Al 12-lea ceas este campania de conștientizare, lansată de Viitor…
Știați că lemnul…
Știați că lemnul…
- Valorificarea deșeurilor rezultate din procesul de producție în industria lemnului este de 83.6%, un procent mult mai mare în comparație cu celelalte ramuri industriale?
- Cantitatea de lemn și hârtie care este aruncată anual este suficientă pentru a încălzi 50 de milioane de case timp de 20 de ani?
- Un arbore de fag de 25 metri înălțime și cu diametrul coroanei de 15 metri produce într-o oră 1,7 kg de oxigen, ceea ce reprezintă necesarul de oxigen al unui om pentru 3 zile?
- 90% dintre protecțiile din lemn folosite în transportarea produselor sunt reprezentate de paleți?
- În zilele călduroase, un hectar de pădure elimină aproape 200 de kg de oxigen și consumă 220-280 kg de dioxid de carbon?
- În prezent, în România nu există o infrastructură separată de colectare a deșeurilor din lemn? O cantitate foarte mică de deșeuri din lemn provenite de la populație ajunge in pubele/containere, deoarece acestea sunt reutilizate în gospodării prin valorificare termică. Însă această practică nu este foarte sănătoasă și nici prietenoasă cu mediul, deoarece lemnul tratat cu substanțe chimice generează gaze toxice prin ardere;
Reciclarea lemnului
- Reciclarea lemnului și a fibrelor de lemn reprezintă o alternativă validă pentru exploatarea forestieră? Materialele reciclate sunt utilizate din ce în ce mai mult pentru producția atât a hârtiei, cât și a produselor din lemn. Un alt produs obținut din reciclarea lemnului este biodieselul. Lemnul și fibrele recuperate provin din materiale de construcții, paleți, hârtie și carton. Cu toate acestea, în cazul hârtiei, există limite în ceea ce privește reciclarea acesteia deoarece, cu fiecare ciclu, fibra își pierde unele din caracteristicile sale importante. Prin urmare, fibrele virgine rămân principala materie primă pentru produsele pe bază de lemn. Mai mult, în cazul reutilizării lemnului și al utilizării acestuia pentru ambalarea alimentelor sau a băuturilor, se aplică criterii suplimentare de sănătate și siguranță;
- În cazul deşeurilor lemnoase din culturi şi a celor rezultate în urma prelucrării lemnului, colectarea separată este uşor de realizat? În cazul reziduurilor lemnoase din deşeurile de construcţii şi demolări, colectarea se face mai greu. Deşeurile din lemn pot fi ușor contaminate. De aceea trebuie evitată colectarea deşeurilor din lemn în amestec cu alte deşeuri lichide cum ar fi vopsele, lacuri, deşeuri rezultate din construcţii şi demolări. Deşeurile din lemn aduse la unitățile de valorificare sunt testate pentru depistarea deşeurilor lemnoase contaminate (lemn vopsit) și a materialelor nedorite, precum praf, roci, gunoi.
Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:
Harta Reciclării este un program ViitorPlus, o organizație non-profit înființată în 2006 și are experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un copac!, Atelierul de Pânză, RECICLETA, Harta Reciclării, ecOprovocarea, BirouEco, Amenajarea eco-turistică a cascadei Bigăr, Regenesys, POD cu POD luminezi o casă. ViitorPlus – pentru oameni și natură.
Surse:
http://www.reciclarecolectare.ro/articol-colectarea-depozitarea-si-reciclarea-deseurilor
https://cyd.ro/reciclarea-lemnului/
http://ec.europa.eu/environment/industry/retail/pdf/issue_paper_4/ENV-2012-00378-00-00-RO-TRA-00.pdf
https://prezi.com/ahmm7xboyela/reciclarea-deseurilor-din-lemn/