skip to Main Content
Lădițe De Plastic

Lădițe

Cum colectăm plasticul (lădițe de plastic și navete)

  • Recipientele HDPE (utilizate la majoritatea lădițelor și navetelor) se refolosesc, pe cât posibil, în același scop cu cel inițial (transport și depozitare, de regulă legume, fructe, produse de panificație etc).
  • Anumite lădițe de plastic deteriorate, care nu se mai pot refolosi, se spală cu apă și se usucă, în vederea predării la centre de colectare, pentru a fi trimise la reciclare.
  • Întrucât nu toți colectorii preiau toate tipurile de deșeuri din plastic, este util ca înainte de a preda deșeurile, să se întrebe colectorul dacă preia și lădițe de plastic. De exemplu, unii colectori preiau doar PET-uri, alții doar folie sau alte tipuri.

Nu se pot recicla:

  • Recipiente ale produselor contaminate cu substanțe chimice periculoase.

Cum se reciclează plasticul?

Deși este atât de rezistent la degradare, PET-ul este 100% reciclabil. Din ambalajele reciclate se pot fabrica articole de îmbrăcăminte (ex.: tricouri, bluze „polar”, etc.).

Aproximativ 60% din producția mondială de PET/HDPE/poliester din surse naturale este utilizată la fibrele textile. Există mari producători de îmbrăcăminte care folosesc exclusiv fibre obținute din PET/poliester reciclat, dar produsele sunt curate și igienice, procesul de reciclare implicând spălarea, eliminarea impurităților (precum hârtia etichetelor și capacele) și a contaminanților, măcinarea, tocarea, spălarea (din nou), uscarea și prelucrarea materialului în fulgi – materia primă pentru fibre textile sau alte ambalaje din PET.[1]

Știați că?

  • Din deșeurile de ambalaje din plastic se obțin: fibre pentru covoare, material de umplutură pentru jucăriile din pluș, materiale izolatoare pentru saci de dormit, carcase pentru CD-uri.
  • Din 10 PET-uri reciclate se poate fabrica un tricou sau un metru pătrat de covor. Din 50 de PET-uri se poate face un pulover.[2]
  • Plasticul este obținut printr-un proces termic ce afectează calitatea și culoarea materialului, motiv pentru care se poate recicla de max. 4-5 ori.
  • Plasticul poate fi folosit pentru: fibre de poliester (75%), folosite la rândul lor ca materie primă pentru covoare, tapițerii, jucării, pâsle pentru industria textilă, industria auto, folie industrială, chingi, benzi, noi ambalaje PET alimentare și nealimentare. Avantajele produselor realizate din plasticul reciclat constau într-un cost de fabricație mai ieftin față de cele realizate din materii prime virgine.[3]
  • HDPE este abrevierea pentru polietilenă de înaltă densitate. Este un material ușor reciclabil. Pungile și foliile de plastic sunt fabricate din acest tip de plastic și alteori din LPDE (tipul 4).
  • Însemnul plasticului de tip HDPE se găsește inscripţionat pe recipiente pentru ambalaje alimentare sau nealimentare, cum ar fi: folie groasă, saci, cutii pentru margarină, flacoane pentru şampon, pentru înălbitor de rufe, bidoane pentru detergenţi de rufe, bidoane pentru detergenţi de vase, lădiţe pentru fructe – legume – butoaie, bidoane de orice mărime, tubulatură pentru apă. Este rezistent la coroziune.
  • PP este abrevierea pentru polipropilenă. Însemnul plasticului de tip PP îl găsiți inscripţionat pe flacoane, dopuri pentru flacoane, cutii pentru margarină, cutii pentru smântână, navete pentru sticle, găleţi, lighene, tubulatură pentru apă.

Clipuri video

Ce se întâmplă cu o sticlă de plastic după ce e aruncată (original „What really happens to the plastic you throw away – Emma Bryce”)

Cum se reciclează plasticul? (original „Plastics – how are they recycled?”)

O utilizare mai puțin obișnuită: o barcă din PET-uri, cu care Bogdan Badiu a mers pe Dunăre

PET-urile pot fi folosite și în scopuri extrem de practice, cum ar fi construirea unei case 

Cum se reciclează pungile de plastic în SUA (original „How Plastic Bags Get Recycled”). Din păcate, această tehnologie nu este încă disponibilă în România.

Aceste informații au fost culese și v-au fost prezentate cu sprijinul asociației Ecoteca, prin programul UrbanWins.

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2


Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România. Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Bine Primit și Birou Eco.


Surse: 

[1] Sursa: http://www.sigurec.ro/ro/despre-sigurec/reciclez1/reciclarea-pet–urilor.html

[2] Sursa: http://italplast.eu/blog/11-de-ce-sa-reciclam/

[3] Sursa: http://italplast.eu/blog/11-de-ce-sa-reciclam/

       

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2

Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.

Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2024 Viitor Plus.

Back To Top