fbpx
skip to Main Content

Albinele, conservarea biodiversității și securitatea alimentară

Albinele sunt o parte integrantă a ecosistemului nostru. Ele joacă un rol vital în polenizarea culturilor și a plantelor, iar mierea lor este folosită ca îndulcitor natural sau în produse cosmetice. Calitățile micilor insecte sunt însă mult mai multe decât am putea crede la prima vedere.

Câteva lucruri inedite despre albine

La nivel mondial, există peste 20.000 de specii de albine și nu toate produc miere. De fapt, doar câteva specii o fac.

Durata de viață a unei albine lucrătoare este de doar șase săptămâni. O albină va vizita între 50 și 100 de flori în timpul unei singure călătorii în afara stupului. Albinele comunică între ele printr-un dans, care le spune altor albine despre locația unei surse de hrană.

Albinele pot recunoaște fețele oamenilor. De asemenea, sunt sensibile la miros și pot detecta emoții, precum frica, iubirea, furia. Albinele înțeapă doar când se simt amenințate. O înțepătură este o ultimă soluție, deoarece albina va muri la scurt timp după.

De ce umanitatea nu ar putea supraviețui fără albine?

Albinele fac parte din biodiversitatea de care depindem cu toții pentru a supraviețui pe Pământ. Din acest motiv, sunt adesea numite cele mai importante creaturi de pe planetă.

Alături de celelalte insecte polenizatoare, albinele sunt responsabile pentru polenizarea plantelor din care se obțin o treime din alimentele pe care le consumăm. Fără ele, industria agricolă și aprovizionarea noastră cu hrană ar fi grav afectată.

Este și motivul pentru care un ecosistem sănătos are nevoie de albine. Prin polenizarea plantelor, acestea contribuie la protejarea biodiversității, susținerea lanțurilor trofice și menținerea echilibrului naturii.

Există și alte specii de polenizatori, dar nicio altă insectă nu se apropie de numărul de plante pe care sunt capabile să le polenizeze albinele. Fără ele, ne vom lupta să polenizăm toate culturile necesare producției de alimente, ceea ce ar putea duce la insecuritate alimentară.

Tehnicile de polenizare artificială sunt deja utilizate, dar la scară mică. Cea mai des întâlnită este polenizarea manuală, utilizată în solarii, de exemplu, pentru a crește productivitatea culturilor. Există și proiecte de polenizare cu ajutorul roboților sau al altor tehnologii. Acestea nu vor putea însă suplini eficiența insectelor polenizatoare, în special al albinelor.

Pe de altă parte, oamenii de știință au observat că unele specii de plante au evoluat din cauza reducerii numărului de insecte polenizatoare. Unele produc mai puțin nectar și se bazează mai degrabă pe autopolenizare. O lume cu mai puține albine, care vor forța ca speciile de plante să se adapteze ar putea însă duce și la alte schimbări în ansamblul ecosistemelor.

5 beneficii ale mierii

Munca albinelor nu se rezumă doar la polenizare și la protejarea mediului. Ingredientele create din mierea albinelor se folosesc în produse cosmetice, alimentare și în nenumărate întrebuințări medicale. Datorită albinelor se pot produce: miere, polen, propolis, lăptișor de matcă, păstură (numită și pâinea albinelor) și ceară.

  1. Conține un număr mare de antioxidanți, inclusiv acizi fenolici și flavonoide. Aceasta ajută la lupta împotriva bacteriilor și protejează celulele umane.
  2. Este un remediu natural pentru tratarea rănilor. Conținutul ridicat de zahăr din miere face dificilă supraviețuirea bacteriilor. Când este aplicată pe piele, mierea poate face parte dintr-un plan de tratament eficient pentru arsuri, răni și multe alte afecțiuni ale pielii.
  3. Ajută la îmbunătățirea somnului. Consumul de miere înainte de culcare îmbunătățește calitatea somnului prin promovarea producției de melatonină.
  4. Calmează durerile de gât și tusea. Aceasta este eficientă în ameliorarea simptomelor de dureri de gât și tuse și se comporta ca un plasture pentru iritație.
  5. Poate ajuta la digestie și ameliorează simptomele indigestiei și stomacului deranjat.

Cum putem proteja albinele?

Din cauza schimbărilor climatice și a episoadelor mai lungi și mai frecvente cu temperaturi extreme, albinele se confruntă cu numeroase amenințări, care le pun supraviețuirea în pericol.

Există însă și acțiuni pe care oricine le poate întreprinde pentru a proteja albinele și a le asigura supraviețuirea. De exemplu, sădirea plantelor prietenoase cu albinele în grădină, cum ar fi lavanda, floarea soarelui și florile sălbatice.

Pentru a nu afecta polenizatorii, utilizarea pesticidelor și a altor substanțe chimice ar trebui evitată în grădină. Este de preferat utilizarea de alternative ecologice.  Dacă nu există alte soluții, este importantă dozarea acestora în cantități care să nu afecteze și alte specii decât cele vizate. Când vremea este foarte caldă, se poate lăsa un vas de apă puțin adânc afară. Albinele au nevoie de apă pentru a rămâne hidratate, mai ales pe vreme caldă.

Barometrul sănătății naturii

 Populațiile de albine pot oferi indicii vitale despre sănătatea unui anumit ecosistem. Factorii care afectează albinele vor avea, de asemenea, un impact asupra altor specii de insecte și asupra ecosistemului. Astfel, prin studierea populațiilor de albine, putem obține și o bună înțelegere a sănătății mediului din zonă.

În plus, mierea de albine, polenul și ceara pot fi studiate și analizate, dezvăluind informații precum nivelurile de poluare și alte astfel de informații critice care ne spun mai multe despre sănătatea ecosistemului în care trăiesc.

Albinele joacă un rol vital în ecosistemul nostru, iar supraviețuirea lor este crucială pentru sănătatea planetei. Luând măsuri pentru protejarea albinelor, putem contribui la asigurarea supraviețuirii acestora și la menținerea unui ecosistem sănătos.

 

Acest articol face parte dintr-o serie care promovează obiceiuri și practici sustenabile, realizată cu susținerea ProCredit Bank România.

 

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2

 

 

Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.

Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.

       

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2

Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.

Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

 

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2024 Viitor Plus.

Back To Top