fbpx
skip to Main Content
Principii Ale Economiei Circulare

5 principii ale economiei circulare

În luna aprilie am discutat pe pagina noastră de Facebook principiile economiei circulare și am oferit alternative sustenabile pentru a trece de la economia liniară la economia circulară. În acest articol îți oferim 5 principii ale economiei circulare și cum poți adopta la tine acasă obiceiuri eco.

Ce este economia circulară?

În prezent, România se bazează pe economia liniară, ceea ce înseamnă un proces de cumpărare-folosire-aruncare la gunoi.

Știai că dacă vom continua în acest ritm cu exploatarea resurselor vom ajunge în 2050 să avem nevoie de resursele a 3 planete pentru a supraviețui? În august 2020 am consumat toate resursele planetei pentru anul trecut. Asta înseamnă că resursele sunt consumate mai rapid decât capacitatea de regenerare. În prezent folosim resursele pentru 1.6 planete.

Pentru a ajunge la o economie circulară fiecare aspect al vieții trebuie luat în considerare. Astfel se diminuează impactul negativ asupra naturii: de la infrastructura orașelor, energie și hrană, până la acțiunile fiecărui individ în parte.

Reparare și reutilizare, apoi reciclare

Modelul pe care se bazează economia circulară este unul care implică repararea și reutilizarea obiectelor, apoi reciclarea acestora pentru recuperarea materialelor. Astfel, doar o mică parte din produse ajung la groapa de gunoi. Prin economia circulară se extinde ciclul de viață al obiectelor, materialele reciclabile devin resurse pentru noi produse, se reduce cantitatea materiilor prime extrase din natură pentru a face produse de la zero, consumul de energie și emisiile de carbon se micșorează, iar deșeurile sunt reduse la minimum. Prin urmare, când un produs ajunge la sfârșitul duratei sale de viață, materialele din care este fabricat sunt păstrate în cadrul economiei circulare. [1] De cele mai multe ori, produsele au o durată de viață scurtată artificial pentru a maximiza profiturile. În acest articol găsești mai multe detalii despre cum poți evita aceste produse pentru a reduce impactul negativ asupra naturii.

principii ale economiei circulare

În acest sens, UE face demersuri pentru a păstra în economie cât mai mult timp produsele. De la 1 martie 2021 a intrat în vigoare noua etichetă energetică în UE cu scopul de a prelungi durata de viață a produselor electronice și repararea acestora. Această etichetă se aplică la frigidere, congelatoare, mașini de spălat vase/rufe și televizoare. Totodată producătorii sunt obligați să păstreze piese pentru repararea produselor timp de 7 ani după punerea pe piață a ultimului produs fabricat. Astfel, consumatorii pot găsi piese în cazul în care produsele se deteriorează, chiar dacă produsele nu mai există pe piață. Aici găsești mai multe detalii despre noua etichetă.

Principiul 1

Renunță la obiectele de unică folosință. Investește în produse durabile, care pot fi refolosite o perioadă lungă de timp și care te ajută să economisești pe termen lung. De exemplu, îți poți lua propria sticlă reutilizabilă pe care să o umpli cu apă ori de câte ori pleci de acasă. Sau dacă preferi cafeaua to go, poți lua o cană sau un termos în care să cumperi de la cafeneaua ta preferată.

Principiul 2

Încearcă să reduci consumul la obiectele de care chiar ai nevoie. Atunci când mergi la cumpărături îți poți pune întrebarea „Am nevoie cu adevărat de acest produs?”. În cazul electronicelor, există tentația de a cumpăra un model imediat ce apare, însă de cele mai multe ori acestea nu sunt foarte diferite de modelul precedent. Dacă electronicele sunt funcționale, însă ai nevoie de ceva mai bun, le poți dona sau le poți vinde. Astfel, oferi o nouă șansă acelor produse, în loc să le scoți din ciclul de funcționare.

Principiul 3

Refolosește obiectele pe care le ai deja. Oferă obiectelor vechi o nouă întrebuințare. Dacă ai un tricou care nu îți mai place îl poți transforma într-un maiou cool sau o sacoșă fără cusături. Borcanele în care au fost diverse produse le poți folosi pentru depozitare. Cutiile de carton de la comenzile online pot fi folosite pentru cadouri viitoare sau depozitarea hainelor. Prin folosirea unui obiect cât mai mult timp, reușești să eviți producerea unor ambalaje sau produse noi.

Principiul 4

Atunci când obiectele au ajuns la finalul ciclului de viață reciclarea este următorul pas. Prin reciclare se recuperează materialele, devenind astfel noi produse. Prin reciclare se reduce cantitatea materiilor prime extrase din natură, se economisește energie și emisiile de carbon se micșorează. Știai că prin reciclarea aluminiului se economisește 90% din energia necesară pentru a produce de la zero un alt produs? O doză se poate întoarce pe raft în doar 6 săptămâni, iar materialul a fost reciclat în proporție de 100% fără să își piardă calitatea și fără să fie folosite materii prime.

Principiul 5

Deșeurile sunt materiale valoroase, nu trebuie privite ca niște gunoaie care trebuie aruncate. În medie, pentru un cetățean UE se folosesc anual 14 tone de materiale prime, iar 5 tone devin deșeuri, care ar putea fi reduse, reutilizate, reparate și reciclate pentru a le reintroduce într-un nou ciclu de producție fără să mai fie folosite materii prime. Deși deșeurile pot fi revalorificate, cel mai bun deșeu este acela pe care nu îl producem. În acest articol îți oferim 5 pași simpli prin care să reduci deșeurile acasă. [2]

Concluzii

Prevenirea producerii de deșeuri ar putea reduce emisiile totale de gaze cu efect de seră cu 2% până la 4% anual. [1] De asemenea, utilizarea de materii regenerabile ar avea un impact semnificativ asupra naturii. Prin simplificarea cumpărăturilor, alegerea produselor de care avem cu adevărat nevoie, prin schimbarea perspectivei asupra consumerismului putem avea obiceiuri de cumpărare sustenabile. Puterea comunității este importantă pentru o cultură circulară, prin crearea de programe în comunități prin care bunurile să fie utilizate la comun. De exemplu, grădinile comunitare, accesul la producători locali, dar și la facilitățile de compostare într-o comunitate restrânsă.

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2


Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, o organizație non-profit înființată în 2006, cu experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu.

Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Birou Eco, Amenajarea eco-turistică a cascadei Bigăr, Regenesys, Pod cu Pod luminezi o casă.

Surse:

[1] https://www.europarl.europa.eu/news/ro/headlines/economy/20151201STO05603/economia-circulara-definitie-importanta-si-beneficii

[2] https://multimedia.europarl.europa.eu/ro/repair-reuse-and-recycle_V007-0034_ev

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

 

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2022 Viitor Plus.

Back To Top