skip to Main Content
Paleți

Paleți

Cum colectăm lemnul (paleți)

  • În România nu există o infrastructură care să pună la dispoziția cetățenilor containere de colectare separată a deșeurilor din lemn, cel puțin, nu a deșeurilor provenite de la persoane fizice (ex. mobilă veche sau deteriorată din gospodării). Aici poți găsi puncte de colectare paleți: https://localizare.hartareciclarii.ro/?material=Pale%C8%9Bi
  • Persoanele juridice au obligația de a colecta separat deșeurile de lemn generate (de regulă, din ambalaje de lemn – paleți, lădițe, dar și din procesarea lemnului – rumeguș și, mai rar, din înlocuirea mobilierului), acestea fiind colectate ulterior de firme autorizate în acest sens.

Nu se pot recicla:

  • Deșeuri din materiale compozite a căror separare în vederea reciclării implică un cost ridicat.

Cum se reciclează lemnul?

Deșeurile din lemn sunt duse la centrele de valorificare, unde sunt testate pentru depistarea deșeurilor lemnoase contaminate (lemn vopsit) și a materialelor nedorite precum praf, roci, gunoi menajer. Atunci când este vorba de lemn tratat, produsele de conservare folosite sunt mai problematice. Întrucât nu se poate constata ușor dacă lemnul folosit are sau nu poluanți, nu există companii care să accepte recuperarea materialelor valorificabile conținute în lemn de origini diferite. Riscul ca substanțele dăunătoare să afecteze atmosfera în timpul tocării sau al tratamentului calorific al lemnului este foarte ridicat. De aceea, în general, se renunță la reciclarea lemnului tratat, acesta este incinerat sau gazeificat în instalații special concepute pentru producția de energie, transformat în cărbune de lemn prin procese termice sau în celuloză datorită proceselor chimice, sau eliminate (incinerare sau depozitarea lor în depozite destinate deșeurilor periculoase).[1]

În prezent, în România, deșeurile de lemn se reciclează la Rădăuți, unde s-a realizat un circuit integrat pentru colectarea și reutilizarea lemnului reciclabil: paleți deteriorați, mobilier vechi, deșeuri de plăci aglomerate din lemn, ambalaje din lemn, deșeuri lemnoase de la construcții și demolări, deșeuri lemnoase municipale sau biomasă.[2]

Știați că

  • Există brichete realizate din rumeguș, utilizate ca și combustibil lemnos?
  • Materialele reciclate sunt utilizate din ce în ce mai mult pentru producția atât a hârtiei, cât și a produselor din lemn? Lemnul și fibrele recuperate provin din materiale de construcții, paleți, hârtie și carton.

 Clipuri video

Idei creative de reutilizare a paleților

5 idei de reciclare creativă a paleților, pentru pasionaționații de tâmplărie

Aceste informații au fost culese și v-au fost prezentate cu sprijinul asociației Ecoteca, prin programul UrbanWins.

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2


Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România. Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Bine Primit și Birou Eco.

[1] Sursa: https://cyd.ro/reciclarea-lemnului/

[2] Sursa: https://www.green-report.ro/unica-instalatie-de-reciclare-lemnului-din-romania-functioneaza-la-radauti/

       

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2

Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.

Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2024 Viitor Plus.

Back To Top