Cele mai multe dintre deșeurile menajere ajung la groapa de…
O casă sustenabilă reduce cheltuielile lunare
Odată cu accelerarea schimbărilor climatice, a conștientizării supraconsumului și a epuizării resurselor, tot mai mulți oameni caută să își reducă amprenta de carbon, dar și cheltuielile.
Cu siguranță o casă pasivă este o modalitate de a scădea considerabil emisiile gaze cu efect de seră. Este însă o investiție costisitoare pe care puțini și-o pot permite. Pentru un viitor verde, investițiile în tehnologii mai eficiente sau mai puțin poluante sunt una dintre soluții. Nu și singura.
Micile schimbări pot avea, la rândul lor, un impact semnificativ. Reducerea consumului de energie, apă și gaze reprezintă modalități pe cât de simple, pe atât de eficiente de a atenua impactul locuinței asupra mediului. Pe lângă reducerea costurilor și protejarea mediului, obiceiurile sănătoase stimulează sănătatea mintală și productivitatea.
Aparatele electrocasnice care risipesc energie
Reducerea consumului de energie este una dintre cele mai eficiente metode de a reduce amprenta de carbon. Un prim pas poate fi utilizarea de becuri LED pentru iluminarea încăperilor. Acestea economisesc cu până la 80% din energia folosită de un bec standard. Au și o durată de viață mai mare decât versiunile incandescente.
Pe scara de bloc sau la case, se pot instala cu ușurință atât dispozitive de reglare a intensității luminii, cât și detectoare de mișcare. Un alt obicei simplu, dar eficient, este închiderea luminii atunci când ieșiți din cameră.
Nu trebuie neglijate nici modalitățile de a maximiza lumina naturală disponibilă. Culorile deschise și un decor interior minimalist vor da impresia unui spațiu mai luminat.
Electrocasnicele eficiente energetic sunt o altă modalitate prin care consumul poate fi redus. Aparate vechi precum frigiderele, mașinile de spălat sau aragazele cresc semnificativ costul facturilor. Deși modelele noi de electrocasnice costă mai mult, o astfel de investiție se rambursează în câțiva ani. Electrocasnicele de ultimă generație oferă atât o eficiență energetică crescută, cât și programe eco inteligente.
În medie, 7% din energia dintr-o casă este consumată de frigider. Un frigider cumpărat acum mai bine de 20-30 de ani va consuma de patru ori mai mult decât unul cumpărat în ultimii cinci ani. În cazul aparatelor vechi, este important să fie curățate frecvent și să li se asigure funcționarea în parametri normali. De exemplu, un congelator plin cu gheață va consuma mai mult decât unul dezghețat recent.
De asemenea, unele aparate electrocasnice folosesc energie chiar dacă nu sunt utilizate. Cu ajutorul prizelor cu sistem de oprire se poate evita consumul de energie în stand-by. Altfel, ele ar trebui scoase din priză atunci când nu sunt utilizate. În plus, atunci când sunteți plecați pentru mai mult timp de acasă, scoateți din priză sau opriți toate echipamentele electrice și electronice.
Cum poți economisi apa și eficientiza climatizarea
Economisirea apei este un pas esențial către un viitor durabil. Pentru mașinile de spălat rufe și vase este important să folosiți programele eco, temperaturi scăzute și încărcări complete. Pe de altă parte, aveți grijă să nu încărcați mașina mai mult decât limita impusă de producător deoarece aceasta se va uza mult mai repede și va trebui înlocuită. Când este cald afară, puteți folosi un număr de rotații redus pentru stoarcerea rufelor. Veți economisi astfel energie.
Pentru uzul propriu, utilizați apa în mod responsabil. Instalarea unui cap de duș economic, cu debit scăzut, poate face diferența. Optați mai degrabă pentru dușuri în locul băilor în cada plină cu apă. Totodată, alegeți un rezervor pentru vasul de toaletă care să permită și evacuarea parțială atunci când nu este necesară golirea în întregime a acestuia.
Alți mari consumatori din casă sunt aerul condiționat și centrala termică. Vara, draperiile și obloanele exterioare sunt o soluție eficientă pentru a păstra temperatura mai scăzută. În plus, folosirea ventilatoarelor și aerisirea casei dimineața pot economisi energie. Totuși, dacă este nevoie de aer condiționat, setarea temperaturii pe treapta medie și folosirea setărilor de viteză scăzute vor micșora factura la curent.
Pentru perioada iernii, un termostat inteligent este cea mai bună investiție. Geamurile și ușile izolate eficient vor ajuta, de asemenea, la păstrarea unei temperaturi constante în casă.
Sustenabil în bucătărie
O casă sustenabilă nu se limitează doar la materiale de construcție și echipamente prietenoase cu mediul, ci și la obiceiurile de zi cu zi. Risipa alimentară este poate crește semnificativ amprenta de carbon a locuinței. Resturile de alimente ajunse la groapa de gunoi emană gaze cu un puternic efect de seră și generează levigat, un lichid toxic. Prin planificarea meselor la începutul săptămânii și realizarea unei liste de cumpărături se poate reduce risipa dar și reduce numărul de vizite la magazin și cheltuielile aferente.
Deși toate municipalitățile ar trebui să colecteze separat biodeșeurile începând din 2024, în puține locuri din România se întâmplă acest lucru. Astfel, pentru resturile alimentare inevitabile, cea mai sustenabilă soluție este un compostor. Cei care stau la casă și au curte, pot opta pentru unul clasic, unde pot adăuga și frunzele și iarba din grădină. Există însă și compostoare mici de apartament, care utilizează mai multe metode – cu ajutorul râmelor sau cu tărâțe care accelerează fermentarea (bokashi). Pentru cei dispuși să aloce mai mulți bani, există și echipamente electrice mici, care compostează resturile alimentare în 24 de ore.
Nu în ultimul rând, o investiție importantă este instalarea unui filtru de apă la chiuvetă. În medie, o persoană cheltuie peste 2.000 de lei pe an pe apa îmbuteliată în plastic, care este consumată în gospodărie. Dispozitivele de filtrare sunt o alternativă eficientă și sustenabilă și evită generarea a sute de PET-uri anual.
Casele pasive și independența energetică
Casele pasive asigură un climat confortabil în interior, atât vara, cât și iarna, fără avea nevoie de o sursă convențională de încălzire. Astfel, energia pasivă a radiațiilor solare captată din exterior și furnizată apoi ca energie termică de unele dispozitive și de ocupanții casei este suficientă pentru păstrarea unei temperaturi optime.
Există și alte elemente care pot crește independența energetică a unei case, precum pompele de căldură și panourile fotovoltaice. Ele reduc consumul de energie, dar presupun o investiții inițiale ridicate. Alte investiții care pot face o casă sustenabilă sunt cele în ferestre și uși cu indice ridicat de izolare și transfer termic cât mai scăzut.
Obținerea unui mediu interior confortabil, cu efecte minime asupra mediului, dar și a sănătății presupune utilizarea de vopsele ecologice și mobilier din materiale cât mai naturale. În plus, amenajarea unui spațiu verde interior reprezintă o bună modalitate de reconectare cu natura.
Transformarea unei case într-una sustenabilă poate fi privită ca pe o investiție pe termen lung. Aceasta minimizează consumul de resurse și reduce, în același timp, costurile de funcționare. În timp, astfel de investiții vor crește semnificativ valoarea de revânzare a imobilului.
Acest articol face parte dintr-o serie care promovează obiceiuri sustenabile, realizată cu susținerea ProCredit Bank România.
Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:
Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.
Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.