fbpx
skip to Main Content

Cei 3R – cum să REUTILIZEZI pentru a evita produsele noi

Reutilizarea este al doilea dintre cei 3R. Cu cât oamenii reușesc să reutilizeze mai mult obiectele și resursele deținute, cu atât vor economisi mai mult.

Omenirea aruncă peste 2 miliarde de tone de deșeuri anual. Piața produselor și ambalajelor de unică folosință continuă să extindă, în ciuda semnalelor de alarmă trase de instituțiile și organizațiile de mediu.

Reutilizarea ar putea, în schimb, să reducă cantitatea deșeurilor generate. Se poate reutiliza aproape orice: haine, pantofi, mobilă, cărți, electronice, cutii, borcane etc.

Modalitățile de reutilizare a articolelor variază:

  • repararea articolelor deteriorate care mai pot fi utilizate;
  • găsirea de noi funcționalități obiectelor care nu mai pot fi folosite în activitatea pentru care au fost concepute;
  • donarea sau vânzarea obiectelor în stare bună care nu mai sunt de folos;
  • cumpărarea de articole second hand, contribuind la economia de materiale și resurse;
  • închirierea de echipamente electrice și electronice, cărți sau costume pentru ocazii speciale.

Reutilizarea hainelor și pantofilor

Curentul fast fashion a evoluat și s-a transformat în ultra-fast fashion. Tendința este o consecință a lansării, în fiecare zi, a mii de modele noi de îmbrăcăminte de către magazinele online. Cantități impresionante de haine ajung în cel mai scurt timp la gunoi.

Răspunsul este achiziția de haine cât mai rezistente și purtarea lor cât mai mult timp sau de haine la mâna a doua. În magazinele second-hand se pot găsi o mulțime de articole vestimentare interesante. Îți trebuie doar răbdare să le găsești.

Poți cumpăra, în același timp, articole și accesorii din deșeuri textile rămase în urma procesului e producție. Atelierul de Pânză a dezvoltat o întreagă gamă de produse confecționate din resturile textile rămase de la atelierele de retușuri ale IKEA.

Gama Puzletex include rucsacuri, borsete, sacoșe, genți, borsete, portfarduri, șorțuri etc. Sunt articole și accesorii unicat sau confecționate în serii foarte limitate, în funcție de resturile textile disponibile. Poți vedea aici modelele disponibile în magazinul online al Atelierului de Pânză.

Dacă hainele nu mai vin, dar mai pot fi purtate, ele pot fi donate sau retușate. Un croitor bun poate modifica hainele sau le poate repara. Poate aplica petice creative peste găuri sau petele care nu se pot curăța.

Dacă hainele ajung să fie prea uzate, ele pot primi o nouă utilitate. De exemplu, cele din bumbac moale pot fi tăiate și transformate în batiste sau cârpe de șters. Tricourile, pantalonii sau cămășile uzate pot fi transformate în lenjerii de pat, jucării textile, decorațiuni interioare, huse sau culcușuri pentru animalele de companie.

Smatphone-uri, tablete, ceasuri inteligente

Pentru că tot timpul apar modele noi, smartphone-urile sau ceasurile inteligente au ajuns să fie schimbate și o data pe an. Schimbarea frecventă a gadgeturilor personale afectează mediul prin presiunea pusă pe resursele necesare producerii și transportului lor.

Unul dintre motivele pentru care consumatorii aleg să facă acest lucru este

Uzura morală planificată sau planned obsolescence, o strategie de marketing și de design a produselor prin care durata de viață a unui dispozitiv electronic este scurtată în mod artificial pentru a stimula achiziția unui model mai nou. Citește mai multe detalii despre această practică în articolul despre uzura morală planificată.

Pentru reduce impactul asupra mediului al industriei electronicelor este importantă folosirea pentru cât mai mult timp a gadgeturilor personale – laptopuri, telefoane inteligente, smart watch-uri.

Totodată, ar trebui alese cu prioritate brandurile sustenabile de electronice, cele care oferă produse modulare, care pot fi îmbunătățite sau reparate cu ușurință de către consumatori. Un astfel de brand este Fairphone. Pe site-ul său nu se găsesc numai smartphone-ru, ci și componente pe care utilizatorii le pot achiziționa pentru a le schimba singuri sau pentru a-și upgrada modelul existent.

O altă opțiune care încurajează reutilizarea este cumpărarea smartphone-urilor, laptopurilor sau a altor electronice recondiționate de pe platformele online dedicate. Flip, Klap, TotalConvert sau Used Products sunt exemple de magazine online care vând electronice recondiționate pentru care oferă și garanție. În plus, TotalConvert și Used Products au și magazine fizice în București, Timișoara și Cluj-Napoca.

Aceste pot fi duse centrul Eco Durabil (Calea Plevnei, Nr. 98, București).

Proiectele de reutilizare susținute de Ateliere Fără Frontiere

Echipamentele electronice și electrocasnice și IT funcționale pot fi și donate.

Ateliere Fără Frontiere este un ONG care acordă o atenție deosebită reutilizării. Prin intermediul atelierului #educlick , asociația colectează deșeuri electrice și electronice și recondiționează calculatoare și laptopuri. Acestea sunt ulterior donate către școlile și liceele din zonele defavorizate.

Până în prezent, prin programul #DămClickPeRomânia, asociația a oferit în jur de 30.000 de calculatoare recondiționate în toată țara. Doar în acest an, 4.000 de calculatoare vor ajunge la 230 de școli.

Un alt program al asociației – #remesh – produce genți si alte accesorii din meshurile folosite pentru publicitate outdoor. Acestea sunt fabricate din materiale care nu pot fi reciclate.

Ambalaje returnabile pot crește gradul de reutilizare a ambalajelor

Prin reutilizare, ambalajele returnabile contribuie la reducerea poluării și a consumului de resurse necesar pentru producerea de recipiente noi. Există și ambalaje returnabile din plastic (PET) însă cele mai des întâlnite sunt cele din sticlă.

Chiar dacă se pot recicla de mai multe ori sau chiar la infinit, recipientele nereturnabile din sticlă și dozele din aluminiu sunt folosite o singură dată.

Ambalajele returnabile din sticlă necesită doar spălare și pot fi folosite de până la 25 de ori înainte de a fi la rândul lor reciclate. În felul acesta, amprenta de carbon a îmbutelierii băuturilor este redusă cu până la 92%.

Nu în ultimul rând, sticla este un material optim pentru păstrarea calității băuturilor.

Ambalajele returnabile erau frecvent utilizate până spe sfârșitul anilor  ̓90, când au fost înlocuite treptat de recipientel PET de unică folosință.

În prezent, unele magazine independente de proximitate și rețelele de magazine cash&carry (Metro, Selgros) vând anumite sortimente de apă minerală, bere sau băuturi răcoritoare îmbuteliate în sticle returnabile.

 

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2


Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu.

Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Bine Primit și Birou Eco.

       

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2

Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.

Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2024 Viitor Plus.

Back To Top