fbpx
skip to Main Content
Poluarea Solului

Poluarea solului și soluții la îndemână

Lună de lună venim către tine cu noi teme legate de poluare, reducere și reciclare pentru a putea conștientiza efectul pe care îl au acțiunile noastre asupra mediului. În luna februarie am vorbit pe Facebook și Instagram despre poluarea solului și cum se produce aceasta, dar și despre soluții de reducere a poluării solului.

Ce este solul?

Solul este un material care acoperă suprafața pământului format din degradarea rocilor. Are în componență particule minerale, materiale organice, aer, apă și organisme vii. Acestea interacționează între ele încet și duc la formarea unui sol fertil și sănătos. Solul este un corp poros, format din 3 părți: parte solidă, parte lichidă (apa) și parte gazoasă (aerul). Astfel, în mod natural, solul conține metale, săruri, ioni anorganici și compuși organici, formați prin activitatea microbiană a solului, deteriorarea conținutului acestuia și înlăturarea acestor substanțe sănătoase pentru sol este cauza activităților umane cum ar fi agricultura intensivă sau diverse industrii. Solul are potențialul de a sechestra și bloca între 5-15% din emisiile globale din aer, generate de arderea combustibilului fosil. Acest procent poate crește dacă avem grijă de sol printr-o agricultură sustenabilă.

poluarea solului

Surse de poluare – la ce să fim atenți

Poluarea solului cu substanțe chimice este una dintre cele mai întâlnite forme de poluare a solului. Agricultura intensivă prin folosirea pesticidelor și erbicidelor, care distrug dăunătorii și componentele esențiale solului, dar afectează și viața umană prin ingerarea alimentelor pentru care s-au folosit aceste substanțe. Substanțele chimice, materiile radioactive sau agenții care cauzează boli sunt unele dintre cele mai frecvente substanțe care poluează solul. Nu arunca niciodată medicamentele la groapa de gunoi, pe sol, în apă sau în natură, deoarece substanțele toxice ajung în pământ și poluează pânza freatică, iar mai apoi ajung în corpul nostru. Medicamentele nu se aruncă la întâmplare, ci trebuie returnate în farmacii. Mai multe detalii despre cum să procedezi cu medicamentele expirate găsești în articolul nostru. Nu există nici o directivă/lege care să interzică preluarea medicamentelor în timpul pandemiei COVID-19, medicamentele se pot colecta în continuare în farmacii.

Poate cea mai întâlnită sursă de poluare a solului o reprezintă deșeurile de la gropile de gunoi. Acestea sunt o combinație de deșeuri alimentare amestecate cu materiale care pot fi recuperate și reciclate, pentru a intra din nou în circuit. Aceste deșeuri se descompun treptat, producând un lichid numit levigat care conține substanțe chimice și toxice și se scurge în sol, poluând astfel solul și mai apoi pânza freatică.

Este important să colectăm deșeurile reciclabile separat, pentru a evita supraaglomerarea gropilor de gunoi.

Pe https://localizare.hartareciclarii.ro/ găsești puncte de colectare separată pentru toate materialele reciclabile. Harta este interactivă și participativă și te invităm să o dezvoltăm împreună. Dacă frecventezi un punct de colectare, acordă-i feedback, iar dacă știi un punct de colectare care nu se găsește pe Hartă, poți să îl adaugi chiar tu.

Poluarea solului cu apă contaminată este un alt tip de poluare. Apa se contaminează de la deversări de produse chimice sau deșeuri industriale, canalizări improprii sau chiar de la spălarea recipientelor cu conținut toxic și aruncarea apei pe suprafața solului. Aceste substanțe chimice sau microorganisme se infiltrează în sol și ajung în apele subterane, adică în izvoare și puțuri. Sfatul nostru este să folosești produse de curățenie eco, pentru a nu distruge viața subacvatică cu substanțe nocive. Pentru spălarea hainelor și vaselor poți folosi detergenți ecologici, care să nu te afecteze pe tine sau mediul.

O altă sursă de poluare a solului provine din aruncarea DBA-urilor (Deșeuri de Baterii și Acumulatori) și DEEE-urilor (Deșeuri de Echipamente Electrice și Electronice) la groapa de gunoi sau pe sol, la întâmplare. Bateriile și deșeurile electronice conțin metale grele, dar și metale prețioase care pot fi recuperate prin reciclare. Colectează mereu separat bateriile și DEEE-urile, în articole anterioare am povestit mai multe despre aceste deșeuri pe care le găsești aici și aici și un articol despre cum se reciclează.

Cum mai poți menține solul sănătos?

Pentru menținerea acestuia și evitarea degradării lui, încearcă să adaugi compost, îngrășăminte naturale, să plantezi copaci și plante care să susțină solul și să eviți pe cât de mult posibil prelucrarea chimică a acestuia. Aceste tehnici sunt cunoscute sub denumirea de agricultură regenerativă, pentru că restabilesc solul degradat și măresc randamentul culturilor. Procesul de formare și regenerare a solului este unul foarte îndelungat. Poate dura până la 3000 de ani, de aceea este necesar să reducem cât mai mult posibil contaminarea acestuia. Regenerarea solului afectat de poluare ar trebui să fie o prioritate pentru orice proprietar de terenuri.

poluarea solului

O problemă reală și în extindere, la noi în țară, este deșertificarea solului din sudul României. Un teren deșertificat are solul degradat, nefertil din cauza schimbărilor climatice sau a supraexploatării terenurilor prin agricultură. Dacă îți dorești să plantezi pe un teren din apropierea casei pentru a ajuta solul să se regenereze sau să te bucuri de puțină umbră și aer curat, participă la plantarea din această primăvară „Plantez speranță la distanță” – o campanie a colegilor noștri de la „Adoptă un copac!. Mai multe detalii găsești aici.

În noiembrie 2020 a fost emisă o nouă lege care obligă autoritățile statului și proprietarii să protejeze solul și să evite poluarea solului. Mai multe detalii poți citi chiar în lege.

Recomandări de filme documentare

Ca să înțelegi și mai bine acest fenoment, îți oferim câteva recomandări de filme și documentare despre sol și poluarea solului. Prin menținerea unui sol sănătos și regenerarea celui deteriorat, schimbările climatice pot fi combătute mai rapid decât alte metode care necesită mai mult timp. Recomandările noastre sunt:

  • Vindecarea Pământului (Kiss the Ground)
  • Cowspiracy: The Sustainability Secret
  • Food, Inc.
  • The Biggest Little Farm
  • Inhabit: A Permaculture Perspective
  • Honeyland

Noi te invităm să fii alături de noi în #Challenge2021 –  schimbările mici contează! prin care te provocăm ca în fiecare lună să adopți un obicei nou. Provocarea din această lună este să cumperi local, de la piață sau de la fermierii locali. Agricultura intensivă este una dintre cele mai poluatoare industrii ale solului, atunci când se folosesc pesticide, erbicide, insecticide și fungicide pentru creșterea mai rapidă a plantelor sau pentru eliminarea insectelor. Asigură-te că distribuitorii de legume și fructe au o cultură bio și ai grijă de sănătatea ta și a familiei!

Te alături micilor schimbări? La finalul anului vei avea 12 noi obiceiuri mai prietenoase cu natura.

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2


Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu.

Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Birou Eco, Amenajarea eco-turistică a cascadei Bigăr, Regenesys, Pod cu Pod luminezi o casă.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

 

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2022 Viitor Plus.

Back To Top