skip to Main Content

Filtre de apă

CUM COLECTĂM FILTRELE DE APĂ

  • Majoritatea filtrelor de apă au în componență filtrul propriu-zis (de carbon, de rășină, cu schimb de ioni, etc.), care ajută la reducerea alcalinității apei (depunerile de calcar),  anumite metale grele, cum ar fi plumbul și cuprul, precum și plastic cu codificarea 5 (un tip de plastic greu reciclabil).
  • După utilizare, filtrele de apă se lasă la uscat cca. 3 zile. Dacă este posibil, se vor colecta mai multe filtre uzate, înainte de a fi predate unui colector autorizat (care poate fi un colector de deseuri electrice si electronice – DEEE – ex. în cazul purificatoarelor care funcționează prin alimentare cu energie electrică).
  • Întrucât acestea nu au un flux separat de colectare, se recomandă contactarea producătorului/distribuitorului (pe pagina acestuia de internet, sau consultarea rubricii FAQ/Întrebări și Răspunsuri), pentru a primi cele mai calificate instrucțiuni privind colectarea și predarea deșeurilor din filtre de apă. Mulți producători au dezvoltat programe de reciclare a cartușelor filtrante, ca o componentă a programelor de responsabilitate  socială.
  • Dacă este posibil, se va încerca repararea filtrului/înlocuirea unor componente. Pentru evitarea risipei, cumpărați filtre de calitate superioară, cu termen prelungit de valabilitate (chiar dacă prețul acestora este de cele mai multe ori mai mare).
  • În cazul în care nu este posibilă obținerea informațiilor privind colectarea și reciclarea, filtrele se vor duce la Centrele de colectare a deșeurilor reciclabile.

Deșeuri care nu se reciclează, dar se valorifică prin incinerare:

  • Se recomandă ca deșeurile nereciclabile să fie depozitate în containerele de colectare separată pentru reciclabile dacă sunt curate (pot fi spălate în prealabil) și nu conțin resturi alimentare, uleiuri, grăsimi, resturi de legume, fructe, etc. O parte din aceste deșeuri sunt selectate in stațiile de sortare, sunt balotate și transportate la fabrici de ciment sau la incineratoare unde sunt incinerate pentru a înlocui combustibilii fosili (ex. cărbuni, petrol etc).
  • Incinerarea nu reprezintă cea mai bună soluție pentru deșeurile nereciclabile, dar este preferabilă depozitării la groapa de gunoi.

Clipuri video

Cum poate fi reciclat un filtru de apă

O alternativă de reciclare a cartușelor LabStrong

Cum îți poți construi propriul filtru Brita cu cărbune activ

Aceste informații au fost culese și v-au fost prezentate cu sprijinul asociației Ecoteca, prin programul UrbanWins.

Back To Top