La un an de la lansare, Sistemul de Garanție -…
Un miliard de lei pentru fabrici de reciclare noi în România
Construcția de fabrici de reciclare noi va fi finanțată în România cu fonduri nerambursabile de un miliard de lei.
Banii provin din Planul Național de Redresare și Reziliență și vor fi acordați de Administrația Fondului pentru Mediu, prin programul Fabrici de reciclare – Construirea de instalații de reciclare a deșeurilor în vederea atingerii țintelor de reciclare din pachetul economiei circulare.
Trebuie să știm că producem extrem de multe gunoaie, doar dacă ne raportăm la cele municipale. Peste 6 milioane de tone ajung în fiecare an la gropile de gunoi. Un alt lucru negativ se referă la cifrele rușinoase la colectare separată și reciclare deșeuri, pentru că astăzi România reușește ca 12-13% din cantitatea de deșeuri să o trimită în fabricile de reciclare. Şi al treilea lucru la care mă voi referi este legat de gunoiul trimis la groapă. Peste 80% din ceea ce producem ajunge în gropile de gunoi, față de 20 şi ceva la sută, media Uniunii Europene”, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet, cu ocazia lansării Ghidului de finanțare al programului Fabrici de reciclare.
Proiectele pot primi fonduri nerambursabile cu o pondere de până la 75% din valoarea totală a investiției. Valoare sumei acordate unui singur proiect este de minim 500.000 de euro și maxim 8,4 milioane de euro.
Suma totală oferită prin programul Fabrici de reciclare, de 220 milioane de euro (circa un miliard de lei) poate acoperi finanțare a aproximativ 26 de fabrici noi de reciclare.
Companiile eligibile trebuie să fie operatori economici autorizați care desfăşoară cel puţin una dintre următoarele categorii: tratare de deșeuri nepericuloase, tratare de deşeuri periculoase etc.
Rata de reciclare de 12%
România a avut o rată de reciclare de 12,1% în anul 2022, potrivit celor mai recente date ale Eurostat, biroul de statistică al UE. Ținta de reciclare a deșeurilor municipale pe care România s-a angajat să o îndeplinească este de 55% până în 2025.
Rata de reciclare a României este cea mai mică din Uniunea Europeană. Media ratei de reciclare a deșeurilor municipale în UE este de 48,6%.
Sistemul de Garanție-Returnare
Pentru a crește rata de reciclare, Ministerul Mediului, împreună cu producătorii de băuturi răcoritoare, bere și retailerii au lansat Sistemul de Garanție – Returnare cu scopul reciclării majorității de ambalaje de băuturi (PET, sticlă, doze de aluminiu) puse pe piață în România.
În România sunt puse pe piață aproximativ 7 miliarde de ambalaje de băuturi anual, iar scopul SGR este de a colecta separat și recicla 80-90% dintre acestea.
Mecanismul presupune plata unei garanții de 0,5 lei pentru orice băutură achiziționată, care este returnată cumpărătorului în momentul în care duce ambalajul înapoi la magazin.
Sistemul Garanție-Returnare îşi propune să atingă o rată de colectare și reciclare de 65% în primul an, iar începând cu al treilea an de funcționare, ţinta propusă prin lege este de peste 90%.
Fabricile de reciclare din România
Ambalajele de băuturi colectate de la populație sunt predate la RetuRO, compania care administrează Sistemul de Garanție-Returnare, care le sortează și le numără, apoi le trimite la reciclatori.
În România există multe fabrici de reciclare, unele mici și medii, altele foarte mari.
Printre fabricile din România care reciclează plastic, sticlă sau doze de aluminiu amintim:
- Green Tech (PET) – Buzău;
- PET Recycling (PET) – Târgu Mureș;
- Pet Star (PET) – Slobozia;
- Romcarbon (plastic) – Buzău;
- Green Glass Recycling (sticlă) – Popești-Leordeni;
- Vetreria Romena (sticlă) – Popești-Leordeni;
- Terra Blue Contract (sticlă) – Curtea de Argeș;
- Saint Gobain (sticlă) – Călărași;
- AS Metal (aluminiu) – București;
- Can Pack Recycling (aluminiu) – Popești-Leordeni;
- Ragmet Raffineria (aluminiu) – Bragadiru .
Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:
Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.
Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.