fbpx
skip to Main Content

Fibră optică

Cum colectăm fibră optică 

Fibra optică este o fibră de sticlă sau plastic care transportă lumină de-a lungul său. Fibrele optice sunt folosite pe scară largă în domeniul telecomunicațiilor. Acestea permit transmisii pe distanțe mai mari și la lărgimi de bandă mai mari decât alte medii de comunicație. Fibrele sunt utilizate în locul cablurilor de metal deoarece semnalul este transmis cu pierderi mai mici și sunt imune la interferențe electromagnetice. Fibrele optice sunt utilizate și pentru iluminat și transportă imagine, permițând astfel vizualizarea în zone înguste. Unele fibre optice proiectate special sunt utilizate în diverse alte aplicații, inclusiv senzori și laseri.[1]

Nu se pot recicla:

  • Din păcate, în România fibra optică nu prezintă interes pentru majoritatea colectorilor și nu există foarte multe tehnologii de reciclare În majoritatea cazurilor, fibra optică este incinerată în fabrici de ciment sau stații de incinerare.

Deșeuri care nu se reciclează, dar se valorifică energetic prin incinerare:

  • Se recomandă ca deșeurile nereciclabile să fie depozitate în containerele de colectare separată pentru reciclabile dacă sunt curate (pot fi spălate în prealabil) și nu conțin resturi alimentare, uleiuri, grăsimi, resturi de legume, fructe, etc. O parte din aceste deșeuri sunt selectate în stațiile de sortare, sunt balotate și transportate la fabrici de ciment sau la incineratoare, unde sunt incinerate pentru a înlocui combustibilii fosili (ex. cărbuni, petrol, etc).
  • Incinerarea nu reprezintă cea mai bună soluție pentru deșeurile nereciclabile, dar este preferabilă depozitării la groapa de gunoi.

Știați că…

  • Fibra optică se folosește în rețelele de calculatoare, oferind o conexiune mai rapidă la internet, o lățime de bandă mai mare față de cablurile din cupru și mai puține interferențe sau pierderi ale semnalului?
  • Fibra optică să folosește pentru emisii radio și TV, oferind un semnal mai bun față de cablurile coaxiale?
  • Fibra optică se folosește în domeniul medical?
  • Fibra optică se folosește în domeniul militar, fiind utilizată în funcționarea stațiilor radar de urmărire sau a siturilor de lansare a rachetelor?

Clipuri video

O companie din Bedford a reusit reciclarea unei cantități record de fibră optică

Aceste informații au fost culese și v-au fost prezentate cu sprijinul asociației Ecoteca, prin programul UrbanWins.

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2


Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România. Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Bine Primit și Birou Eco.


[1] Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Fibr%C4%83_optic%C4%83

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

 

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2022 Viitor Plus.

Back To Top