fbpx
skip to Main Content
Cum Sa Iti Alegi Vacanta

Ecoturism și turism sustenabil. Ce trebuie să știi atunci când alegi destinația de vacanță

Numărul turiștilor este în continuă creștere. În consecință, impactul pe care vacanțele îl au asupra ecosistemelor naturale și atracțiilor turistice trebuie redus. Atât ecoturismul, cât și turismul sustenabil oferă soluții în această direcție.

Chiar dacă poate părea că înseamnă același lucru, ecoturismul și turismul sustenabil au particularități diferite.

Ecoturismul se concentrează mai mult pe conservarea ecosistemelor și educarea turiștilor în legătură cu mediile locale, naturale sau antropice, în timp ce turismul sustenabil se axează cu precădere  pe călătoriile care au un impact minim asupra mediului și al comunităților locale.

Ce urmărește ecoturismul?

Ecoturismul promovează responsabilitatea turiștilor atunci când merg în vacanță. Scopul acestuia este vizitarea cu precădere a zonelor naturale și a comunităților din apropierea acestora, cu un accent crescut pus pe educație și informare. Rolul ecoturismului este de a asigura conservarea acestor zone și de susținere a comunităților locale.

Astfel, atunci când îți planifici vacanța, este recomandat să alegi o zonă restrânsă. Este preferabil  să te orientezi către destinații turistice locale. Să folosești cât mai puțin mașina și să încerci să mergi cât mai mult pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun.

Este, de asemenea recomandat, să apelezi la serviciile unui ghid local. Te ajută să descoperi zona și să înțelegi mai bine cultura locului. În același timp, este important să  încurajezi economia locală și să sprijini micii producători și meșteșugari prin achiziția de produse locale.

Exemple de ecoturism autohton

Roșia Montană a fost inclusă, în vara aceasta, în patrimoniul mondial al UNESCO. A fost selectată pentru că este cel mai relevant exemplu de minerit subteran aurifer din lume, care datează din perioada antică.

România are în total nouă monumente și situri incluse în patrimoniul UNESCO. Printre acestea se numără cetățile dacice din Munții Orăștiei, bisericile fortificate săsești, mânăstirile pictate din Bucovina, Sighișoara, Mânăstirea Hurezi, Delta Dunării.

În schimb, Roșia Montană este singurul obiectiv UNESCO din țara noastră trecut pe lista siturilor aflate în pericol.

Via Transilvanica este unul dintre cele mai complexe proiecte de ecoturism din România. Realizat de către asociația Tășuleasa Social, Via Transilvanica este un traseu de aproximativ 1.400 de kilometri. Acesta traversează România de la nord (Mânăstirea Putna) la sud (Drobeta Turnu Severin). Se poate parcurge atât pe jos, cât și cu bicicleta.

Traseul este marcat cu borne kilometrice din andezit, marcaje cu logo-ul Via Transilvanica și indicatoare la intersecții. De asemenea, există ghiduri personalizate pentru drumeți și bicicliști, cu descrierea itinerariului pe zile, informații istorice și culturale, sfaturi utile și locuri de cazare.

Cum experimentezi turismul sustenabil chiar dacă ești departe de casă

Cu cât călătorești mai aproape de casă, cu atât vacanța este mai sustenabilă. Pe de altă parte, călătoriile în alte zone ale globului îți aduc experiențe culturale noi. Te ajută să descoperi perspective noi asupra vieții și te îmbogățesc emoțional.

Iată câteva recomandări pentru atunci când îți planifici călătoriile:

  • Ca regulă generală, cu cât mai aproape este destinația unde dorești să călătorești, cu atât este mai mică amprenta de carbon;
  • Participă ca voluntar – atunci când călătorești – în proiecte sociale sau de mediu pentru a ajuta comunitățile locale;
  • Căută experiențe locale, dar respectă tradițiile și cultura locului. Cazează-te la localnici, susține programele și business-urile care dau înapoi, comunităților din care fac parte, o parte din veniturile lor;
  • Călătorește în zone aflate în proces de refacere și reconstrucție după dezastre naturale (cutremure, uragane). În acest fel, ajuți comunitățile din zonele afectate să își revină mai repede.

Efectele negative ale turismului de masă

Chiar dacă numărul de firme de turism care pretind că sunt responsabile față de mediu este în creștere,  turismul de masă, așa cum arată el astăzi, este o industrie nesustenabilă.

Există numeroase destinații care au fost afectate de fluxul mare de turiști. De exemplu Thailanda a decis să închidă Maya Bay – plaja pe care s-a filmat filmul The Island cu Leo DiCaprio – pentru a permite regenerarea coralilor și refacerea vieții acvatice.

La fel a procedat și Filipine care a închis, timp de șase luni în 2018, insula Boracay, una dintre cele mai populare destinații din arhipelag.

În Europa, Veneția este afectată de numărul mare de turiști și de vase de croazieră care ajung în oraș.

Turismul de masă se bazează pe un consum mare de produse ambalate, produce cantități notabile de gaze cu efect de seră, iar industria aviatică, care transportă turiștii în destinațiile de vacanță, nu plătește încă taxe pe carbonul pe care îl produce.

Suedia, un model de turism sustenabil

Suedia este locul unde a apărut prima dată flygskam, mișcarea care condamnă călătoritul cu avionul și țara de origine a activistei de mediu Greta Thunberg .

Țara nordică are o strategie bine conturată care promovează turismului rural și regional. Unul dintre pilonii strategiei îl reprezintă infrastructura de transport public eficientă.

La capitolul cazări prietenoase cu mediul, Suedia atrage prin modelul arhitectural și designului eco-chic nordic, renumit la nivel mondial.

Țara scandinavă este, de asemenea, implicată în îndeplinirea prevederilor Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale ONU. Astfel, Suedia derulează politici  de conservare a gheții și a permafrostului din regiunile arctice, pentru a preveni accelerarea schimbărilor climatice.

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2


Harta Reciclării este un program al Viitor Plus, o organizație non-profit înființată în 2006 și are experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu.

Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Birou Eco, Amenajarea eco-turistică a cascadei Bigăr, Regenesys, Pod cu Pod luminezi o casă.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

 

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2022 Viitor Plus.

Back To Top