Al 12-lea ceas este campania de conștientizare, lansată de Viitor…
Măști faciale
Cum se colectează și de ce să le colectăm separat?
Măștile și mănușile au un regim special de colectare, fiind deșeuri periculoase.
Preocuparea pentru colectarea măștilor faciale din plastic, nereciclabile, a existat încă din momentul în care acestea au început să fie folosite la scară largă. Diferite centre comerciale au amplasat recipiente speciale de colectare a măștilor în vederea eliminării responsabile. Din martie 2021, măștile de unică folosință pot fi colectate în cadrul unui proiect pilot de mediu inițiat de organizația „Orașul Meu, Culorile Mele”, cu sprijinul Kaufland România. Acestea se pot colecta în cele 17 magazine Kaufland din București.
Pe Harta Reciclării găsești punctele de colectare pentru măștile de protecție: https://localizare.hartareciclarii.ro/?material=Masti%20faciale. Dacă știi alte puncte de colectare, le poți adăuga pe Hartă. Aici poți vedea cum.
O altă variantă pentru colectare a măștilor și mănușilor în siguranță o reprezintă coșurile dedicate deșeurilor periculoase amplasate în centrele comerciale mari sau în supermarketuri, un coș semnalizat cu galben și simbolul radioactiv.
De exemplu, Carrefour s-a alăturat campaniei Nu arunca măști și mănuși pe jos, derulată de Asociația Geeks for Democracy, o campanie care își dorește eliminarea responsabilă a măștilor și mănușilor prin amplasarea recipientelor speciale pentru deșeuri periculoase.
Și Zoo București s-a alăturat campaniei și a amplasat cutii speciale unde se pot arunca măștile și mănușile folosite.
Tipuri de măști faciale
- Cele reutilizabile, cusute din pânză, cumpărate de la producătorii locali sau făcute manual acasă. Alternativele sustenabile sunt o variantă potrivită pentru a te proteja și a avea grijă de mediu, datorită faptului că pot fi refolosite. Colegii noștri de la Atelierul de Pânză au 2 modele de măști de protecție din bumbac. Poți citi articolul cu sfaturi despre cum să porți corect măștile de protecție reutilizabile de la Atelierul de Pânză chiar aici.
- Cele chirurgicale/medicale de unică folosință din material plastic, au de obicei culoarea albastră și pliurile caracteristice și se găsesc în oferta celor mai mulți retaileri.
- Cele de tipN95/N99/3M, tot din material plastic, folosite în principiu de personalul medical din prima linie, care pot fi etanșate complet și folosite împreună cu alte sisteme de protecție (vizieră, combinezon etc.)
Cum se elimină aceste măști faciale?
Măștile se colectează în vederea eliminării din mediu și sunt incinerate, valorificate energetic pentru a produce energie, reducând astfel impactul asupra mediului. Se pot colecta spre reciclare măștile din plastic de unică folosință, măștile N95, măștile FFP3 și măștile chirurgicale doar dacă nu provin dintr-un mediu medical. Nu se vor putea colecta măștile din material textil, cele confecționate acasă sau alte articole de protecție și deșeuri medicale.
Mai multe detalii poți citi aici.
Te rugăm să nu arunci sub nicio formă măștile și mănușile împreună cu deșeurile reciclabile sau în spații neamenajate (pe jos sau în natură)! Dacă sunt aruncate în coșurile de gunoi de pe stradă, acestea pot fi luate ușor de vânt și pot ajunge în râuri sau pe câmpuri. De aceea, te sfătuim să ai un sac special în care să strângi măștile folosite și să le duci la coșurile speciale atunci când se strâng mai multe.
Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:
Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România. Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Bine Primit și Birou Eco.
Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:
Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.
Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.