fbpx
skip to Main Content

De ce sunt donațiile importante pentru mediu?

Donațiile reduc risipa, consumul de materiale și contribuie totodată la o societate mai echitabilă prin ajutorul dat persoanelor vulnerabile.

Bunurile folosite, care se află în stare bună și sunt funcționale, pot fi donate. Donațiile au un efect benefic asupra mediului pentru că presupun reutilizare bunurilor. În acest fel, durata de viață a produselor este prelungită înainte de a fi reciclate sau aruncate la gunoi. În plus, se economisesc și materialele și energia necesare pentru fabricarea unor produse noi.

O bună parte din bunurile de care unii oameni nu mai au nevoie pot fi date persoanelor care nu și le permit sau au dificultăți financiare. Gesturile caritabile pot ajuta astfel persoanele vulnerabile să își asigurarea un nivel de trai mai bun.

Cei care vor să doneze trebuie să țină cont de câteva lucruri. În primul rând, trebuie să se asigure că lucrurile pe care le donează sunt în stare bună și pot fi utilizate de beneficiari. În al doilea rând, articolele trebuie să fie spălate.

Donațiile de îmbrăcăminte și încălțăminte

Cele mai donate articole sunt cele de îmbrăcăminte. Nu este întâmplător, în condițiile în care anual se produc cantități uriașe de haine la nivel global. Aproximativ 10% din emisiile de dioxid de carbon și 20% din apele reziduale deversate la nivel global sunt generate de industria modei.

În plus, articolele de îmbrăcăminte și încălțăminte sunt de cele mai multe ori nereciclabile, astfel că majoritatea ajung la gunoi.

În România, reciclarea textilelor este aproape inexistentă. Majoritatea hainelor ajung la groapa de gunoi, iar o mică parte sunt co-procesate prin incinerare la fabricile de ciment. Acest lucru face ca donarea articolelor vestimentare care mai pot fi purtate să fie cea mai bună soluție.

Articolele de îmbrăcăminte și încălțăminte care pot fi donate trebuie să fie prea uzate și să fie spălate. Totodată, dacă acestea au mici defecte, trebuie să fie reparate. Nu în ultimul rând, este importantă utilitatea bunurilor donate. De exemplu, rochiile de seară, costumele sau pantofii cu toc înalt nu sunt articole pretabile pentru a fi donate.

Unde poți dona în România?

Majoritatea programelor de donare a hainelor sunt administrate de organizații caritabile. Acestea operează și proiecte în parteneriat cu companiile, care pot fi derulate pe o perioadă de câțiva ani, dar și câteva luni.

Crucea Roșie derulează un parteneriat cu compania Inditex. Astfel, toate magazinele Zara, Massimo Dutti, Stradivarius, Bershka, Oysho, Pull&Bear din România au urne unde pot fi duse articole de îmbrăcăminte pentru donații.

În județele din Vestul țării, există un programul de colectare administrat de Containere Textile. Containerele sunt prezente în diferite locații, fie pe spațiu public, fie în diferite centre comerciale. De exemplu, în magazinele Auchan din această regiune există astfel de containere unde pot fi duse haine pentru donat.

Platforma Sprijin de Urgență dezvoltată de Code for Romania este un sistem integrat de management al resurselor pentru a ajuta în situații critice. Persoanele fizice care doresc să pună la dispoziție resurse de tip produse alimentare, îmbrăcăminte, paturi, corturi sau alte donații pot accesa centrele unde se pot duce astfel de donații AICI.

De asemenea există numeroase grupuri de Facebook unde se pun anunțuri sau solicitări, precum Donez obiecte pe care nu le mai folosesc sau Donații haine România. Totodată, grupuri de Facebook Donații Haine sunt disponibile în aproape toate orașele mari din România.

Locurile unde se poate dona în București:

  • Centrul de Economie Circulară de pe Calea Plevnei, nr. 98 al asociației Eco-Durabil;
  • Magazinele Zara, Bershka, Oysho, Pull&Bear, Massimo Dutti, Stradivarius;
  • Magazinul de caritate La Taica Lazăr de pe Str. Bibescu Vodă, nr. 18;
  • Containerul de la Veranda Mall (intrare parcare subterană) operat de Armata Salvării;
  • Centrul Bebe de București de pe Bd. Regina Elisabeta, nr. 75 operat de DGASMB;
  • Magazinul de caritate SocialXChange de pe Calea Crângași, nr. 3;
  • Containerele Banca de Bine din Băneasa Shopping City;
  • Centrul de zi din Șos. Grozăvești, nr. 82bis al asociației Samusocial;
  • Magazinul CCC din Sun Plaza.

Donații pentru copii

Articolele destinate copiilor ajung să nu mai fie de folos, odată ce aceștia cresc. Îmbrăcămintea, încălțămintea, cărțile și jucăriile pot fi, în schimb, donate copiilor din familiile defavorizate.

Hainele și încălțămintea trebuie să fie curate şi fără urme de uzură. Jucăriile sau jocurile să fie întregi şi curate. Cărțile nu trebuie să fie cu pagini lipsă sau mâzgălite.

Proiecte și asociații care derulează proiecte care au unde poți fi articole pentru copii:

✅ Centrul Bebe de București, administrat de Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București primește haine, jucări și alte obiecte pentru copiii cu vârste de până la 12 ani;

✅ Asociația Dragoste Desculță derulează proiectul „Ajută un prichindel să aibă un ghiozdănel” prin care donează ghiozdane cu îmbrăcăminte și rechizite copiilor din mediile defavorizate;

✅ Asociația Casa Ioana oferă servicii copiilor și femeilor care se confruntă cu violența domestică și lipsa unui adăpost. Asociația primește donații de haine purtate în stare bună și jucării folosite, dar funcționale;

✅ Magazinul caritabil SocialXChange al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 primește donații constând în haine, rechizite, mobilă și jucării pentru copii;

✅ Asociația Hai să Ajutăm derulează proiectul Scrisorile lui Moș Crăciun prin care o parte din copii au șansa să primească cadourile dorite de la cei care doresc să le împlinească.

 

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2


Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu.

Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Bine Primit și Birou Eco.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

 

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2022 Viitor Plus.

Back To Top