fbpx
skip to Main Content
Deșeuri Electrice Electronice și Electrocasnice Mici

Deșeuri de echipamente electrice și electronice mari

Cum colectăm DEEE-urile mari (deșeuri electrice, electronice și electrocasnice mari)

  • Un deșeu de tip DEEE este reciclabil dacă întrunește cel puțin una din următoarele cerințe:
    – Se introduce în priză
    – Utilizează baterii
    – Necesită încărcare
    – Are o imagine cu o pubelă pe roți tăiată cu un “X” ( (vezi mai jos)– O listă completă a DEEE-urilor o poți găsi aici.[1]
  • De multe ori, magazinele care vând produse electrocasnice colectează produsul vechi la livrarea celui nou – în special articole mai mari, cum ar fi televizoarele, frigiderele și congelatoarele.
  • În cazul în care nu există opțiunea predării aparatului vechi la livrarea celui nou, DEEE-urile pot fi transportate la centre de colectare specializate (care există fie în magazine – pentru baterii sau electrocasnice mici – ex. Ecotic), fie se poate solicita colectarea de acasă a DEEE-urilor, telefonic sau prin intermediul website-urilor disponibile clienților (ex. Eco Positive). Se va întreba colectorul care este cantitatea minimă pentru care se face colectarea de la domiciliu/sediu.
  • Înainte de a preda anumite deșeuri electrice, electronice și electrocasnice mari (ex. telefoane mobile, tablete, laptop-uri, televizoare smart), este indicat să fie șterse de pe ele datele cu caracter personal, pentru a nu risca să ajungă cunoscute și folosite de alte persoane.
  • Dacă deținem DEEE care nu ne mai folosesc, dar mai sunt încă funcționale, cea mai indicată destinație a acestora este donarea, de exemplu pe grupul Free Cycle București, sau vinde-le pe diferite site-uri.

Nu se pot recicla:

  • Tuburile catodice ale televizoarelor vechi (acestea se depozitează)
  • Unele substanțe periculoase existente în interiorul DEEE
  • Unele componente de DEEE

Cum se reciclează DEEE-urile

Tratarea DEEE presupune sortarea inițială a acestora pe tipologie (aparate frigorifice, echipamente cu CRT, electrocasnice mari, IT, etc.).

În funcție de tipul de echipament există diferite tipuri de procedee. Cele mari – frigidere, congelatoare – sunt dezmembrate manual, apoi din ele se extrag fluidele (freonul și uleiul din compresor, care sunt stocate în tancuri speciale și trimise la reciclatori de specialitate), după care sunt mărunțite ca orice alt deșeu. Părțile metalice sunt separate cu ajutorul unor magneți, după care se separă chimic bucățile de spumă poliuretanică. Bucățile de metale neferoase – cele care nu sunt atrase de magneți – sunt separate de rest prin diverse metode: centrifugare, scufundarea resturilor într-un lichid (plasticul și lemnul vor pluti, dar metalul se scufundă; de vreme ce bucățile de fier au fost deja extrase, la fund nu mai rămân decât metalele neferoase), cu ajutorul curenților electrici, etc.[2]

Știați că

  • Deșeurile electronice conțin aur, argint și alte materiale prețioase?

Deșeuri electrice, electronice și electrocasnice mari

Clipuri video

„De ce colectăm deșeurile electrice?!” – campania de informare produsă de cei de la Rorec 

Drumul deşeurilor electrice după colectarea selectivă: https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=oSRKWX3F8iQ

Procesul de reciclare al DEEE-urilor, prezentat de cei de la Recycle Now

 

Aceste informații au fost culese și v-au fost prezentate cu sprijinul asociației Ecoteca, prin programul UrbanWins.

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2


Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România. Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Bine Primit și Birou Eco.

[1] Sursa: https://www.solutiidemediu.ro/gestionarea-deseurilor-de-echipamente-electronice-si-electrocasnice/
[2] Sursa: http://www.sigurec.ro/ro/despre-sigurec/reciclez1/reciclarea-electronicelor-si-electrocasnicelor.html

       

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2

Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.

Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

 

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2024 Viitor Plus.

Back To Top