skip to Main Content

Baterii

Cum colectăm bateriile și acumulatorii

 • Un deșeu de tip DEEE este reciclabil dacă întrunește cel puțin una din următoarele cerințe:
  – Se introduce în priză
  – Utilizează baterii
  – Necesită încărcare
  – Are o imagine cu o pubelă pe roți tăiată cu un „X” (vezi mai jos)

 • În cazul în care nu există opțiunea predării aparatului vechi la livrarea celui nou, DEEE-urile pot fi transportate la centre de colectare specializate (care există fie în magazine – pentru baterii sau electrocasnice mici – ex. Ecotic), fie se poate solicita colectarea de acasă a DEEE-urilor, telefonic sau prin intermediul website-urilor disponibile clienților (ex.: Rorec). Se va întreba colectorul care este cantitatea minimă pentru care se face colectarea de la domiciliu/sediu.
 • Înainte de a fi aruncate sau predate centrelor de colectare, se vor scoate bateriile jucăriilor electrice, acestea urmând a fi predate spre reciclare centrelor sau punctelor de colectare baterii.
 • Bateriile auto se predau, de regulă, la magazine de profil sau service-uri auto, la schimb cu cele nou achiziționate.

Nu se pot recicla:

 • Unele baterii industriale

Cum reducem consumul de baterii?

Înlocuim bateriile cu acumulatori reîncărcabili. Acești consumă mai puține resurse decât bateriile și au un impact negativ mai redus pentru mediu. Vezi aici mai multe detalii despre acumulatori.

Cum se reciclează bateriile?

Bateriile se reciclează în funcție de tipul acestora. Cele de mașini și motociclete, care sunt construite din electrozi de plumb scufundați într-o baie de acid, sunt reciclate prin neutralizarea acidului cu sodă caustică, proces din care rezultă apă; bateria este apoi spartă, iar învelișul de plastic este separat de plumb, care este curățat și topit.

Bateriile alcaline (cele obișnuite, de unică folosință, pentru telecomenzi, aparate foto, lanterne etc.) sunt 100% reciclabile, printr-un proces de separare mecanică a componentelor.

Bateriile litiu-ion sunt reîncărcabile, 100% reciclabile, și se găsesc în calculatoare, aparate foto profesionale etc. Sunt reciclate prin separarea mecanică a plasticului de părțile metalice.

Bateriile nichel-cadmiu (NiCd) și nichel metal hidrid (NiMH) sunt tot baterii obișnuite pentru aparate electronice mici ca telecomenzile. Primele sunt de unică folosință și au fost în mare măsură înlocuite de cele alcaline, în timp ce bateriile NiMH sunt reîncărcabile. Sunt 100% reciclabile, prin separarea plasticului de componentele metalice. Acestea din urmă (nichel, fier, mangan și crom) sunt la rândul lor topite; separarea lor se realizează grație faptului că toate aceste metale au puncte de topire diferite.

Bateriile cu litiu sunt reciclate prin spargere și scufundare într-o soluție chimică, pentru neutralizarea acidului din interior, apoi metalele sunt recuperate. Soluția care rămâne este filtrată pentru a se recupera litiul, care este apoi folosit la producerea altor baterii. [1]

La finalul proceselor metalurgice sau hidrometalurgice sunt extrase metale precum zinc, fier, acid, argint, mercur si altele. [2]

Știați că?

 • Substanțele nocive din DEEE pot afecta grav solul și pânza de apă din subsol, mercurul fiind considerat atât de toxic încât utilizarea sa în baterii a fost interzisă aproape în toată lumea. Singura excepție sunt bateriile pentru ceasurile de mână, pentru care cantitatea de mercur permisă este de maximum 2% din greutatea întregii baterii.[3]

Clipuri video

Reciclarea bateriilor la GreenWEEE

Seeker – Why Can’t You Throw Away Batteries? (de ce să reciclăm bateriile)

Aceste informații au fost culese și v-au fost prezentate cu sprijinul asociației Ecoteca, prin programul UrbanWins.

 

[1] Sursa: http://www.sigurec.ro/ro/despre-sigurec/reciclez1/reciclarea-bateriilor.html

[2] Sursa: https://www.ecotic.ro/info-reciclare/

[3] Sursa: http://www.sigurec.ro/ro/despre-sigurec/reciclez1/reciclarea-bateriilor.html

Back To Top