skip to Main Content
Învățăm Să Protejăm Natura – O Listă Orientativă De Lecturi Pentru Copii

Învățăm să protejăm natura – o listă orientativă de lecturi pentru copii

Credem cu tărie că obiceiurile și atitudinile sănătoase se învață încă din copilărie, de aceea venim în atenția părinților, bunicilor și educatorilor/profesorilor cu o serie de propuneri de lecturi privind protecția mediului, reciclare și sustenabilitate.

Copiii învață cel mai bine prin puterea exemplului, dar și prin explorarea naturii și lectură!

Vă invităm să vă inspirați din titlurile de mai jos, care sperăm să vă ajute în a iniția o discuție și a trece la acțiune împreună cu micuții exploratori!

 1. Ursulețul reciclează (Alexandra Wadhwani) – Un ursuleț curajos și curios a pornit într-o aventură prin pădure, unde își întâlnește prietenii și învață despre cei 3 R: Redu, Reutilizează, Reciclează. El primește informații valoroase despre colectare selectivă și reciclare.
 2. Prietena mea, Albina (Allison Jay) – Într-un oraș prăfuit, o albină aterizează la fereastra unei fetițe și în scurt timp se împrietenesc. Fetița învață despre ce o face fericită pe albinuță și împreună culeg semințe pe care le vor planta și din care vor răsări apoi flori. Copiii învață astfel despre rolul important al albinelor în ciclul naturii, despre anotimpuri și despre prietenia adevărată.
 3. Hainele cele noi ale lui Pelle (Elsa Beskow) – o poveste plină de învățăminte, despre un băiețel care are nevoie de haine noi și care face diferite munci conform puterilor sale pentru a obține ceea ce își dorește. Copiii învață că nimic nu vine de la sine, că fiecare are ceva de oferit celor din jur, precum și despre un mod de viață simplu și sustenabil.
 4. Șansa lui Bilețel (Victoria Pătrașcu) – Bilețel este un post-it trist, aruncat la gunoi, care este ajutat de toate personajele din camera lui Andrei să ajungă la reciclat. O poveste despre importanța acordării unei a doua șanse, împletită cu conștientizarea necesității reciclării hârtiei.
 5. Scrisori din Laponia (Victoria Pătrașcu) – o poveste sensibilă despre importanța protejării naturii în contextul încălzirii globale care îl împiedică pe Moș Crăciun să mai ajungă la copii.
 1. Craciun fericit, bunicule! (Michael Morpurgo) – în scrisoarea pe care bunicul i-o lasă Miei, îi povestește despre comorile planetei noastre și despre atenția și grija cu care trebuie să le tratăm. 
 1. Țup, salvatoarea iernii (Alex Donovici) – Animăluțele salvează pădurea și aduc iarna înapoi. O lecție despre prietenie și empatie, despre puterea lui “împreună”, precum și despre protejarea și respectarea naturii. 
 1. Pupo învață să protejeze natura (Mirabela Les) – simpaticul cățeluș Pupo pornește la o plimbare prin pădure și se întâlnește cu mai multe animăluțe, de la care învață de ce este important să avem grijă de natură: copacii ne dau aer curat, ne ajută în caz de inundații și sunt căsuțele animalelor.
 1. The children’s book of green habits (Sophie Giles) – o carte ce îi încurajează pe copii să descopere și să exerseze obiceiuri “verzi” pentru a contribui la o lume mai curată și mai fericită. Bonus: abțibildurile reutilizabile!
 1. Pandora (Victoria Turnbull)Pandora este o vulpiță ce trăiește din ceea ce aruncă oamenii și îi face mare plăcere să repare lucruri stricate. O poveste emoționantă despre prietenie și speranță, dar și despre reutilizare și puterea binelui de a schimba lumea.
 1. A forest (Marc Martin) – o poveste de actualitate, despre lăcomia oamenilor care distruge pădurile și cum afectează acest lucru echilibrul naturii.
 1. Cărțile Usborne: See inside Recycling and Rubbish, Why should I recycle, The story of Rubbish, Recycling things to make and do.

Care este cartea Dvs preferată și de ce?

Aveți și alte recomandări de lecturi care abordează teme precum reciclare, protejarea mediului, obiceiuri sustenabile?


Photo copyright: Josh Applegate@joshapplegate

Back To Top