fbpx
skip to Main Content
Viata Fara Deseuri

Sfaturi zero waste despre cum să generezi mai puține deșeuri

Mișcarea zero waste pune accentul pe reutilizare, reciclare și refuzul achiziției de produse și ambalaje de unică folosință.

Viața fără deșeuri sau zero waste este mai degrabă un ideal. În schimb, oricine își propune să găsească alternative poate ajunge să genereze mai puțin gunoi. Va proteja astfel mediul, va beneficia de reducerea costurilor de viață și de adoptarea unei alimentații sănătoase. Dezavantajele pot fi creșterea timpului alocat treburilor casnice și cumpărăturilor. Totodată, adoptarea unui stil de viață mai minimalist prin renunțarea la obiceiuri care generează deșeuri.

O persoană care dorește să fie zero waste are o sarcină cu adevărat dificilă. Este, într-un fel, opusul stilului de viață omniprezent în societatea actuală. Acesta este caracterizat de confort, rapiditate stimulează generarea de deșeuri.

Adoptarea unui astfel de stil de viață depinde de multe variabile. Importantă este conștientizarea că acțiunile fiecărei persoane influențează mărimea amprentei de carbon lăsate și cantitatea de deșeuri generate.

Așadar, recomandările reprezintă un îndemn pentru cei care vor, pas cu pas, să arunce cât mai puțin.

De ce aruncăm așa de mult gunoi?

Reducerea deșeurilor înseamnă o schimbare a stilului de viață. Sunt o mulțime de obiceiuri deprinse de-a lungul vieții acasă, la școală, la birou sau în timpul liber. Ele au ca principal scop dorința de a face cât mai multe lucruri într-un timp limitat. Acest comportament consumă resurse și generează deșeuri.

Tendințele zero waste și less waste presupun adoptarea unui stil de viață minimalist, simplu, sănătos, bazat cu precădere pe achiziția produselor de necesitate și mai puțin a celor de răsfăț.

Sfaturi care contribuie la reducerea cantității de deșeuri:

  • Pregătirea, pe cât posibil, a alimentelor în casă, din ingrediente cât mai puțin procesate;
  • Cumpărarea la vrac a cât mai multor alimente, produse de îngrijire și de uz casnic și folosirea ambalajelor reutilizabile;
  • Alegerea produselor ambalate în materiale care sunt duse la reciclat de cei care le colectează;
  • Achiziționarea de articole de folosință îndelungată (îmbrăcăminte, produse pentru casă, electronice) care să fie rezistente;
  • Refuzul de a cumpăra articole care nu sunt cu adevărat necesare;
    Reducerea deșeului rezidual prin colectare separată a deșeurilor reciclabile și prin compostare
  • Cultivarea propriilor fructe și legume de către cei care au casă cu grădină.

Produsele vrac

Produsele vrac stau la baza stilului de viață zero waste. Sunt cumpărături sustenabile care evită generarea de deșeuri din ambalaje.

Gama de alimente cuprinde de la fructe, legume și alimente de bază, până la semințe, nuci, ceaiuri și multe altele.

Există inclusiv produse vrac de curățenie sau de îngrijire. Pentru fiecare astfel de produs există un recipient reutilizabile potrivit cu care poate fi cumpărat.

Produsele vrac se pot cumpăra de la piață. În ultimii ani au apărut și  magazinele zero waste, o alternativă la comercianții care vând produse în ambalaje de unică folosință. Acestea vând majoritatea produselor la vrac.

Lista magazinelor zero waste din România

  • București – Magazin Zero Waste (Str. Buzești, Nr. 20)
  • Cluj-Napoca – Terrawell (Bd. 21 Decembrie 1989, Nr. 38)
  • Iași – C.U.I.B. (Str. Gavril Musicescu, nr. 14)
  • Oradea – Despachetăria Ono (Str. Moscovei, Nr. 8
  • Târgu Mureș – Stop Waste (Str. Revoluției, Nr. 9)
  • Sibiu – Naked Shop (Str. Alexandru Odobescu, Nr. 1)
  • Piatra Neamț – Aer (Str. Calistrat Hogaș, Nr. 7)
  • Satu Mare – Orghanic (Str. Ady Endre, Nr. 11)
  • Sfântu Gheorghe – Szimpla Bolt (Str. Benedek Elek, Nr. 19)
  • Carei – Gaia Zero Waste Shop Carei (Str. Kaffka Margit, Nr. 2)
  • Timișoara – Less Zero Waste (Splaiul Nicolae Titulescu, Nr. 12)

 

Gătitul în familie

Gătitul acasă este mod prin care se generează mai puține deșeuri. În felul acesta sunt evitate alimentele procesate din supermarket și cele gata preparate comandate la firmele de food delivery, care generează o cantitate mare de ambalaje și articole nereciclabile.

Bucătăria zero deșeuri înseamnă revenirea la origini.  Acest lucru înseamnă rețete simple dar și timp alocat pentru preparare.

Pentru ca gătitul să rămână o activitate plăcută, e nevoie de planificarea meniului pentru întreaga săptămână și de sesiuni de gătit pentru mai multe mese. Totodată, surplusul de mâncare se poate congela în borcane și cutii cu capac.

În plus, căutarea de idei noi de ingrediente și rețete va ajuta la alungarea monotoniei. La fel și gătitul alături de cei dragi.

