Al 12-lea ceas este campania de conștientizare, lansată de Viitor…
Important: ce faci cu medicamentele expirate?
Medicamentele expirate fac parte din categoria deșeurilor menajere periculoase. De aceea, este important ca ele să nu ajungă la gropile de gunoi, în apă sau pe sol, ci să fie colectate separat. Însă majoritatea medicamentelor expirate sunt aruncate la gunoi, la toaletă sau la chiuvetă.
În România, se estimează că 1.500 de tone de medicamente ajung în fiecare an la groapa de gunoi sau în sistemul de canalizare. Începând din anul 2024, medicamentele expirate pot fi duse la orice spital public și privat sau la dispensare în localitățile mai mici.
Aici poți găsi punctele de colectare pentru medicamentele expirate
La nivelul Uniunii Europene, încă din anul 2013, legislația în vigoare recunoaște faptul că poluarea solului și a apei cu deșeuri farmaceutice este o problemă în creștere pentru mediul înconjurător. UE este pe locul doi la nivel mondial în ceea ce privește consumul de medicamente. Din nefericire, în majoritatea statelor membre UE aproximativ 50% din medicamentele expirate nu sunt colectate în condiții de siguranță pentru mediu.
Cum ajung medicamentele în mediul înconjurător?
Faza de consum din ciclul de viață a medicamentelor este cea care contribuie cel mai mult la generarea de deșeuri farmaceutice. Medicamentele expirate sau deteriorate sunt de cele mai multe ori aruncate direct la gunoi, la chiuvetă sau la toaletă, ajungând la groapa de gunoi sau în sistemul de canalizare.
Care este impactul medicamentelor expirate ce ajung în natură asupra mediului și sănătății tale?
Până la acest moment, studiile arată că efectele medicamentelor expirate ce ajung în natură sunt mai ușor de observat la nivelul mediului și faunei. Efectele pe care acestea le au asupra sănătății noastre sunt mai puțin clare, însă anumite efecte au fost deja observate și înregistrate de medici.
Medicamentele conțin substanțe chimice active, care odată ajunse în mediu pot contamina solul și apa. Ambalajele medicamentelor sunt distruse în timp, iar substanțele chimice din acestea ajung în pânza de apă freatică, pe care o vor contamina. Riscul pentru România este semnificativ având în vedere că o parte importantă din populație folosește apă din puțuri sau din fântâni, care nu este tratată înainte de consum. În aceste cazuri pot să apară îmbolnăvirile sau creșterea rezistenței la antibiotice.
Dintre medicamentele care ajung în mediul înconjurător, cele care pot afecta în cea mai mare măsură sănătatea ta sunt: antibioticele, medicamentele antimicotice, antiparazitare și anticancer. Expunerea pentru oameni la substanțele chimice din medicamentele ajunse în mediu se face prin apa de băut și prin reziduurile existente în legumele rădăcinoase, legumele cu frunze, pește, lactate și carne.
Cum te poți debarasa de medicamentele expirate sau deteriorate în siguranță?
Din ianuarie 2024, când a intrat în vigoare Legea Nr. 269/ 2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, medicamentele expirate pot fi duse la orice spital public sau privat din România.
Potrivit normelor de aplicare ale legii, managerii de spitale sunt obligați să monteze containere pentru colectarea deșeurilor de medicamente în locuri accesibile cetățenilor.
Spitalele vor asigura colectarea separată a medicamentelor expirate în patru categorii distincte:
- deșeuri de medicamente citotoxice și citostatice;
- deșeuri de medicamente (cu excepția celor citotoxice și citostatice);
- deșeuri de medicamente aflate în stare lichidă care sunt conținute într-un recipient cu potențial înțepător (fiole din sticlă, seringi pre-umplute cu medicament sau goale)
- deșeuri de medicamente aflate în recipiente sub presiune (spray-uri).
ATENȚIE!
Medicamentele pentru chimioterapie (citotoxice și citostatice) au un grad ridicat de periculozitate, putând provoca efecte adverse grave chiar dacă sunt atinse.
În cazul localităților mici, în care nu există spitale, containerele pentru colectarea medicamentelor expirate pot fi amplasate lângă dispensare.
Spitalele mai pot organiza colectarea deșeurilor de medicamente de la populație și în zile și intervale orare prestabilite.
Costurile cu eliminarea finală a medicamentelor expirate vor fi acoperite cu bani de la stat, nu din fondurile spitalelor.
ATENȚIE!
Donarea medicamentelor neutilizate
Medicamentele sigilate sau ambalate în doze individuale (care nu sunt expirate) pot fi preluate, colectate și redistribuite de anumite organizații, grupuri sau cabinete medicale.
Cum păstrezi medicamentele în stare bună în perioada de valabilitate?
În primul rând este foarte important să nu consumi medicamente care au ieșit din perioada de valabilitate, deoarece există riscul ca acestea să își piardă din eficiență sau, în unele cazuri, să își schimbe compoziția chimică devenind periculoase pentru sănătatea ta.
Pentru le păstra în condiții bune atâta timp cât sunt valabile îți recomandăm să citești cu atenție informațiile de pe prospect referitoare la condițiile de păstrare și depozitare pentru fiecare medicament în parte, să închizi cu grijă flacoanele de medicamente și să le depozitezi într-un loc răcoros și ferit de lumină. De asemenea, evită să le depozitezi în baie, deoarece aici gradul de căldură și umiditate este mult mai mare decât în restul casei.
Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:
Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.
Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.
Surse:
Legea Nr. 269 din 10 octombrie 2023
Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:
Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.
Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.