fbpx
skip to Main Content
Măștile și Mănușile Colectare și Alternative Sustenabile

Măștile și mănușile – reguli de folosire, colectare și alternative sustenabile

În ultimele luni, masca utilizată doar în sistemul medical a ajuns pe buzele tuturor – și la propriu, și la figurat. Vorbim, evident, despre măștile de protecție. Odată cu utilizarea lor la scară mare, au apărut tot felul de întrebări: cum se folosesc, ce tip de mască ne trebuie sau ce facem cu acestea după utilizare? Măștile și mănușile au un regim special de colectare, fiind deșeuri periculoase. Odată cu instaurarea stării de urgență, colegii noștri de la Atelierul de Pânză au început să lucreze la alternative sustenabile, 2 modele de măști de protecție din bumbac, care se pot refolosi. Puteți citi articolul cu sfaturi despre cum să purtați corect măștile de protecție reutilizabile de la Atelierul de Pânză chiar aici.

Tipuri de măști

Cele mai răspândite tipuri de măști sunt:

  • Cele reutilizabile, cusute din pânză, cumpărate de la producătorii locali sau făcute manual acasă.
  • Cele chirurgicale, au de obicei culoarea albastră și pliurile caracteristice și  se găsesc în oferta celor mai mulți retaileri.
  • Cele de tip N95/N99/3M, folosite în principiu de personalul medical din prima linie, care pot fi etanșate complet și folosite împreună cu alte sisteme de protecție (vizieră, combinezon etc.)

Cum alegem masca potrivită?

În primul rând, masca de tip N95/N99/3M  este recomandată în principiu doar pentru personalul medical care lucrează direct cu pacienții confirmați sau suspecți de coronavirus. Acestea trebuie potrivite pe față cu foarte mare atenție, foarte strâns, în așa fel încât să fie etanșe.

Măștile chirurgicale sunt o soluție potrivită când mergeți în zone aglomerate sau dacă vizitați persoane din categorii de risc. Este util să aveți acasă o cutie de măști pentru astfel de situații, dar asigurați-vă că le folosiți corect. Spălați-vă pe mâini înainte de a vă pune masca, evitați să atingeți interiorul ei și nu uitați să o potriviți pe nas. Una dintre cele mai frecvente greșeli este purtarea măștii invers. Acest lucru duce la deplasarea ei pe față în timpul utilizării și la nevoia de a o reajusta. Nu faceți greșeala de a vă da jos mască (nici până la bărbie) și de a o repune la loc. Acest tip de mască este de unică folosință și nu trebuie repurtată. Din păcate, sunt realizate dintr-un tip de plastic care nu poate fi reciclat.

Alternative sustenabile

Măștile reutilizabile din pânză s-au dovedit a fi mai utile decât se vehicula la începutul pandemiei. Deși acestea nu filtrează virusul, ele protejează de picăturile generate de strănut și limitează destul de mult răspândirea virusului. Măștile reutilizabile sunt cele mai potrivite în cazul în care mergeți într-un loc nu foarte aglomerat sau nu sunteți expus virusului în mod direct, pentru că vă protejează, dar sunt și mult mai sustenabile din punct de vedere financiar și ecologic. Urmați foarte strict indicațiile despre spălarea și sterilizarea lor.

Iată câteva sfaturi importante:

  • Nu purtați măști de protecție reutilizabile din bumbac dacă nu le-ați sterilizat corespunzător.
  • Schimbați masca dacă simțiți că aceasta s-a umezit (verificați să aveți mereu cu voi măcar o bucată de rezervă);
  • Purtați masca corespunzător și respectați normele de igienă;

Vă puteți alege chiar astăzi niște măști reutilizabile din pânză făcute de colegii noștri de la Atelierul de Pânză: https://www.atelieruldepanza.ro/categorie-produs/masti-reutilizabile/

Mănușile: necesitate sau falsă protecție?

Pe lângă mască, unele persoane poartă și mănuși chirurgicale ca măsură de protecție. Utilitatea lor este pusă la îndoială de specialiști, pentru că și acestea trebuie folosite urmând niște reguli foarte stricte pentru a fi eficiente. În domeniul medical, mănușile se schimbă după fiecare pacient, pentru a evita contaminarea încrucișată (adică transmiterea virusului prin intermediul fluidelor de la un pacient la altul).

Făcând paralela cu viața de zi cu zi, pentru ca folosirea mănușilor să fie cu adevărat utilă, acestea ar trebui schimbate după fiecare obiect pe care îl atingem: ieșim din bloc, atingem clanța, ne schimbăm mănușile; intrăm în magazin, atingem clanța, ne schimbăm mănușile; etc. În mod evident asta ar fi nerealist. În loc să folosim mănuși, este mult mai recomandat să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun de fiecare dată când ne întoarcem din oraș, iar în timp ce suntem în afara casei să ne dezinfectăm înainte de a ne atinge fața.

Dacă alegeți totuși să purtați mănuși sau dacă sunteți nevoiți prin natura jobului pe care îl aveți, iată un clip explicativ despre modul în care se scot acestea în mod corect.

Ce facem cu măștile și mănușile de unică folosință după utilizare?

Conform informațiilor de la Ministerul Mediului, precum și de la companiile de salubritate, măștile și mănușile de unică folosință provenite de la populație nu sunt considerate deșeuri medicale, deci nu trebuie colectate în containere pentru deșeuri periculoase (precum cele provenite din spitale și centre de carantină). Cu toate acestea, recomandarea generală este să le colectăm noi acasă în condiții diferite de cele în care strângem gunoiul menajer. Mănușile și măștile (dar și șervețelele folosite și alte deșeuri generate de dezinfectarea locuinței) ar trebui strânse în doi saci, care să fie legați bine la gură după ce s-au umplut și lăsați într-un spațiu necirculat (precum un colț al balconului) pentru câteva zile înainte de a fi aruncați. Astfel, dacă aceste deșeuri au fost contaminate, virusul a avut timp să devină inactiv înainte de a ajunge la gunoi.

O altă variantă pentru colectare a măștilor și mănușilor în siguranță o reprezintă coșurile dedicate deșeurilor periculoase amplasate în centrele comerciale mari sau în supermarketuri, un coș semnalizat cu galben și simbolul radioactiv.

cos deseuri toxice

Sursă foto: Facebook NU Arunca Măști și Mănuși pe JOS

Deșeuri periculoase

De exemplu, Carrefour s-a alăturat campaniei Nu arunca măști și mănuși pe jos, derulată de Asociația Geeks for Democracy, o campanie care își dorește eliminarea responsabilă a măștilor și mănușilor prin amplasarea recipientelor speciale pentru deșeuri periculoase.

Și Zoo București s-a alăturat campaniei și a amplasat cutii speciale unde se pot arunca măștile și mănușile folosite.

Voi în ce alte locuri ați văzut aceste coșuri speciale? Vă rugăm să ne scrieți la info@hartareciclarii.ro pentru a putea completa lista de mai sus cu ajutorul vostru.

Vă rugăm să nu aruncați sub nicio formă măștile și mănușile împreună cu deșeurile reciclabile sau în spații neamenajate (pe jos sau în natură)!

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2


Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu.

Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Birou Eco, Amenajarea eco-turistică a cascadei Bigăr, Regenesys, Pod cu Pod luminezi o casă.


Surse:

https://www.healthline.com/health/coronavirus-mask#when-how-to-use

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronavirus/in-depth/coronavirus-mask/art-20485449

https://www.cnbc.com/2020/04/14/can-wearing-medical-gloves-protect-you-from-coronavirus-experts.html

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

 

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2022 Viitor Plus.

Back To Top