fbpx
skip to Main Content
Textile

Alte textile (ex. lenjerii pat)

Cum colectăm textile

Înainte de a preda colectorului articolele spre reciclare, se va analiza dacă acestea nu pot fi recondiționate, pictate, reciclate creativ, astfel încât să se obțină produse „noi” frumoase și fără niciun cost.

Deși 95% din deșeurile textile pot fi reutilizate, repurtate sau reciclate[1], numărul organizațiilor care colectează deșeuri textile este foarte mic, iar majoritatea acestor deșeuri sunt duse la fabricile de ciment, în vederea incinerării.

Îmbrăcămintea și alte produse textile (ex. lenjerii de pat) trebuie colectate separat de alte deșeuri reciclabile, puse în saci curați, fiind în prealabil spălate. Dacă acestea sunt repurtabile, vor putea fi donate unor organizații caritabile sau vândute ca produse second-hand; dacă sunt considerate refolosibile, se pot folosi sub formă de lavete de curățenie. În cazul în care nu pot fi folosite în scopurile enumerate, dar sunt textile reciclabile, vor fi transformate în fibre textile şi folosite la fabricarea materialelor termo- sau fono-izolante sau a umpluturii pentru scaune și banchete.

Lenjeria de pat, pijamalele, cămășile pot fi tăiate în bucăți mai mici – lavete, care să fie utilizate la curățenie (cârpe de șters praful, de spălat faianța, geamurile etc.), fețe de masă sau batiste textile, reutilizabile.

Pernele, carpetele și unele pături cu conținut textil nu sunt reciclabile, dar pot fi donate unor organizații de protecția animalelor, pentru a fi utilizate drept așternut pentru animale.

Nu se pot recicla:

 • Saltele (alternativă: saltelele din fibre naturale – lână, cocos[2])
 • Pernele (alternativă: pernele cu umplutură din puf de gâscă și rață)
 • Pături, pilote (excepție: cele fabricate din materiale naturale (bumbac, lână)
 • Carpetele și covoarele
 • Draperii și perdele din fibre sintetice
 • Scaunele de birou (cu material textil); se recomandă repararea lor[3]
 • Lenjerii (excepție: lenjeriile din bumbac)
 • Vată
 • Discurile demachiante
 • Absorbante femei (alternativă: absorbantele refolosibile[4])
 • Scutece (excepție: scutecele textile reutilizabile[5])
 • Bureții de spălat vase și cei de duș (alternative: bureții lufa și periile naturale[6])
 • Lavete umede (compoziție lavete – exemplu: 70% celuloză, 30% fibre bbc)
 • Mopuri care au în componență fibre sintetice (plastic)

Deșeuri care nu se reciclează, dar se valorifică energetic prin incinerare:

 • Se recomandă ca deșeurile nereciclabile să fie depozitate în containerele de colectare separată pentru reciclabile dacă sunt curate (pot fi spălate în prealabil) și nu conțin resturi alimentare, uleiuri, grăsimi, resturi de legume, fructe, etc. O parte din aceste deșeuri sunt selectate în stațiile de sortare, sunt balotate și transportate la fabrici de ciment sau la incineratoare unde sunt incinerate pentru a înlocui combustibilii fosili (ex. cărbuni, petrol etc).
 • Incinerarea nu reprezintă cea mai bună soluție pentru deșeurile nereciclabile, dar o preferăm în locul depozitării la groapa de gunoi.
 • Pentru a evita să ajungă la incinerare, încercați să reduceți consumul unor astfel de produse nereciclabile și să le înlocuiți cu alternative sustenabile (dacă există).

Cum reutilizăm textilele?

Cum se reciclează textilele?

În privința fibrelor sintetice, opțiunile sunt limitate, puține companii reciclând și articolele textile din poliester. Pentru fibrele naturale, există mai multe posibilități, atât pentru bumbac cât și pentru lână.

 Covoarele pot fi fabricate din mai multe fibre naturale sau/și sintetice.