Compostarea

Utilizarea deșeurilor biodegradabile prin compostare este cea mai eficientă metodă de a reduce deșeurile ajunse la groapă. Amestecate cu alte gunoaie și în lipsa oxigenului, acestea eliberează în atmosferă metan – un gaz cu un puternic efect de seră – și  produc levigat, un lichid toxic.

Deșeurile organice pot fi însă transformate în fertilizatori pentru pământ prin compostare. Cea mai simplă este compostarea pe pământ. Nu toată lumea locuiește la casă sau are o grădină

Există, în schimb, câteva tipuri de compostare spații închise, cum ar fi apartamentele. O astfel de metodă este vermicompostarea, care se face cu ajutorul râmelor.

Citește articolul Vermicompostarea – cum să faci un vermicompostor acasă?

O altă metodă prin care se poate composta în casă este bokashi. Procedeul e realizează într-un recipient în absența oxigenului, cu ajutorul fermenților care se adaugă peste resturile biodegradabile. Metoda se poate utiliza și pentru resturile organice de origine animală.

Mai multe detalii despre metoda bokashi poți citi AICI.

Produse de curățenie și de îngrijire făcute în casă

Un pas către mai puține deșeuri de poate face prin renunțarea la produsele de curățat și de îngrijire din comerț sau cel puțin la o parte din ele.

Există o multitudine de alternative la produsele ambalate din comerț, cu mulți compuși chimici printre ingrediente, ambalate  în plastic. În locul acestora se pot folosi ingrediente naturale cu aproape  aceeași eficiență.

Printre ingredientele simple care se pot folosi pentru astfel de produse se numără oțetul, Bicarbonatul de sodiu, acidul citric, fulgii de săpun, pericarbonatul de sodiu sau uleiurile esențiale.

Oțetul  are efect detartrant, anti-calcar, dezinfectant și degresant. Bicarbonatul de sodiu este degresant, abraziv, neutralizează mirosurile și are proprietăți insecticide. Uleiurile esențiale au efecte antiseptice, bactericide și odorizante.

Harta Reciclării publică periodic, pe contul său de pe Instagram, story-uri cu rețete care se pot pregăti în casă. Acestea sunt disponibile în Highlights la secțiunea Sfatul Eco al Săptămânii.

Cărți cu sfaturi despre o viață fără deșeuri

📗 𝑱𝒆𝒓𝒆𝒎𝒊𝒆 𝑷𝒊𝒄𝒉𝒐𝒏, 𝑩𝒆𝒏𝒆𝒅𝒊𝒄𝒕𝒆 𝑴𝒐𝒓𝒆𝒕 – 𝑭𝒂𝒎𝒊𝒍𝒊𝒂 (𝒂𝒑𝒓𝒐𝒂𝒑𝒆) 𝒁𝒆𝒓𝒐 𝑫𝒆𝒔̦𝒆𝒖𝒓𝒊
Ghidul îți arată cu mult umor și autoironie cum poți reduce cantitatea de deșeuri a 15 l pe lună, așa cum au reușit și autorii. Cartea oferă zeci de sfaturi și alternative simple pentru viața de zi cu zi: cumpărături, bucătărie, curățenie, mobilier, igienă personală, cosmetice, îmbrăcăminte, grădină, bricolaj, sărbători.

📗 𝑨𝒏𝒊𝒕𝒂 𝑽𝒂𝒏𝒅𝒚𝒌𝒆 – 𝑨 𝒁𝒆𝒓𝒐 𝑾𝒂𝒔𝒕𝒆 𝑳𝒊𝒇𝒆: 𝑰𝒏 𝑻𝒉𝒊𝒓𝒕𝒚 𝑫𝒂𝒚𝒔
Un ghid practic pentru a-ți îmbunătăți viața în treizeci de zile, reducând radical risipa, fără a-ți schimba radical stilul de viață. Anita Vandyke a făcut schimbarea către o viață fără deșeuri și, prin sfaturi practice și ilustrații frumoase, îți arată că poți face și tu același lucru.

📗 𝑩𝒆𝒂 𝑱𝒐𝒉𝒏𝒔𝒐𝒏 – 𝒁𝒆𝒓𝒐 𝑾𝒂𝒔𝒕𝒆 𝑯𝒐𝒎𝒆
Bea Johnson a transformat sănătatea, situația financiară și relațiile familiei sale în bine, reușind să reducă deșeurile la doar o jumătate de litru pe an datorită respectării regulii celor 5R.
Autoarea oferă un model de inspirație despre cum arată viața sustenabilă prin această carte – un ghid practic prin care să-ți reduci amprenta asupra mediului și să-ți îmbunătățești viața.

📗 𝑻𝒂𝒓𝒂 𝑩𝒖𝒕𝒕𝒐𝒏 – 𝑨 𝑳𝒊𝒇𝒆 𝑳𝒆𝒔𝒔 𝑻𝒉𝒓𝒐𝒘𝒂𝒘𝒂𝒚
Tara Button a devenit cunoscută pentru promovarea curentului „shopping conștient” – un stil de viață in care fiecare obiect este ales cu atenție, pentru că este simplu, durabil, plăcut și eficient. Acesta este motivul pentru care magazinul său online – Buy Me Once – cu o mulțime de produse garantate pe viață, a devenit atât de popular.

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2


Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu.

Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Bine Primit și Birou Eco.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

 

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2022 Viitor Plus.

Back To Top