skip to Main Content
Reciclarea Plasticului Coduri Reguli

Despre reciclarea plasticului: coduri, reguli și dileme

Majoritatea ambalajelor au un cod care ne indică materialul, pentru a facilita procesul de colectare și reciclare. Așa stau lucrurile cel puțin la nivel teoretic… Practic, doar pentru că două obiecte sunt din același material și au același cod, nu înseamnă că se reciclează amândouă. De ce? Rațiunile economice dictează dacă un obiect va ajunge la reciclare, la incinerare sau la groapa de gunoi. În acest articol vorbim despre reciclarea plasticului, dar și despre coduri, reguli și dilemele ce apar odată cu acestea.

Din păcate, legislația actuală din România nu face mare lucru în acest sens: taxele de depozitare la groapă sunt printre cele mai mici din Europa. Cetățenii care aleg să recicleze (în ciuda infrastructurii deficitare) plătesc în continuare taxe de salubritate la fel de mari ca cei care aruncă deșeurile amestecat. Încă nu este introdus un sistem de garanție/depozit pentru ambalaje, iar regulile de reciclare sunt neclare și neunitare.

Cum RECICLEZI plasticul?

Și totuși: Ce e de făcut? Cum știm ce se reciclează și ce nu?

Putem porni de la o serie de reguli general valabile, pe care să le aplicăm atunci când suntem nesiguri, și în rest să ne adaptăm la cerințele colectorului care deservește zona în care locuim, în care lucrăm sau pe care o vizităm. Mai jos îți explicăm cum se face reciclarea plasticului în funcție de coduri și ce reguli se aplică.

Ce știm sigur?

Putem spune cu siguranță că în România se pot colecta în vederea reciclării toate flacoanele (adică recipientele de tip sticlă, fie că sunt de la băuturi sau de la detergenți, șampon, balsam) cu codurile 01 (PET) și 02 (HDPE). Dacă sunt ridicate de către un operator de salubritate este bine ca acestea să fie clătite și turtite. Dacă le duceți la un automat de colectare (de tipul celor existente în anumite supermarket-uri), trebuie să știți că acesta va recunoaște doar flacoanele din PET (adică sticlele de apă și de suc) și le va primi doar neturtite, întrucât sunt comprimate automat în mecanism.

În plus, majoritatea colectorilor reușesc să valorifice prin reciclare și un anumit tip de folie de plastic (cea puțin elastică, groasă, care nu foșnește și nici nu se mototolește ușor, folosită de obicei la baxuri sau la împachetarea mobilei; NU folie alimentară)

Ce poate genera confuzie?

Pe lângă flacoane există și alte obiecte produse din materialele PET, cu codul 01. Printre aceste se numără: paharele de unică folosință transparente, anumite caserole și anumite pahare de iaurt. Deși am putea crede că ele se reciclează fără probleme împreună cu celelalte obiecte din PET, asta nu este neapărat adevărat și trebuie verificat cu operatorul de salubritate. Motivul: Din cauză că multe astfel de recipiente sunt contaminate cu resturi alimentare și generează costuri mari de curățare, majoritatea reciclatorilor preferă să nu le accepte, pentru că nu rentează. În plus, acestea ar necesita alt proces de reciclare față de flacoane și nici acest lucru nu pare a fi disponibil momentan la noi în țară. Totuși, unii colectori acceptă orice fel de obiecte din PET, urmând să le sorteze apoi în cele care ajung la reciclare (flacoane, de obicei) și cele care ajung la incinerare.

Ce nu se (prea) reciclează?

Pe lângă obiectele cu codurile 01 și 02, în legătură cu care sperăm că v-am lămurit, mai există produse și ambalaje din plastic cu coduri de la 03 la 07. Acestea sunt în principiu nereciclabile. Desigur, există mereu posibilitatea să găsiți un colector care a reușit să valorifice prin reciclare și aceste tipuri de obiecte sau să apară și în România tehnologia necesară procesării lor. Totuși, din ce știm noi, majoritatea colectorilor le consideră momentan nereciclabile și fie nu le preiau, fie le preiau pentru a le valorifica energetic (adică prin incinerare). Iată care sunt aceste obiecte:

Cod 03 – obiecte din policlorură de vinil (PVC)

Din acest material se fac: țevi, anumite recipiente pentru produse care nu sunt de uz uman (adică nu cosmetice, detergenți sau băuturi, ci mai degrabă ulei de motor), anumite elemente de construcție. Este un material toxic, care nu poate fi reciclat împreună cu alte tipuri de plastic și care prezintă numeroase dificultăți în procesul de valorificare, motiv pentru care se reciclează doar în anumite (foarte puține) țări.