Fibrele naturale folosite la fabricarea covoarelor pot fi de origine vegetală (bumbac, sisal, iută, cocos), dar și animală (lână, mătase). Fibrele sintetice utilizate pot fi: poliamidă (PA), polipropilenă (PP), polietilenă (PE), polietilentereftalat (PET) sau poliacrilnitril (PAN).[7]

Deșeurile din carpete și alte deșeuri textile similare (ex. covoarele vechi) intră pe fluxul deșeurilor voluminoase.

În principal, covoarele vechi sunt valorificate împreună cu alte deșeuri prin incinerare cu recuperare de energie sau sunt utilizate pentru procesele termice din industria cimentului.

Covoarele din poliamidă, polipropilenă sau lână pot fi reciclate și utilizate la fabricarea produselor izolatoare.

Procesul de reciclare presupune:

 • Colectarea, separarea textilelor (cele ce mai pot fi folosite şi donate de cele distruse)
 • Extragerea poliesterului şi celulozei din articole vestimentare uzate, care au în componenţă mai multe materiale
 • Separarea celor 2 materiale refolosibile de vopsele şi alte particule care, în mod normal, fac din reciclare un proces dificil
 • Materia primă astfel obţinută este transformată la final în noi fire textile.[8]

Din punct de vedere tehnologic, valorificarea textilelor se realizează prin:

 • dizolvare chimică (prin care materiile prime care compun textilele – de regulă bumbacul și poliesterul – pot fi recuperate separat printr-un proces chimic și transformate în materii prime noi)
 • incinerare (valorificare energetică).[9]

Știați că

textile

Deșeurile textile din bumbac, atunci când nu mai pot fi donate pentru a fi reutilizate, ajung să fie mărunțite și reduse la nivelul de fibre, ca și hârtia, din care se fac produse noi, cum ar fi covoare, izolații sau umplutură pentru scaunele de la mașină?

Produse realizate din textile reciclate:

 • Lavete
 • Termoizolație
 • Umplutură pentru scaune tapițate (inclusiv banchetele autovehiculelor)
 • Covoare
 • Pături industriale
 • Carpetele și covoarele pot fi utilizate la platformele de compost sau la grădinărit (puse pe pământ în jurul plantelor, nu permit creșterea buruienilor, pot fi utilizate ca mulci)

Clipuri video

A World of Textile Recycling – UK: 

Reciclare fibre sintetice – poliester (original „How It’s Made Recycled clothes”): 

 

Aceste informații au fost culese și v-au fost prezentate cu sprijinul asociației Ecoteca, prin programul UrbanWins.

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2


Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România. Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Bine Primit și Birou Eco.


[1] Sursa: http://opiniabuzau.ro/ce-se-intampla-cu-deseurile-textile/

[2] Sursa: http://www.puidesomn.ro/saltele/coconatal/saltea-coconatal-100-naturala-120-x-60-cm-642050418202.html

[3] Sursa: https://www.comenzi-scaune.ro/ – reparatii scaune, accesorii scaune

[4] Sursă: http://scutecele.ro/absorbante-refolosibile/

[5] Sursă: http://scutecele.ro/produse/scutece-textile-iasi/scutece-lavabile-cu-buzunar/pachet-promotional-3-scutece-material-textil-model-ancore-si-balene/

[6] Surse: https://www.eubio.ro/produs/perie-pentru-spalat-vase-din-fribre-naturale/, https://alternative.blue/ro/produs/bureti-naturali-lufa/ și https://www.organik.ro/igiena-personala/geluri-de-dus-si-baie/burete-natural-exfoliant-lufa-pentru-periaj-umed-sau-uscat-1

[7] Sursa: https://www.umweltbundesamt.de/sites/default/files/medien/1410/publikationen/2018-05-30_texte_40-2018-municipal-waste-management_en.pdf

[8] Sursa: http://www.life.ro/fine-living/trends/reciclarea-hainelor-un-trend-pe-care-ar-trebui-sa-l-adoptam-cu-totii-16595940

[9] Sursa: https://lindstromgroup.com/ro/article/reutilizarea-deseurilor-textile/

       

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2

Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.

Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2024 Viitor Plus.

Back To Top