fbpx
skip to Main Content

Rezultatele Harta Reciclării pe anul 2023

Harta Reciclării – ce mai completă platformă cu puncte de colectare informații despre toate tipurile de deșeuri – a crescut cu 1.000 de puncte noi în anul 2023.

Pe parcursul anului trecut, am continuat sesiunile de educație, la care au participat aproape 30.000 de elevi, și demersurile de conștientizare a Reducerii, Reutilizării și Reciclării pe site, canalele de social media, presă, radio, TV, conferințe și evenimente de stradă. Peste 225.000 de utilizatori unici au intrat pe site-ul hartareciclarii.ro și peste 625.000 de persoane au văzut cel puțin una dintre postările publicate pe canalele de Facebook și Instagram ale Hărții Reciclării.

Mai multe puncte de a textilelor și ulei uzat

Harta Reciclării este cea mai mare platformă online cu puncte de colectare din toată țara, pentru majoritatea tipurilor de deșeuri. În 2023, am adăugat 1.000 de puncte de colectare a deșeurilor (sau articolelor utilizate) pentru care există un interes crescut din partea utilizatorilor.

Cele mai multe dintre acestea sunt dedicate textilelor și articolelor de încălțăminte care mai pot fi donate și sunt localizate în orașele din vestul României.  Am continuat adăugarea de puncte de colectare a deșeurilor de ambalaje (hârtie, carton, plastic, metal, sticlă), dar și a uleiului alimentar uzat (benzinării și hipermarketuri).

Am ajuns, astfel, la aproape 17.000 puncte de colectare a diferitelor tipuri de materiale.

Tot în 2023, am început un proces de îmbunătățirea a aplicației, în parteneriat cu Code4Romania, pentru a putea dezvolta platforma și a o face cât mai ușor de utilizat. Colaborarea ne va permite extinderea bazei de date și adăugarea de noi tipuri de puncte pe Harta Reciclării.

Parte a demersului de a înțelege mai bine nevoile utilizatorilor a fost realizarea unui chestionar de despre funcționalităților aplicației de localizare.

Ce am aflat de la utilizatorii Harta Reciclării:

  • 31% dintre respondenți colectează separat de peste 5 ani. 27% fac colectare selectivă de 3-5 ani, și tot 27% colectează de numai 1-2 ani;
  • 49% utilizează Harta Reciclării pentru a învăța lucruri noi despre reciclare, iar 38% pentru a identifica punctele de colectare separată a reciclabilelor;
  • 30% dintre respondenți apreciază ușurința folosirii aplicației și tot 30% sunt mulțumiți de varietatea categoriilor de materiale de pe Hartă;
  • 31% sunt nemulțumiți că Harta Reciclării se încarcă greu;
  • Plasticul, hârtia & cartonul și electronicele sunt cele mai importante 3 categorii de materiale de pe Hartă, în opinia respondenților.

Educație de mediu despre biodiversitate și economie circulară

Lecțiile non-formale de educație de mediu pe care le-am dezvoltat la Harta Reciclării au fost parcurse, începând cu anul școlar 2019-2020,  de peste 170.000 de elevi. Sesiunile dezvoltate de echipa educațională formată din Daniela Mironescu și Iustina Bucur, cu sprijinul educatorului de mediu Gențiana Albotă, au atras și în anul 2023 cadrele didactice și elevii din toată țară.

Apa și biodiversitatea a fost tema lecției prezentată în cadrul webinariilor din primăvara anului 2023. Lecția, realizată cu sprijinul platformei După Noi a Sistemului Coca-Cola în România, a abordat o temă nouă în cadrul sesiunilor educaționale. În jur de 28.000 de elevi din toate ciclurile de învățământ au participat la Lecția de Apă și Biodiversitate la nivel național.

Pentru anului școlar 2023-2024, am introdus, în toamnă, o nouă formulă de prezentare a materialelor. Astfel, am propus susținerea mai multor lecții pe teme de mediu, grupate sub forma unui ghid –  Ghidul Verde GO (pentru preșcolari și ciclul primar, care include 7 lecții) și sub forma unui modul – Introducere în Economia Circulară (pentru ciclurile gimnazial și liceal, cu 10 lecții).

Infracțiunile de mediu sub lupă

Cazurile de importuri ilegale, arderea sau de îngroparea a deșeurilor, precum și gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor de către operatorii de salubritate sunt probleme cu care ne confruntăm periodic.

Informarea cetățenilor în privința responsabilităților și a modurilor prin care pot sesiza autoritățile de existența acestor încălcări ale legii reprezintă unul dintre proiectele speciale derulat de Harta Reciclării în ultimii doi ani.

Discuțiile și documentarea realizate în cadrul proiectului au arătat că o mare parte dintre deșeuri nu ajung în România prin importul direct de deșeuri, ci mai degrabă ca importuri mascate de articole second-hand, unde ANPM nu are atribuții de control. Am aflat, de asemenea, de controlul containerelor care intră în țară. Astfel, inspectorii Gărzii de Mediu sunt chemați de angajații de la Punctul Vamal și Poliția de Frontieră doar când se consideră că există risc ridicat de infracțiune de mediu.

Toate aceste demersuri au avut ca rezultat realizarea unor ghiduri pentru cetățeni, prin care aceștia să își cunoască responsabilitățile în privința gestionării deșeurilor, dar și pașii pe care îi pot face pentru a semnala astfel de infracțiuni de mediu.

Cele mai populare pe Facebook și Instagram

Harta Reciclării a publicat, anul trecut, aproape 200 de postări pe contul de Facebook, cu un impact total de 583.000 de persoane, din care aproape 222.000 a reprezentat impactul organic. De asemenea, am avut 140 de postări și 115 stories pe Instagram, cu un impact total de aproape 46.000 de persoane și un impact organic de 7.600 de persoane.

Cea mai viralizată postare de pe Facebook a avut ca temă diferența dintre textile care pot fi donate și cele care sunt reciclate. Postarea a inclus și o listă cu centrele de colectare a textilelor din București care pot fi donate sau care pot fi reciclate. Postarea a avut un impact organic de aproape 145.000 de persoane și peste 1.000 de share-uri.

Impact mare au avut și postările despre punctele de colectare a textilelor din celelalte orașe mari din România și cea despre ce poți face cu bradul natural după Sărbători.

Pe Instagram, postarea despre aplicațiile digitale care contribuie la un stil de viață sustenabil, a avut aproape 200 de like-uri și un reach de 1.900 de persoane. Postări cu impact ridicat pe Instagram au fost și cele despre tipurile de ambalaje care nu au intrat în SGR, și despre medicamentele expirate care sunt colectate de spitale din 2024.

Tot în 2023 au fost și peste 45 de apariții în media. Dintre acestea, peste zece au fost apariții radio-TV: (iLikeIT), Euronews România, Antena 1, Radio România Internațional, Radio România Cultural, Trinitas TV, Aleph News. Articole despre Harta Reciclării au mai fost publicate de Ziarul Financiar, G4Media, RFI România, Economica, Adevărul, Agerpres, DC News, Green Report, Green News, România Pozitivă, Scena 9, Mindcraft Stories.

 

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2

 

 

Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.

Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.

       

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2

Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.

Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

 

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2024 Viitor Plus.

Back To Top