fbpx
skip to Main Content

Omenirea are nevoie de conservarea pădurilor

Pădurile contribuie la  menținerea echilibrului climatic. Stochează carbon, filtrează aerul, reglează temperatura, protejează biodiversitatea, reduc efectele fenomenelor extreme cauzate de schimbările climatice.

Protecția pădurilor existente ar trebui să fie dublată de plantarea unora noi, în special în zonele cu deficit de pădure. De exemplu, prin participarea ca voluntar la acțiunile de plantare organizate de Adoptă un Copac, care își concentrează eforturile de împădurire a terenurilor degradate din sudul țării. Doar în 2022, Adoptă un Copac a plantat 362.000 de puieți pe o suprafață totală de 52 de hectare, iar ambițiile pentru 2023 sunt și mai mari. Numărul total de copaci plantați a depășit un milion de la debutul programului.

Perdele forestiere

Nu doar copacii din pădurile clasice contribuie la echilibrul climatic. Cei care formează perdele forestiere contribuie la rândul lor la reducerea efectelor schimbărilor climatice. Astfel de soluții sunt din ce în ce mai des folosite în agricultură, dar și în zonele urbane.

Perdelele forestiere din jurul marilor orașe au rolul de reducere a poluării aerului și de scădere a temperaturii în perioadele caniculare. Altfel spus, de îmbunătățire a calității vieții.

Planul Madridului de a crea o uriașă centură verde – ca parte a strategiei anti-poluare a capitalei Spaniei – este un astfel de exemplu. Centura verde a Madridului va avea o lungime de 74 de kilometri și va fi plantată cu specii native precum plopi, sălcii și măslini sălbatici. Pădurea va găzdui și locuri de joacă, trasee de bicicletă și de mers pe jos.

Rolul faunei în conservarea biodiversității

Biodiversitatea are un rol de protecție a mediului. Cu cât aceasta este mai săracă, cu atât crește riscul amplificării schimbărilor climatice din ultimele decenii.

Reintroducerea unor specii de mamifere pe cale de dispariție are rolul de echilibrarea a ecosistemelor din care acestea a făcut parte în urmă cu zeci sau poate chiar sute de ani.

Similar, se încearcă reintroducerea lupului în Munții Măcinului. Dispariția sa de aici a permis înmulțirea șacalilor care au afectat echilibrul ecosistemului.

Proiectul realizat de administrația parcului național împreună cu Rewilding Europe presupune aducerea unei haite de 5-6 lupi din Vrancea.

Printre exemple recente se numără reintroducerea zimbrului în Carpații Meridionali sau a castorului în sud-estul Munților Făgăraș.

 

Citește despre importanța biodiversității în articolul de pe Harta Reciclării

 

Defrișările ilegale

În România, tăierile ilegale, dar și cele unde nu se respectă regulile de exploatare au un impact negativ asupra biodiversității. De multe ori cei care administrează pădurile, le văd doar ca sursă de lemn, neglijând conservarea acestora și  turismul pe care acestea îl pot genera.

Urmăriți episodul despre defrișările ilegale realizat în cadrul emisiunii România te iubesc de la Pro TV.

Există și bune practici în combaterea defrișărilor ilegale. În Indonezia, Rainforest Connection a creat un sistem care se montează în vârful copacilor din zonele cu risc de tăieri ilegale din Indonezia.

Sistemul presupune montarea unor telefoane vechi cu microfon atașat, alimentate de panouri solare. Atunci când microfonul captează sunete de drujbă, trimite o alertă către un dispecer local care poate să acționeze.

Astfel de dispozitive pot capta sunetele tăierilor de copaci de la o distanță de un kilometru. Sunt ieftine și nu au un impact negativ asupra mediului.

Urmărește reportajul Marea Defrișare din cadrul emisiunii România, te iubesc!

Conservarea pădurilor tropicale

Țările cu cele mai mari păduri tropicale sau jungle din lume – Brazilia, Republica Democrată Congo și Indonezia – au lansat la sfârșitul lui 2022 un parteneriat pentru a coopera în domeniul conservării pădurilor.

Jungla acoperă mai puțin de 10% din suprafața terestră a Pământului, dar adăpostește mai peste 50% din speciile terestre. Noua alianță consideră că țările ar trebui plătite pentru reducerea defrișărilor și menținerea pădurilor ca rezervoare de carbon.

Pădurile tropicale au un rol crucial în răcirea suprafeței Pământului prin extragerea dioxidului de carbon din aer, dar și prin capacitatea lor de a crea nori, de umidificarea a aerului și de a eliberare de substanțe chimice de răcire. Distrugerea rapidă a pădurilor tropicale eliberează dioxid de carbon care cauzează încălzirea planetei, punând în pericol obiectivele climatice globale.

 

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2

 

 

 

Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, susținut de platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.

Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Bine Primit și Birou Eco.

       

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2

Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.

Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2024 Viitor Plus.

Back To Top