fbpx
skip to Main Content

Cei 3R – cum să REDUCI cantitatea de deșeuri

Parte din cei 3R, reducerea consumului este esențială pentru protejarea mediului, înainte de reciclare și reutilizare

Stilul de viață ne-a transformat într-o societate de consum, unde majoritatea produselor și ambalajelor de unică folosință sunt aruncate după utilizare.

Omenirea gnerează peste 2 miliarde tone de deșeuri pe an, iar până la finalul deceniului ar putea depăși 2,5 miliarde de tone anual. Devine astfel crucial ca fiecare dintre noi să își analizeze obiceiurile de consum pentru optimizare consumului de resurse.

România s-a angajat să depoziteze doar 10% din deșeurile municipale până în 2035. Restul de 90% din deșeuri trebuie reciclate sau recuperate sub alte forme.

Reducerea depozitării se poate realiza prin colectarea separată a reciclabilelor. Și mai importantă este însă recuperarea deșeurilor biodegradabile. Acestea însumează circa jumătate din totalul deșeurilor municipale.

risipa alimentara

REDU risipa alimentară

În România se aruncă zilnic în jur de 5.000.000 de kilograme de alimente. Aproape jumătate din cantitate (2.500 de tone/zi) sunt generate de gospodării. Altfel spus, de populație la ea acasă.

Există numeroase metode pentru reducerea risipei alimentare. Totul pornește de la cumpărături. Când cumpărăturile sunt făcute pentru întreaga familie, trebuie alese acele alimente și ingrediente pe placul tuturor.

Hipermarketurile și supermarketurile sunt locuri ideale pentru a găsi sub același acoperiș cât mai multe alimente dar și alte produse. De obicei, acestea au rafturi de produse cu vânzare accelerată. De aici pot fi alese – la preț redus – produse pentru consumul imediat.

Pentru cumpărături de lungă durată, este importantă și verificarea datei de expirare a alimentelor. Termenul de valabilitate a alimentelor din frigider trebuie apoi verificat periodic.

Gătitul în cantități mari este un alt inamic al reducerii risipei. Pentru evitarea gătitului în exces, alegeți oale și cratițe de dimensiuni potrivite. În felul se economisesc energie și resurse. Păstrată corect, mâncarea gătită poate fi consumată după mai multe zile de când a fost preparată.

Ea poate fi luată și la pachet, la birou, în ambalaje reutilizabile. În felul acesta se reduce cantitatea de ambalaje de unică folosință – de obicei nereciclabile – primite cu mâncarea la pachet.

REDU utilizarea ambalajelor de unică folosință

Comoditatea este o caracteristică pe care producătorii și comercianții se străduiesc să o satisfacă pentru a-și asigura fidelitatea consumatorilor. O consecință a comodității o reprezintă răspândirea ambalajelor de unică folosință, în special cele din plastic. Odată cu ele, a crescut considerabil cantitatea de deșeuri, dar și poluarea.

Pentru a reduce achiziția de ambalaje de unică folosință este nevoie de organizare. Orice vizită la cumpărături trebuie planificată din timp. Chiar dacă unele magazinele oferă sacoșe din hârtie sau carton, recomandarea este mersul la cumpărături – de orice fel – cu propriile sacoșe reutilizabile.

Un loc unde oricine poate reduce considerabil numărul de ambalaje reutilizabile folosite este piața. Cu mențiunea de a refuza pungile de plastic subțire – interzise prin lege de ani buni. Pe lângă sacoșele reutilizabile pentru legume, fructe, pâine etc, aici pot fi aduse de acasă recipiente reutilizabile pentru brânzeturi, produse din carne, măsline, semințe și fructe uscate și multe altele. Tot în ambalajele tale poți lua la pachet de la restaurantul sau cofetăria preferată.

REDU consumul de apă

Mulți români văd apa ca pe o resursă inepuizabilă. Nu este așa. Tocmai de aceea este important să fie utilizată cu responsabilitate.

Câteva sfaturi pot ajuta pentru a reduce consumul apei:

  • Reducerea debitului apei după deschiderea robinetului;
  • Oprirea robinetului în timpul spălatului pe dinți;
  • Folosirea capetelor de duș care economisesc apă sau limitatoarelor de debit;
  • Dușuri mai scurte;
  • Verificarea periodică și repararea robinetelor și țevilor care au scurgeri;
  • Umplerea mașinilor de spălat rufe și a celor de vase la capacitatea recomandată de producător.

REDU îmbrăcămintea și încălțămintea

Obiceiurile vestimentare ale omenirii sunt responsabile pentru producerea a peste 90 de milioane de tone de deșeuri textile în fiecare an. Majoritatea hainelor sunt purtate nu mai mult de câteva luni, până sunt deteriorate și aruncate.

Există însă soluții care pot reduce cantitatea de deșeuri de îmbrăcăminte și încălțăminte. Primul pas în cazul în care articolele vestimentare nu îți mai vin sau nu îți  mai plac este donarea. Există numeroase inițiative civice care colectează hainele și încălțămintea care mai pot fi purtate și o dau mai departe către cei care au nevoie de ele. În felul acesta, viața hainelor este prelungită înainte de a fi aruncate sau reciclate.

Alegerea cu atenție a hainelor este foarte importantă în cazul reducerii deșeurilor textile. Aici intră evitarea trendurilor de fast fashion, cu magazine care lansează frecvent colecții noi. Chiar dacă sunt de obicei mai ieftine, aceste haine nu rezistă la multe purtări.

În schimb, articolele de îmbrăcăminte din țesături mai rezistente, pot avea o viață mai lungă. Hainele pot să arate la fel de bine și

Materialele folosite adesea de industria fast fashion se reciclează greu sau mai deloc. În schimb, textile sustenabile – precum bumbacul organic sau reciclat, cânepa organică sau alte materiale sustenabile inovatoare – contribuie la reducerea deșeurilor textile.

REDU deșeurile electrice și electronice

Dispozitivele electrice și electronice (DEEE-urile) care ajung la gunoi pot polua apa și solul cu substanțele toxice pe care le conțin (plumb, mercur).

Reciclarea reprezintă o soluție. Pe de altă parte, an de an sunt puse pe piață miliarde de dispozitive electronice. Producerea acestora se face cu un consum enorm de resurse utile – metale, plastic și energie electrică.

An de an producătorii mari de electronice lansează modele noi. Evită schimbarea gadgetului preferat doar pentru că a apărut un model cu performanțe puțin mai bune. Totodată, este de preferat alegerea mărcilor de electronice cu durabilitate mare sau care oferă servicii de reparare și piese de schimb.

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2


Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu.

Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Bine Primit și Birou Eco.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

 

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2022 Viitor Plus.

Back To Top