fbpx
skip to Main Content
Campania Reciclam In Bucuresti

Reciclăm în București – campanie de conștientizare cu ghiduri pentru fiecare sector

Harta Reciclării a lansat proiectul „Reciclăm în București”. Este prima campanie de informare privind colectarea separată în toate cele șase sectoare, ca răspuns la gradul scăzut de reciclare din Capitală.

Capitala are un grad de reciclare a deșeurilor de aproximativ 10%. În schimb, media națională este de 11,5% (Eurostat, 2019). Cifrele ne arată o situație îngrijorătoare, în condițiile în care ținta de reciclare asumată de România, ca membră UE, este de 50%.

„Motivul apariției proiectului Reciclăm în București a fost reducerea neîncrederii bucureștenilor cu privire la reciclare. Mulți spun că degeaba colectează separat, pentru că ele oricum nu se reciclează. Pentru a schimba această percepție am oferit date despre cantitățile deșeurilor reciclate din Capitală. Au fost date și exemple de reciclatori la care ajung acestea. Împreună putem crește rata de colectare separată, respectând informațiile din ghidurile pregătite de noi”. — Teia Ciulacu, președinte Viitor Plus.

Cum va arăta gestionare deșeurilor peste 15 ani?

O viziune comună în ceea ce privește colectarea separată la nivelul Capitalei ar îmbunătăți sistemul de gestiune a deșeurilor. Până la sfârșitul anului viitor ar putea fi gata o astfel de strategie pe hârtie, spun autoritățile. Astfel, fiecare sector va trebui să-și armonizeze regulile de colectare.

În același timp, o singură groapă pentru depozitarea deșeurilor din București ar fi suficientă dacă această strategie va fi implementată. „Acum, în București, producem și trebuie depozitate anual în jur de 700.000 – 800.000 de tone de deșeuri. Până în 2035, ar trebui să ajungem la 100.000 de tone pe an”.  — Sandor Korosfoy, consilier al Primarului General al Capitalei.

Motivele gradului scăzut de reciclare sunt lipsa unei infrastructuri care să faciliteze colectarea separată a deșeurilor și lipsa de informare referitor la regulile de colectare.

„Noi ca țară ne-am asumat foarte multe obligații, fără a avea însă infrastructură. Cu o parte din fondurile alocate prin PNRR, vom putea asigura pe viitor infrastructura necesară. În acest fel, colectarea separată va fi eficientă în România. Programele coerente și soluțiile privind gestionarea deșeurilor trebuie să vină de la autoritățile locale”.  — Andrei Corlan, secretar de stat în Ministerul Mediului.

Campania Reciclam in Bucuresti

Ce include campania de informare Reciclăm în București”

Campania conține șapte ghiduri informative. Șase ghiduri sunt dedicate fiecărui sector din Capitală. Un al șaptelea ghid prezintă regulile generale de pregătire a deșeurilor înainte de colectarea separată.

Ghidurile prezintă opțiunile specifice pe care le au bucureștenii pentru colectarea separată a materialelor reciclabile. Este urmărit traseul de la preluare până la reciclatori. Sunt oferite inclusiv soluții alternative pentru deșeurile reciclabile pe care operatorii de salubritate nu le colectează separat. Astfel de altenrative sunt magazinele care preiau anumite tipuri de deșeuri. Au fost incluse și proiecte ale unor ONG-uri care colectează articole pe care le donează persoanelor defavorizate.

Ghidurile pot fi consultate aici: https://hartareciclarii.ro/bucuresti/

Tot în cadrul campaniei a fost realizat și un serial online. Videoclipurile prezintă regulile care trebuie respectate pentru colectarea separată a mai multor ambalaje sau produse. Printre acestea se numără hârtia și cartonul, sticla, plasticul și metalul, uleiul alimentar uzat și medicamentele. Scopul serialului este să sublinieze faptul că deșeurile reciclabile pot fi revalorificate dacă sunt pregătite cu atenție.

Serialul online poate fi vizionat aici: https://hartareciclarii.ro/bucuresti/

Proiect realizat cu sprijin de la bugetul local al Municipiului Bucureşti. Conţinutul acestui proiect nu reflectă neapărat poziţia Primariei Municipiului Bucureşti/Consiliului General al Municipiului Bucuresti şi nu implică nicio responsabilitate din partea Autorităţii Finanţatoare.

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2


Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, o organizație non-profit înființată în 2006. Asociația are experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și mediu.

Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Birou Eco.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

 

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2022 Viitor Plus.

Back To Top