fbpx
skip to Main Content

Ce este Harta Reciclării?

Harta Reciclării este prima platformă națională educativă și participativă a punctelor de colectare pentru TOATE tipurile de deșeuri reciclabile! Aici găsești informații despre cum poți reduce sau refolosi deșeurile, care sunt regulile de colectare separată, de ce e importantă o economie circulară și unde sunt punctele de colectare la nivel național pentru orice tip de material reciclabil.

Care este scopul Hărții Reciclării?

Se întâmplă frecvent ca punctele de colectare să fie mutate sau să apară unele noi. Însă prin contribuția comunității, prin oferirea de feedback despre punctele amplasate pe hartă și prin adăugarea de noi puncte, cei interesați de reutilizare și reciclare beneficiază de informații actualizate.

Prin continutul educațional și practic al platformei, publicul larg se poate informa cu privire la regulile de colectare, modalitățile de reducere și reutilizare a deșeurilor și importanța tranziției către o economie circulară a întregii societăți.

Cine se ocupă de Harta Reciclării?

Platforma online Harta Reciclării este un proiect al asociatiei pentru dezvoltare durabilă ViitorPlus, proiect inițiat încă din 2011 pentru 4 orașe din România. În 2018 am demarat actualizarea tehnică și informațională a platformei, alături de sponsorul principal al proiectului, Coca-Cola HBC Romania.

Proiectul “Harta Reciclării” are în 2019-2020 și o componentă educativă în afară mediului virtual, pentru a motiva elevii și tinerii să colecteze separat deșeurile și să identifice unde le pot lăsa, accesând hartareciclarii.ro. În cadrul proiectului cu finanțare UE “There isn’t a PLANet B!” administrat de Fundația Apel, pregătim și coordonam voluntari „eco-ambasadori” care susțin ateliere educaționale pentru 100.000 de elevi și vorbesc cu tinerii la diferite evenimente recreative, culturale, sportive din toată țara.

Ce nu este Harta Reciclării?

Harta Reciclării nu este un colector de materiale pentru reciclare, ci un instrument de informare și educare, punând la dispoziția utilizatorilor o listă de puncte pe harta României a locurilor unde se colectează materiale reutilizabile și reciclabile, puncte administrate de diverși operatori publici și privați.

Harta Reciclării nu este răspunzătoare pentru activitățile desfășurate în fiecare punct de colectare separată prezent pe hartă și administrat de acești operatori.

Ce conține Harta Reciclării?

Platforma online Harta Reciclării are 2 componente:

  • EDUCAȚIE – articole informative despre majoritatea deșeurilor: care sunt regulile de colectare, cum poate fi redusă cantitatea produsă din fiecare tip de deșeu, de ce e important să reciclăm și alte informații utile.
  • HARTA: un instrument informativ și participativ, care centralizează la nivel național locurile unde se colectează materialele reutilizabile și cele reciclabile. Astfel utilizatorul poate consulta care este punctul de colectare cel mai apropiat de locul unde se află, sau de o adresă dată, precum și locul cel mai apropiat unde se poate colecta un tip specific de deșeu. De asemenea, pentru a asigura actualitatea și acuratețea punctelor de colectare prezente pe Harta Reciclării, utilizatorul are posibilitatea de a adăuga puncte noi sau de a modifica puncte deja existente, astfel încât informația să corespundă realității din teren, iar procesul de colectare separată și reciclare să devină cât mai facil.

Cum pot instala Harta Reciclării pe telefonul sau laptopul meu?

Harta Reciclării este o platformă care poate fi accesată online, atât de pe laptop/computer, cât și de pe mobil. Nu este o aplicație, prin urmare nu necesită descărcare și instalare prealabilă.

Am nevoie de cont pentru a utiliza Harta Reciclarii?

Poți accesa fără logare toate articolele educaționale de pe platformă, poți vedea toate punctele de colectare separată sau reutilizare existente pe hartă și poti evalua acuratețea informațiilor prezentate. Dacă vrei însă să modifici informații sau să adaugi puncte noi, care nu există pe hartă, este necesară înregistrarea ta.

