skip to Main Content
Tetra Pack

Tetra Pack (cutii de lapte, suc)

Cum colectăm ambalajele Tetra Pack

  • După utilizare, cutiile Tetra Pack se spală, se turtesc și, pe cât posibil, se usucă înainte de a fi introduse în containerul de colectare separată dedicat plasticului. La umplerea acestuia, deșeurile sunt, duse la centrele de colectare sau predate colectorului care ridică deșeurile de la domiciliu/sediu.
  • Nu se scot capacele din plastic ale ambalajelor TP, deoarece acestea vor fi îndepărtate la stația de sortare și reciclate ulterior potrivit fluxului specific deșeului respectiv.
  • Odată preluate de colector, deșeurile din plastic, împreună cu cele TP sunt duse la stația de sortare, urmând să fie direcționate ulterior spre reciclare la fabricile de profil.

Nu se pot recicla:
• Ambalajele laminate în care se ambalează mâncarea, băutura, cafeaua

Cum se reciclează Tetra Pack-ul?

Deșeurile de ambalaje TP sunt înmuiate în apă, în primă fază, urmând ca fibra de carton să fie extrasă și separată de celelalte componente.
Polietilena și aluminiul sunt transformate în granule, care apoi se reintroduc în circuitul economic ca materii prime secundare, în vederea fabricării de noi produse din materialele respective.

Știați că…

  • Combinația de carton, polietilenă și folie de aluminiu variază în funcție de produsul care se ambalează? În toate cazurile, însă, singurul material care vine în contact direct cu produsul este polietilena de uz alimentar.
  • Din cartonul reciclat se pot realiza alte ambalaje (ex. pungi de hârtie, cofraje de ouă, tuburi de carton folosite la ambalarea dulciurilor, șervețele)?.
  • Din plasticul reciclat se pot realiza: mobilier de grădină, materiale de construcții sau se pot utiliza la confecționarea terenurilor de joacă?
  • În alte țări, din amestecul de aluminiu și polietilenă sunt produse diverse obiecte: acoperișuri pentru case, umerașe, tăvițe pentru distribuția alimentelor sau obiecte promoționale?

Clipuri video

Reciclarea tetrapak-ului

 

Cei de la Recycle Now ne arată propunerea lor de reciclare a T.P.

Etapele „vieții” unui Tetrapak

Cum se face reciclarea tetrapack-urilor în Europa

Cei de la Carton Council pun o întrebare incomodă: ce se va întâmpla cu T.P.urile noastre? (în limba engleză ”The Sounds of Recycling: What will your cartons become?”): https://www.recyclecartons.com/watch/

Aceste informații au fost culese și v-au fost prezentate cu sprijinul asociației Ecoteca, prin programul UrbanWins.

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2


Harta Reciclării este un program ViitorPlus, o organizație non-profit cu o experiență de peste 14 ani în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un copac!, Atelierul de Pânză, RECICLETA, Harta Reciclării, ecOprovocarea, BirouEco, Amenajarea eco-turistică a cascadei Bigăr, Regenesys. Viziunea ViitorPlus: „Redescoperim împreună legătura cu natura și investim în ceea ce lăsăm în urma noastră”.

Back To Top