skip to Main Content

Tot ce trebuie să știi despre cosmeticele naturale

Sustenabilitatea în industria cosmetică a devenit un subiect popular în ultimii ani. Din ce în ce mai mulți producători folosesc ingrediente naturale în produsele lor și minimizează ambalajele de plastic.

Deși se fac pași spre un viitor mai verde, industria cosmeticelor creează în continuare peste 120 de miliarde de tone de deșeuri pe an. Astfel, merită să ne îndreptăm atenția către alternative cu adevărat prietenoase cu mediul.

Avantajele și dezavantajele produselor cosmetice naturale

Din cele mai vechi timpuri, plantele medicinale, uleiurile naturale și mineralele au fost folosite pentru îngrijirea corpului. În prezent, există o mulțime de companii care prioritizează ingredientele naturale și ambalajele biodegradabile. Produsele nu conțin substanțe chimice sintetice. Totodată, reduc probabilitatea iritațiilor și alergiilor pielii. Ingredientele principale sunt ecologice, biodegradabile și bogate în nutrienți. Sunt blânde cu pielea și protejează și mediul înconjurător.

Produsele naturale au, totuși, și dezavantaje. Din cauza lipsei substanțelor artificiale, cosmeticele au un termen de valabilitate mult mai scurt. De asemenea, există o varietate mult mai mică în pigmenți, arome și texturi, spre deosebire de produsele clasice. Însă, aceste dezavantaje nu depășesc numeric avantajele.

Substanțe toxice de evitat

Cosmeticele clasice conțin deseori substanțe toxice pentru piele și corp, care în cantități mici nu reprezintă un pericol imediat. Însă, folosindu-le zilnic, acestea pot provoca alergii, iritații ale pielii, dezechilibre hormonale și alte afecțiuni.

Unele substanțe chimice sunt atât de populare încât nici nu le mai observăm pe etichetele produselor. De exemplu, parfumurile sintetice sunt găsite în orice produs cosmetic. De la creme, până la șampon și săpun. „Aromele” sunt create folosind ingrediente precum petrolul și alte produse secundare.

Alte substanțe chimice des folosite în produsele cosmetice care ar trebui să fie evitate sunt parabenii, formaldehida, laurilsulfatul de sodiu (SLS) și compușii de etanolamină (MEA, DEA, TEA). Toate aceste ingrediente produc schimbări în echilibrul corpului și pot deveni periculoase după un consum îndelungat.

Chiar dacă nu-ți dorești să-ți schimbi complet rutina de îngrijire cu produse naturale, evită pe cât posibil aceste substanțe toxice.

Ambalaje sustenabile

Cele mai sustenabile ambalaje sunt cele pe care le poți refolosi. Multe companii oferă varianta de „rezerve” sau „refills” pentru cele mai populare produse.  De asemenea, unii producători oferă produse cu ambalaje minime, din carton sau plastic reciclat.

Dacă ai posibilitatea, poți cumpăra anumite produse en-gros, cum ar fi detergentul de rufe, de vase sau săpunul, în propriile tale recipiente. Iar pentru produsele deja consumate, caută un punct de reciclare apropiat pe hartareciclarii.ro.

Trei rețete de încercat acasă pentru cosmetice

O altă soluție pentru a elimina deșeurile de plastic, dar și substanțele chimice periculoase, este să-ți faci acasă propriile cosmetice. Există o mulțime de rețele pe internet, pentru aproape orice produs, de la machiaje, la șampoane și parfumuri.

Pentru început, poți încerca aceste trei rețele simple, ușor de făcut cu doar câteva ingrediente.

Săpun de casă (rețetă pentru 5-6 săpunuri):

Ingrediente:

  • 500 de grame de bază de săpun melt&pour;
  • 25-50 de grame de uleiuri hidratant (cocos, măsline, argan, shea sau mix);
  • 5 ml de uleiuri esențiale la alegere;
  • 1 lingură de frunze de ceai, coji de lămâie mărunțite sau orice alt tip de scrub (opțional).

Mod de preparare:

Începe prin a mărunți baza de săpun printr-o răzătoare sau cu un cuțit. Apoi topește-o prin metoda bain-marie. Când săpunul s-a topit, adaugă restul ingredientelor și amestecă bine. Toarnă apoi compoziția fierbinte în forme de săpun de silicon. Lasă-le la uscat 4-6 ore. Săpunul poate fi păstrat cel puțin 3 luni.

Body scrub (rețetă pentru 100 de grame)

Ingrediente:

  • 70 de grame de sare de himalaya fină, zahăr brun, zaț de cafea sau coajă de portocală uscată;
  • 30 de grame de uleiuri hidratante (cocos, măsline, sâmburi de struguri sau migdale);
  • 2 ml de uleiuri esențiale la alegere;
  • 10 picături de vitamina A, C sau E (opțional).

Mod de preparare:

Amestecă toate ingredientele lent, până când acestea devin omogene. Transferă apoi compoziția într-un recipient reutilizabil. Se aplică pe pielea umedă și se masează cu mișcări circulare, apoi se clătește. Body scrub-ul se poate păstra cel puțin 2 luni.

Balsam de buze (rețetă pentru un recipient de 6-8 ml)

Ingrediente:

  • 2,5 grame de ulei de alune de pădure, caise, macadamia sau jojoba;
  • 2,5 grame de ulei de cocoa, cocos sau shea;
  • 1,5 grame de ceară de albine;
  • 1 picătură de Vitamina E, 1 picătură de ulei esențial la alegere sau 0,1 grame de pigment natural (opțional).

Mod de preparare:

Topește toate ingredientele de bază prin metoda bain-marie. După ce s-au topic, oprește focul și adaugă ingrediente opționale. Toarnă compoziția într-un recipient dedicat sau un recipient vechi de balsam de buze. Lasă-l să se usuce timp de 12 ore. Balsamul se poate păstra cel puțin 6 luni.

Cum faci diferența?

Protejarea mediului poate fi practicată în toate aspectele vieții, inclusiv în îngrijirea personală. Alege variantele naturale, fără compuși chimici, în ambalaje reutilizabile sau biodegradabile. Aceste schimbări te vor beneficia și pe tine, așa că dă o șansă micilor schimbări. Începe cu un singur produs și continuă, în ritmul tău și cât îți dorești, un stil de viață mai sustenabil.

 

       

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2

Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.

Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2024 Viitor Plus.

Back To Top