fbpx
skip to Main Content
Deșeurile De Echipamente Electrice și Electronice

Totul despre deșeurile de echipamente electrice și electronice, partea II

Vă recomandăm și partea I-a a articolului Totul despre deșeurile de echipamente electrice și electronice! Acesta conține cifre relevante despre DEEE-uri, explicații detaliate despre obiectele care se încadrează în această categorie. Veți găsi informații despre distincția între DEEE-uri și DBA-uri, dar și despre impactul asupra mediului a DEEE-urilor depozitate necorespunzător . Îl puteți accesa aici.

Unde reciclăm deșeurile de echipamente electrice și electronice și DBA-urile?

După ce am văzut impactul DEEE-urilor asupra mediului înconjurător și decalajul între rata de colectare și reciclare în România, comparativ cu media europeană, este important să vedem ce putem face în acest sens. Din fericire, în comparație cu alte tipuri de deșeuri, infrastructura de colectare a DEEE-urilor stă destul de bine.

Pe Harta Reciclării găsiți cele mai apropiate puncte de colectare de locația în care vă aflați. Puteți filtra pentru a include deșeuri electrice și electronice sau puteți face o căutare personalizată în bara de sus (exemplu: telefoane mobile). Trebuie menționat că majoritatea acestor puncte sunt pentru DEEE-uri mici și DBA-uri. Pentru baterii, puteți urmări campaniile promoționale ale marilor supermarketuri, care oferă câteodată baterii noi  în schimbul bateriilor uzate predate.

Începând cu 2 octombrie, veți găsi pe Harta Reciclării peste 2500 de NOI puncte de colectare a DEEE-urilor, datorită partenerilor de la Organizația ECOTIC, care vă pun la dispoziție aceste informații: https://localizare.hartareciclarii.ro/?material=Electrice%20%26%20electronice. Aveți posibilitatea de a solicita preluarea de acasă a deșeurile electrice și electronice mari, de către asociații specializate.

Iată câteva exemple:

  • Organizația ECOTIC preia deșeuri electrice și electronice prin intermediul unor parteneri autorizați în București, Cluj-Napoca, Iași, Brașov, Piatra Neamț și Constanța. Puteți face o solicitare în acest sens, transmițând un e-mail la logistica@ecotic.ro, menționând adresa de încărcare, persoana de contact din locație și cantitatea estimativă de DEEE. Mai multe detalii în acest sens găsiți aici: https://www.ecotic.ro/informatii-utile/
  • Asociația Română pentru Reciclare – ROREC preia DEEE-uri și DBA-uri la cerere. Îi puteți contacta apelând gratuit la TelVerde 0800 444 800 sau prin intermediul site-ului colectează.ro.
  • Sistemul Național de Colectare – SNC preia aceste tipuri de deșeuri prin intermediul site-ului e-deseu.ro. Găsiți numerele de contact pentru regiunea în care vă aflați la ei pe site.
  • colecteaza.ro este o întreprindere care se ocupă cu colectarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Aceștia colectează mai ales din zona de sud a țării, dar mai multe detalii găsiți pe site.

Alte aspecte legale:

Un aspect neștiut de multă lume este cel detaliat în articolul 11(1), OUG 5/2015: „La furnizarea unui produs nou, la solicitarea cumpărătorului, distribuitorii sunt obligați să preia DEEE în sistem unul la unul, în mod gratuit, în aceleași condiții precum cele de livrare a produsului nou, dacă echipamentul este de tip echivalent și a îndeplinit aceleași funcții ca echipamentul nou furnizat și să informeze cumpărătorul despre această posibilitate înainte de achiziționarea produsului.”

Desigur, nu toată lumea își cumpără un produs nou imediat ce s-a stricat cel vechi și nu toată lumea renunță la un produs mai vechi imediat ce a achiziționat unul nou, de aceea legea spune că magazinele de echipamente electrice si electronice, care au o suprafață mai mare sau egală cu 400 mp, sunt obligate să preia DEEE-urile foarte mici chiar dacă o persoană nu cumpără nimic la schimb. În acestă situație persoana va trebui să ducă DEEE-ul la magazin. (OUG 5. ART. 11 (2) Distribuitorii care au spaţii de vânzare în domeniul EEE de cel puţin 400 m2 au obligaţia să asigure colectarea cu titlu gratuit a DEEE de dimensiuni foarte mici de la utilizatorii finali, în cadrul magazinelor sau în imediata apropiere a acestora, fără obligaţia de a cumpăra EEE de un tip echivalent.)

De la 1 martie 2021 a intrat în vigoare noua etichetă energetică în UE cu scopul de a prelungi durata de viață a produselor electronice și repararea acestora. Această etichetă se aplică la frigidere, congelatoare, mașini de spălat vase/rufe și televizoare. Totodată producătorii sunt obligați să păstreze piese pentru repararea produselor timp de 7 ani după punerea pe piață a ultimului produs fabricat. Astfel, consumatorii pot găsi piese în cazul în care produsele se deteriorează, chiar dacă produsele nu mai există pe piață. Aici găsești mai multe detalii despre noua etichetă.

Articolul a fost realizat în parteneriat cu Organizația Ecotic, în cadrul unei campanii de conștientizare a populației.

[1]https://lege5.ro/Gratuit/gyztgojuga/art-11-colectarea-separata-ordonanta-de-urgenta-5-2015?dp=g43tgmrwheztg

 

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2


Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu.

Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Birou Eco, Amenajarea eco-turistică a cascadei Bigăr, Regenesys, Pod cu Pod luminezi o casă.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

 

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2022 Viitor Plus.

Back To Top