fbpx
skip to Main Content

Unde ajung brazii de Crăciun după Sărbători?

Împodobirea bradului este o tradiție care îi bucură pe copii și adulți deopotrivă. Obiceiul nu trebuie să fie nesustenabil, așa că îți oferim câteva sfaturi pentru alegerea pomului de Crăciun și a modului în care poți renunța la acesta după Sărbători.

Cum ne putem asigura că acest obicei este unul sustenabil? Răspunsul nu este simplu. Oricare din variantele alese are atât avantaje, cât și aspecte negative.

Natural, artificial sau la ghiveci?

Brazii naturali trebuie cumpărați din locuri autorizate – piețe, magazine de bricolaj. Aceștia sunt crescuți în pepiniere, special pentru sărbători. În timpul creșterii, aceștia absorb dioxid de carbon, elimină oxigen și creează un ecosistem pentru insecte și păsări.

Prin alegerea unui brad natural poți contribui la susținerea unei pepiniere locale. De aceea, îți recomandăm să verifici cu atenție sursa bradului, să alegi o pepinieră românească.  Susții astfel afacerile locale și te asiguri că distanța de transport este mai scurtă față de brazii aduși din alte țări.

Unele magazine oferă  vouchere celor care cumpără brazi naturali . Astfel, clienții primesc vouchere în cazul returnării bradului după Sărbători. Acestea pot fi folosite de clienți pentru achiziția de produse în magazinul respectiv.

Brazii artificiali sunt realizați din plastic (PVC sau polietilenă) și metal. Aceștia sunt fabricați preponderent în China și sunt transportați cu vaporul. Nu se reciclează, așa că atunci când sunt aruncați ajung cel mai probabil la groapa de gunoi.

Un brad artificial de doi metri are o amprentă de carbon de 40 kg, de peste zece ori mai mare decât a unui brad natural. Cu alte cuvinte, un brad artificial ar trebui refolosit timp de 10-12  ani pentru a anula amprenta de carbon. În medie, acesta este folosit doar de patru ori până este aruncat.

Brazii la ghiveci sunt considerați cea mai sustenabilă variantă. Este însă nevoie de replantarea lor pentru a supraviețui. În schimb, de multe ori, acești brazi se usucă la scurt timp după replantare. Printre motive se numără faptul că nu sunt sădiți într-un loc potrivit  sau nu sunt îngrijiți corespunzător după plantare.

Unde pot fi duși brazii după Sărbători?

Ambalajele cadourilor și risipa alimentară fac ca românii să genereze mai multe deșeuri în luna decembrie și ianuarie față de celelalte luni ale anului. Pe lângă acestea, se adaugă și brazii naturali.

Brazii nu trebui aruncați la întâmplare pe domeniul public – pe spații verzi, grădinile blocurilor sau trotuare.

Totodată, toate accesoriile și decorațiunile folosite la împodobirea lor trebuie îndepărtate. Principalul motiv este faptul că brazii sunt ulterior tocați, tulpina este reciclată, iar crengile subțiri merg la compostat.

Posibilitatea de a duse brazii la magazinele de unde au fost cumpărați este salutară. De preluarea majorității brazilor, se ocupă operatorii de salubrizare și municipalitățile.

Operatorii de salubritate au însă modalități diferite de gestionare a preluării brazilor de Crăciun.

Pentru a putea fi preluați în mod organizat, informați-vă care sunt regulile de ridicare sau predare în localitatea în care locuiți.

Exemple de colectare a pomilor de Crăciun

București – Sectorul 1

Cetățenii din Sectorul 1 trebuie să urmeze programul de colectare a resturilor vegetale. Colectarea acestora se face în fiecare weekend (sâmbăta și duminica). În cazul caselor, locuitorii trebuie să anunțe în prealabil ziua în care urmează să scoată pomul de Crăciun la poartă.

București – Sectorul 2

Brazii sunt preluați de operatorul de salubritate în primele două weekenduri din luna ianuarie. Brazii vor fi preluați cu mașini dedicate, pregătite să transporte doar bio-deșeuri.

Administrația locală solicită scoaterea brazilor din case doar în aceste zile, pentru o colectare eficientă în vederea reciclării. Aceștia trebuie depozitați în punctele de ridicare a fracției uscate la bloc sau în fața porții la case.

București – Sectorul 6

Cetățenii din Sectorul au trei variante pentru predarea pomilor de Crăciun. Aceștia pot opta să scoată bradul la ghenă, dacă locuiesc la bloc sau în fața porții la casă. Pot face acest lucru doar în zilele de vineri și sâmbătă. Asociațiile de proprietari care strâng mai mulți brazi și doresc colectarea lor într-o anumită zi din săptămână, pot contacta direct operatorul de salubritate pentru a stabili detaliile. Totodată, brazii pot fi duși la cele 12 puncte fixe de colectare a deșeurilor, deschise zilnic între orele 08:00 – 18:00.

Iași

Ieșenii pot să depoziteze brazii în locurile special amenajate de depozitare a deșeurilor, lângă pubela maro. Ulterior, aceștia sunt strânși într-un depozit din Țuțora după care iau calea unei fabrici de reciclare a lemnului din județul Suceava.

Timișoara

În ultimii doi ani, pomii de Crăciun au fost ridicați de operatorul de salubrizare de pe străzile din Timișoara, de langa pubelele rezervate deșeurilor reziduale sau celor reciclabile. Anul acesta compania a schimbat această practică. Retim solicită cetățenilor să ducă brazii la cele patru centre de colectare administrate de operatorul de salubrizare din oraș.  Există soluții si pentru pomii de Crăciun artificiali sau pentru cei la ghiveci.

 

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2

 

 

Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România. Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Bine Primit, Birou Eco și Regenesys.

       

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2

Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.

Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

 

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2024 Viitor Plus.

Back To Top