, soare). În jur de 40% provine din combustibili fosili. În jur de 10% este produsă de centrala nucleară de la Cernavodă.

De cele mai multe ori, furnizorii de energie vând energie care provine dintr-un mix de generare. Există însă și furnizori care livrează – către companii sau locuințe – energie exclusiv din surse regenerabile. Sunt în general furnizori care aparțin unui grup care și produce energie verde. Pot fi companii mari, așa cum este Hidroelectrica sau afaceri antreprenoriale, precum Entera sau Cooperativa de Energie.

Cooperativa de Energie este un caz aparte. Inițiativa a pornit de la mai mulți mici investitori, care și-au instalat sistemele de panouri foto-voltaice pe propria locuință, devenind prosumatori.

Prosumatorii își produc electricitate din surse regenerabile pentru consum propriu, iar surplusul de energie îl livrează în rețea.

În România, sunt înregistrați peste 13.000 de prosumatori racordați la rețelele electrice, iar numărul lor este în continuă creștere.

Producerea de energie cu ajutorul panourilor fotovoltaice de pe clădiri contribuie la impulsionarea tranziției către o economie verde și unui viitor cu emisii scăzute de carbon este îmbunătățit.

consum responsabil de energie

Energia regenerabilă în focusul proiectelor urbane

Cele mai inovatoare proiecte arhitecturale apelează la tehnologie pentru a deveni autonome energetic sau neutre în funcție de emisiile de carbon pe care le generează.

Imobilul rezidențial BIQ din Hamburg a fost inaugurat acum aproape zece ani. Acesta dispune de o fațadă cu bioreactoare – panouri transparente umplute cu apă unde se dezvoltă alge – care produc energie și căldură.

Zero Carbon Building este prima clădire din Hong Kong cu zero emisii de carbon. Imobilul produce energie regenerabilă cu ajutorul panourilor fotovoltaice și a unei unității de trigenerare (produce energie electrică, încălzire și răcire) pe bază de biodiesel. Excesul de energie este transferat în rețeaua electrică, pentru a compensa emisiile de carbon generate de construcția clădirii și de producerea materialelor utilizate în acest proces.

Ansamblul Powerhouse Kjorbo din Norvegia, cuprinde două clădiri care au fost reamenajate folosind materiale reciclate. Lucrările de renovare ale ansamblului au fost realizate după principii sustenabile. Astfel, consumul de energie al clădirilor renovate a fost redus cu 90%.

Casele pasive

Clădirile pasive economisesc energie și reduc emisiile de gazele cu efect de seră. Casele pasive trebuie să îndeplinească condiții legate de consum, conservare și eficiență energetică.

Nivelurile foarte ridicate de izolare sunt un element cheie al construcției pasive. Atât materialele de izolare a pereților, cât și ferestrele și ușile folosite pot reduce foarte mult pierderile de căldură. În acest fel, o casă poate fi menținută caldă fie fără încălzire, fie doar prin preîncălzirea aerului proaspăt care intră în încăperi.

Pentru a fi cât mai autonome, casele pasive pot fi dotate cu echipamente precum centralele de ventilație cu recuperare de căldură, panourile fotovoltaice sau pompele de căldură.

Costul construcției casele pasive este ridicat, dar există șanse ca, în viitor, materialele și echipamentele folosite în aceste clădiri să devină mai ieftine.

 

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2


Harta Reciclării este un program al Viitor Plus, o organizație non-profit înființată în 2006 și are experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu.

Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Birou Eco, Amenajarea eco-turistică a cascadei Bigăr, Regenesys, Pod cu Pod luminezi o casă.

       

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2

Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.

Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

 

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2024 Viitor Plus.

Back To Top