skip to Main Content
Măștile și Mănușile – Reguli De Folosire, Colectare și Alternative Sustenabile

Măștile și mănușile – reguli de folosire, colectare și alternative sustenabile

În ultimele 2-3 luni, un obiect utilizat în principal doar în sistemul medical a ajuns pe buzele tuturor – și la propriu, și la figurat. Vorbim, evident, despre măștile de protecție. Odată cu utilizarea lor la scară mare, au apărut tot felul de întrebări: cum se folosește, ce tip de mască ne trebuie, ce facem cu ea după?

Tipuri de măști

Cele mai răspândite tipuri de măști sunt:

  • Cele reutilizabile, cusute din pânză, cumpărate de la producătorii de handmade și produse din pânză sau făcute manual acasă.
  • Cele chirurgicale, care au de obicei culoarea albastră și pliurile caracteristice, care au ajuns deja în oferta celor mai mulți retaileri.
  • Cele de tip N95, folosite de personalul medical din prima linie, care pot fi etanșate complet și folosite împreună cu alte sisteme de protecție (vizieră, combinezon, etc.)

Cum alegem masca potrivită?

În primul rând, masca de tip N95 este recomandată în principiu doar pentru personalul medical și chiar este contraindicat să încercați să vă procurați astfel de măști. De ce? Din două motive: stocurile la nivel global sunt limitate, motiv pentru care acest tip de mască ar trebui să ajungă mai ales la personalul medical care lucrează direct cu pacienții confirmați sau suspecți de coronavirus; în plus, acestea trebuie potrivite pe față cu foarte mare atenție, foarte strâns, în așa fel încât să fie etanșe (ceea ce le face și foarte incomode) și majoritatea persoanelor care nu lucrează sau au lucrat în domeniul medical nu vor ști cel mai probabil cum să poarte corect o astfel de mască.

Măștile chirurgicale sunt o soluție potrivită când mergeți în zone aglomerate sau dacă este nevoie să vizitați persoane din categorii de risc. Este util să aveți acasă o cutie de măști pentru astfel de situații, dar asigurați-vă că le folosiți corect. Spălați-vă pe mâini înainte de a vă pune masca, evitați să atingeți interiorul ei și nu uitați să o potriviți pe nas. Una dintre cele mai frecvente greșeli este purtarea măștii cu susul în jos, ceea ce duce la deplasarea ei pe față în timpul utilizării și la nevoia de a o reajusta atingându-vă astfel fața foarte des. Fiecare mască chirurgicală are o mică sârmă de metal în partea de sus. Aceasta trebuie potrivită în dreptul nasului și apăsată cu două degete, pentru a fixa masca. Nu faceți greșeala de a vă da jos mască (nici până la bărbie) și de a o repune la loc. Acest tip de mască este de unică folosință și nu trebuie repurtată. Din păcate, sunt realizate dintr-un tip de plastic care nu poate fi reciclat.

Măștile reutilizabile din pânză s-au dovedit a fi mai utile decât se vehicula la începutul pandemiei. Deși acestea nu filtrează virusul, ele protejează de picăturile generate de strănut și limitează destul de mult răspândirea virusului. Măștile reutilizabile pot fi folosite în exterior, în locuri nu foarte aglomerate sau la locul de muncă. După încetarea stării de urgență și revenirea la serviciu, purtarea unei măști va fi obligatorie cel puțin în spațiile închise. Măștile reutilizabile sunt cele mai potrivite în acest caz, pentru că vă protejează, dar sunt și mult mai sustenabile din punct de vedere financiar și ecologic. Urmați foarte strict indicațiile despre spălarea și sterilizarea lor. Vă puteți alege chiar astăzi niște măști reutilizabile din pânză făcute de colegii noștri de la Atelierul de Pânză: https://www.atelieruldepanza.ro/categorie-produs/masti-reutilizabile/

Mănușile: necesitate sau falsă protecție?

Pe lângă mască, unele persoane poartă și mănuși chirurgicale ca măsură de protecție. Utilitatea lor este pusă la îndoială de specialiști, pentru că și acestea trebuie folosite urmând niște reguli foarte stricte pentru a fi eficiente. În domeniul medical, mănușile se schimbă după fiecare pacient, pentru a evita contaminarea încrucișată (adică transmiterea virusului prin intermediul fluidelor de la un pacient la altul). Făcând paralela cu viața de zi cu zi, pentru ca folosirea mănușilor să fie cu adevărat utilă, acestea ar trebui schimbate după fiecare obiect pe care îl atingem: ieșim din bloc, atingem clanța, ne schimbăm mănușile; intrăm în magazin, atingem clanța, ne schimbăm mănușile; etc. În mod evident asta ar fi nerealist. În loc să folosim mănuși, este mult mai recomandat să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun de fiecare dată când ne întoarcem din oraș, iar în timp ce suntem în afara casei să ne dezinfectăm înainte de a ne atinge fața.

Dacă alegeți totuși să purtați mănuși sau dacă sunteți nevoiți prin natura jobului pe care îl aveți, iată un clip explicativ despre modul în care se scot acestea în mod corect.

Ce facem cu măștile și mănușile de unică folosință după utilizare?

Conform ultimelor informații de la Ministerul Mediului, precum și de la companiile de salubritate, măștile și mănușile de unică folosință provenite de la populație nu sunt considerate deșeuri medicale, deci nu trebuie colectate în containere pentru deșeuri periculoase (precum cele provenite din spitale și centre de carantină). Cu toate acestea, recomandarea generală este să le colectăm noi acasă în condiții diferite de cele în care strângem gunoiul menajer. Mănușile și măștile (dar și șervețelele folosite și alte deșeuri generate de dezinfectarea locuinței) ar trebui strânse în doi saci, care să fie legați bine la gură după ce s-au umplut și lăsați într-un spațiu necirculat (precum un colț al balconului) pentru câteva zile înainte de a fi aruncați. Astfel, dacă aceste deșeuri au fost contaminate, virusul a avut timp să devină inactiv înainte de a ajunge la gunoi.

Vă rugăm să nu aruncați sub nicio formă măștile și mănușile împreună cu deșeurile reciclabile sau în spații neamenajate (pe jos sau în natură)!

https://www.healthline.com/health/coronavirus-mask#when-how-to-use

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronavirus/in-depth/coronavirus-mask/art-20485449

https://www.cnbc.com/2020/04/14/can-wearing-medical-gloves-protect-you-from-coronavirus-experts.html

 

Back To Top