skip to Main Content
Totul Despre Deșeurile De Echipamente Electrice și Electronice, Partea II

Totul despre deșeurile de echipamente electrice și electronice, partea II

Vă recomandăm și partea I-a a articolului Totul despre deșeurile de echipamente electrice și electronice! Acesta conține cifre relevante despre DEEE-uri, explicații detaliate despre obiectele care se încadrează în această categorie, mai multe despre importanța distincției între DEEE-uri și DBA-uri, precum și informații despre impactul DEEE-urilor depozitate necorespunzător asupra mediului. Îl găsiți aici.

Unde reciclăm deșeurile de echipamente electrice și electronice și DBA-urile?

După ce am văzut impactul DEEE-urilor asupra mediului înconjurător și decalajul destul de mare între rata de colectare și reciclare a acestora în România, comparativ cu media europeană, este important să vedem ce putem face în acest sens. Din fericire, în comparație cu alte tipuri de deșeuri, infrastructura de colectare a DEEE-urilor stă destul de bine.

Pe Harta Reciclării găsiți cele mai apropiate puncte de colectare de locația în care vă aflați. Le puteți filtra pentru a include doar deșeuri electrice și electronice sau puteți face o căutare personalizată în bara de sus (de exemplu: telefoane mobile). Trebuie menționat că majoritatea acestor puncte sunt pentru DEEE-uri mici și DBA-uri. Pentru baterii, puteți urmări și campaniile promoționale ale marilor supermarketuri, care oferă câteodată un număr de baterii noi pentru o anumită cantitate de baterii uzate predate.

Începând cu 2 octombrie, veți găsi pe Harta Reciclării peste 2500 de NOI puncte de colectare a DEEE-urilor, datorită partenerilor de la Organizația ECOTIC, care vă pun la dispoziție aceste informații: (https://localizare.hartareciclarii.ro/?material=Electrice%20%26%20electronice

Pentru a scăpa de deșeurile electrice și electronice mari aveți posibilitatea de a solicita preluarea acestora de acasă, de către asociațiile care se ocupă de asta. Iată câteva exemple:

  • Organizația ECOTIC preia deșeuri electrice și electronice prin intermediul unor parteneri autorizați în următoarele municipii: București, Cluj-Napoca, Iași, Brașov, Piatra Neamț și Constanța. Puteți face o solicitare în acest sens, transmițând un e-mail la [email protected], menționând adresa de încărcare, persoana de contact din locație și cantitatea estimativă de DEEE. Mai multe detalii în acest sens găsiți aici: https://www.ecotic.ro/informatii-utile/
  • Asociația Română pentru Reciclare – ROREC preia DEEE-uri și DBA-uri la cerere. Îi puteți contacta apelând gratuit la TelVerde 0800 444 800 sau prin intermediul site-ului colectează.ro.
  • Sistemul Național de Colectare – SNC preia aceste tipuri de deșeuri prin intermediul site-ului e-deseu.ro. Găsiți numerele de contact pentru regiunea în care vă aflați la ei pe site.
  • ro este o altă întreprindere care se ocupă cu colectarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice, mai ales din zona de sud a țării. Mai multe detalii la ei pe site.

Alte aspecte legale:

Un aspect neștiut de multă lume este cel detaliat în articolul 11(1), OUG 5/2015: „La
furnizarea unui produs nou, la solicitarea cumpărătorului, distribuitorii sunt obligați să preia DEEE în sistem unul la unul, în mod gratuit, în aceleași condiții precum cele de livrare a produsului nou, dacă echipamentul este de tip echivalent și a îndeplinit aceleași funcții ca echipamentul nou furnizat și să informeze cumpărătorul despre această posibilitate înainte de achiziționarea produsului.”

Desigur, nu toată lumea își cumpără un produs nou imediat ce s-a stricat cel vechi și nu toată lumea renunță la un produs mai vechi imediat ce a achiziționat unul nou, de aceea legea spune că magazinele de echipamente electrice si electronice, care au o suprafață mai mare sau egală cu 400 mp, sunt obligate să preia DEEE-urile foarte mici chiar dacă o persoană nu cumpără nimic la schimb. În acestă situație persoana va trebui să ducă DEEE-ul la magazin. (OUG 5. ART. 11 (2) Distribuitorii care au spaţii de vânzare în domeniul EEE de cel puţin 400 m2 au obligaţia să asigure colectarea cu titlu gratuit a DEEE de dimensiuni foarte mici de la utilizatorii finali, în cadrul magazinelor sau în imediata apropiere a acestora, fără obligaţia de a cumpăra EEE de un tip echivalent.)

Articolul a fost realizat în parteneriat cu Organizația ECOTIC, în cadrul unei campanii de conștientizare a populației.

[1]https://lege5.ro/Gratuit/gyztgojuga/art-11-colectarea-separata-ordonanta-de-urgenta-5-2015?dp=g43tgmrwheztg

Back To Top