fbpx
skip to Main Content
Biciclete De Inchiriat

Ce mijloace de transport urban alegem

Modul în care ne deplasăm în oraș poate avea un impact mai mare sau mai redus asupra mediului. Pe măsură ce orașele devin mai sufocante,  poluarea aerului a ajuns o preocupare tot mai mare pentru locuitorii din mediul urban.

Pentru a avea aer curat în orașele în care locuim, este recomandat ca fiecare dintre noi să ];i reducă emisiile de gaze cu efect de seră. Acest lucru se poate face prin utilizarea unor mijloace de transport prietenoase cu mediul.

Este, într-adevăr, ușor de spus, dar mai dificil de urmărit având în vedere că există numeroase condiționări în alegerea modalității în care ne deplasăm.

Vă prezentăm așadar alternativele sustenabile pentru deplasarea în oraș, cu avantajele și dezavantajele lor.

Bicicletele

PRO – este cu siguranță, alături de mersul pe jos, mijlocul de transport cel mai prietenos cu mediul, dar și cel mai sănătos pentru corpul nostru.

CONTRA – orașele mari din România nu au o infrastructură adecvată pentru mersul cu bicicleta, care poate fi destul de periculos. Nu trebuie neglijat nici timpul de deplasare pentru distanțele mai lungi de parcurs, iar frigul și intemperiile pot constitui impedimente serioase.

Trotinetele electrice

PRO – fie că sunt în proprietate sau închiriate de pe stradă, trotinetele electrice pot fi utile pentru distanțele scurte și medii și se pot folosi, de exemplu, complementar cu metroul.

CONTRA – și mersul cu trotineta are riscurile lui. În cazul serviciilor de închiriere, acestea nu acoperă toate zonele orașului.

Transportul public

PRO – metroul, tramvaiele și troleibuzele sunt mijloace de transport care nu emit gaze cu efect de seră în oraș. Au început să apară și autobuze electrice sau cu alimentare hibridă. Avantajul transportului public este eficiența costurilor în cazul în care sunt folosite de un număr mare de persoane.

CONTRA – mijloacele de transport foarte aglomerate pot afecta confortul călătorilor. Contează, în același timp, cât de aproape de casă sunt stațiile unde acestea opresc. De exemplu, în București, metroul nu acoperă toate zonele orașului.

Serviciile de ride sharing/ car sharing

PRO – Dacă nu vrei să deții o mașină proprie, serviciile de ride sharing (Uber, Bolt) sau de car sharing (Spark, Pony) pot constitui alternative la îndemână pentru deplasarea în oraș.

CONTRA – Majoritatea sunt modele alimentate cu carburanți. Au început să apară și modele electrice, însă numărul este încă scăzut. În cazul Spark, toate mașinile care pot fi închiriate sunt electrice.

Mașinile electrice

PRO – Spre deosebire de autovehiculele cu combustie internă, mașinile electrice nu poluează. Ideal ar fi și ca energia electrică cu care sunt alimentate să provină din surse regenerabile, dar acest lucru este mai dificil de controlat.

CONTRA – Și pentru mașinile electrice este nevoie un loc de parcare. Alimentarea este mai dificilă deoarece durează mai mult.Probabil, vei avea nevoie de un punct special de încărcare în apropierea locuinței.

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2


Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, o organizație non-profit înființată în 2006, cu experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu.

Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Birou Eco, Amenajarea eco-turistică a cascadei Bigăr, Regenesys, Pod cu Pod luminezi o casă.

       

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2

Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.

Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2024 Viitor Plus.

Back To Top