fbpx
skip to Main Content
încălțăminte

Încălțăminte

Cum colectăm încălțămintea

Înainte de a preda articolele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, se va analiza dacă acestea pot fi recondiționate, pictate, reciclate creativ, astfel încât să se obțină produse „noi” frumoase și fără niciun cost.

Pantofii și cizmele vechi sau neutilizate de mult timp pot fi duse la Centre de colectare sau donate magazinelor/asociatiilor de caritate, care le recondiționează și le revând la prețuri modice. Totuși, înainte de a fi predate, se va suna Centrul de colectare sau Magazinul de caritate, întrucât pot avea restricții privind anumite articole, din rațiuni ce țin de sănătate publica. De asemenea, piesele de încălțăminte vor fi împerecheate înainte de a fi donate.

Cum se reutilizează încălțămintea?

Încălțămintea uzată nu se reciclează, ci se reutilizează (dacă mai este corespunzătoare uzului uman) sau se incinerează.

Procesul de reutilizare presupune:

  • Colectarea, separarea încălțămintei (articolele ce mai pot fi folosite şi donate)
  • Se grupează pe perechi (dacă nu au fost deja împerecheate)
  • Se aduc în centre de colectare sau se donează către organizații caritabile
  • Încălțămintea rămasă în urma donării se incinerează sau se depozitează, după caz.

Unde poți lăsa haine, încălțăminte:

Deșeuri care nu se reciclează, dar se valorifică energetic prin incinerare:

  • Se recomandă ca deșeurile nereciclabile să fie depozitate în containerele de colectare separată pentru reciclabile dacă sunt curate (pot fi spălate în prealabil) și nu conțin resturi alimentare, uleiuri, grăsimi, noroi sau alte resturi etc. O parte din aceste deșeuri sunt selectate în stațiile de sortare, sunt balotate și transportate la fabrici de ciment sau la incineratoare unde sunt incinerate pentru a înlocui combustibilii fosili (ex. cărbuni, petrol, etc).
  • Incinerarea nu reprezintă cea mai buna soluție pentru deșeurile nereciclabile, dar o preferăm în locul depozitării la groapa de gunoi.
  • Pentru a evita să ajungă la incinerare, încercați să reduceți consumul unor astfel de produse și să le înlocuiți cu alternative sustenabile, care au o durată de viață mai mare.

Știați că

  • 95% din încălțămintea uzată este depozitată la groapă, reciclarea încălțămintei fiind o provocare din cauza amestecului complex de materiale și tehnologii de construcție.[1]
  • Unele companii producătoare de încălțăminte sport folosesc materiale reciclabile la fabricarea colecțiilor lor, colectând în acest scop încălțăminte sport uzată sau plastic marin (ex. Adidas, Nike)?
  • Depozitarea deșeurilor de încălțăminte la gropile de gunoi are un efect negativ asupra apei freatice? Ploile favorizează scurgerea produselor chimice și materialelor periculoase conținute de încălțămintea aruncată la groapă (ex. vopsele).

Clipuri video

Mărunțirea, separarea și reutilizarea materialelor componente ale încălțămintei uzate (piele, spumă, cauciuc) și reutilizarea lor – terenuri de joacă, încălțăminte nouă etc.

Pantofii pot prinde o nouă înfățișare cu ajutorul vopselei și a nasturilor:

Aceste informații au fost culese și v-au fost prezentate cu sprijinul asociației Ecoteca, prin programul UrbanWins.

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2


Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România. Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Bine Primit și Birou Eco.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

 

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2022 Viitor Plus.

Back To Top