Cod 04 – obiecte din polietilen cu densitate mică (LDPE)

Din acest material se fac: anumite ambalaje de tip pungă pentru alimente, în special pentru pâine, anumite recipiente de mâncare, o parte dintre obiectele de unică folosință, chiar și anumite flacoane (pe care nu este recomandat să le amestecați cu cele reciclabile). Este un material sigur și nontoxic, motiv pentru care îl regăsim în multe tipuri de ambalaje de alimente. Se reciclează greu și doar în foarte puține țări.

Cod 05 – obiecte din polipropilen (PP)

Din acest material se fac: majoritatea ambalajelor tip pahar pentru iaurt și alte brânzeturi, alte recipiente flexibile sau dure pentru mâncare sau medicamente (de obicei cele netransparente), multe din obiectele de unică folosință, învelișurile plastice de la majoritatea electrocasnicelor, o parte din jucării. Este un material foarte răspândit, non-toxic, inclusiv atunci când este încălzit la microunde, sigur pentru om și incredibil de versatil. Se reciclează în foarte multe țări, dar în cea mai mare parte nu și în România (cu excepția găletușelor de iaurt).  Puteți întreba punctual operatorul de salubritate ce să faceți cu obiectele cu codul 05.

Cod 06 – obiecte din polistiren (PS)

Din acest material se fac: o parte din caserole și pahare de unică folosință, anumite tipuri de „umplutură” pentru ambalarea produselor fragile. Este un material foarte ieftin și ușor, motiv pentru care este și destul de răspândit. Din cauza caracterului toxic, s-a observat o oarecare reducere în ultimii ani, dar nu a fost eliminat definitiv. Nu se reciclează aproape nicăieri, pentru că fiind foarte puțin dens, este nevoie de un volum foarte mare pentru a atinge un număr de kilograme, ceea ce face reciclarea nerentabilă. Încercați să îl evitați pe cât posibil.

Cod 07 – obiecte din alte tipuri de plastic (altele)

În această categorie întră obiectele făcute din nailon, policarbonat, acril, precum și toate celelalte tipuri de mase plastice care nu au fost menționate până acum. Este cea mai nocivă formă de plastic și nu se reciclează efectiv nicăieri. Cel mai probabil va ajunge la groapa de gunoi sau va elibera compuși toxici la incinerare. Încercați să îl evitați pe cât posibil.

Concluzia:

Reciclarea plasticului nu este chiar atât de dificilă, dacă respectăm anumite coduri și reguli. Însă încearcă să respecți pe cât posibil ierarhia sustenabilității. Redu cantitatea de deșeuri pe care le generezi, mai ales dacă este vorba de ambalaje și obiecte nereciclabile. Alege cât de des poți alternative reutilizabile în locul plasticului de unică folosință. Și nu în ultimul rând: reciclează! Iar asta înseamnă și: alege obiecte pe care știi că le poți recicla!

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2

 

 


Surse:

Foto https://www.nicepng.com/ourpic/u2q8i1a9r5r5r5e6_plasticsign-recycle-plastic-recycling-codes/

https://www.nonstopgreen.com/articles/article/5e8cd9dfcaac5f119c18da52

Plastic Resin Codes


Harta Reciclării este un program ViitorPlus, o organizație non-profit înființată în 2006 și are experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un copac!, Atelierul de Pânză, RECICLETA, Harta Reciclării, ecOprovocarea, BirouEco, Amenajarea eco-turistică a cascadei Bigăr, Regenesys, POD cu POD luminezi o casă. ViitorPlus – pentru oameni și natură.

Back To Top