Cum îmi pot crea un cont?

Pentru a-ți crea un cont, trebuie să accesezi butonul „Register” prezent în partea de sus a paginii, în meniul marcat de cele 3 linii orizontale din dreapta căsuței de căutare.

Cum pot ieși din contul creat pe platformă?

Pentru a ieși din contul creat pe platformă, mergi la meniul marcat de cele 3 linii mici orizontale din partea dreapta sus a hărții și apasă pe butonul „Log out”.

Sunt actuale și reale informațiile prezentate despre punctele de colectare din hartă?

Informațiile inițiale de la lansarea hărții, în mai 2019, despre punctele prezentate în hartă au fost colectate de la autoritățile publice din România și din surse publice de informare, fără a fi fost verificate în teren. Ne bazăm pe contribuția voastră pentru a actualiza aceste informații cu ce găsiți efectiv în teren, zi de zi: platforma oferă posibilitatea adăugarii de puncte sau modificării informațiilor existente și astfel, prin contribuția colectivă, cu informații reale, vom putea avea în permanență un instrument util tuturor.

Cum pot căuta cel mai apropiat punct de colectare separată?

Pentru a căuta un punct de colectare, nu este nevoie de logare. Prin introducerea unei adrese, material sau denumire punct în căsuța din partea de sus a ecranului – Căutați adrese, materiale, puncte – poți afla informația dorită.

Cum pot adăuga un punct de colectare separată?

Pentru a adăuga un punct de colectare separată, este nevoie de crearea unui cont cu ajutorul Facebook, și apoi logare în acest cont.

Prin accesarea butonului „Adaugă un punct de colectare”, aflat în josul paginii, și completarea celor 4 pași obligatorii cu informațiile solicitate (denumirea punctului ce se dorește a fi introdus, adresa unde este localizat, ce tipuri de materiale reciclează sau reutilizează, etc.), este introdus un nou punct ce va deveni vizibil instant celorlalți utlizatori.

Cum pot modifica un punct de colectare separată deja existent?

Accesând punctul ce se dorește a fi modificat prin click, se deschide o căsuță nouă, unde se apasă butonul ,,Modifică punct de colectare”, după care se urmează pașii obligatorii de completare a informațiilor.

De ce nu pot accesa Harta Reciclării în mod optim folosind Internet Explorer?

Din cauza incompatibilității caracteristicilor tehnice ale platformei Harta Reciclării și a browser-ului Internet Explorer, este posibil ca afișarea platformei să se facă cu dificultate. Pentru o o afișare optimă, recomandăm folosirea altui browser, cum este Google Chrome sau Firefox.

Cum pot transmite o sesizare sau feedback?

Pentru a trimite feedback sau o sesizare, vă rugăm să o adresați cu încredere către adresa de email hello@hartareciclarii.ro.

Am o plângere legată de funcționalitatea unui punct de colectare separată a deșeurilor, ce pot să fac?

Punctele de colectare separată a deșeurilor prezentate pe hartă sunt administrate de un organism public sau privat (un colector autorizat, o primărie, o firmă de salubritate, un magazin, etc). Dacă aveți o nemulțumire legată de modul în care funcționează acest punct (orar, curățenie, modalitate de ridicare a deșeurilor, etc), trebuie să vă adresați direct acelui operator. Fiecare punct de colectare are menționată denumirea în partea de sus a căsuței cu informații aferente. Harta Reciclării nu răspunde de administrarea punctelor, doar facilitează accesul publicului larg la informații generale despre localizare și mod de funcționare.

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2


Harta Reciclării este un program ViitorPlus, o organizație non-profit înființată în 2006 și are experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un copac!, Atelierul de Pânză, RECICLETA, Harta Reciclării, ecOprovocarea, BirouEco, Amenajarea eco-turistică a cascadei Bigăr, Regenesys, POD cu POD luminezi o casă. ViitorPlus – pentru oameni și natură.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

 

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2024 Viitor Plus.

Back To Top