skip to Main Content
Uleiul Alimentar Uzat

De ce și cum să reciclezi uleiul alimentar uzat?

Aruncarea la chiuvetă sau la coșul de gunoi a uleiului alimentar uzat are efecte extrem de negative atât asupra sănătății tale, cât și pentru mediul înconjurător. Descoperă ce poți face pentru a evita să contribui la perpetuarea acestor efecte, de ce și cum să reciclezi uleiul alimentar uzat.

De ce să colectezi și să reciclezi uleiul alimentar uzat?

Atunci când arunci uleiul alimentar uzat în sistemul de canalizare, acesta înfundă țevile și produce defecțiuni în sistemele din stațiile de epurare. Costurile de curățare și reabilitare a țevilor de canalizare sunt apoi introduse la consumatorul final, adică sporirea cheltuielilor tale.

Un litru de ulei alimentar uzat care este aruncat în sistemul de canalizare poluează un milion de litri de apă. Această cantitate reprezintă necesarul pentru supraviețuire pentru un adult pe o durată de 14 ani. Apoi, odată ajuns în resursele naturale de apă, uleiul formează o peliculă la suprafața apei care împiedică oxigenul să ajungă la plantele și viețuitoarele acvatice. Ca urmare, atât viețuitoarele cât și plantele din aceste ape mor fiind lipsite de oxigen.

De asemenea, atunci când ajunge în sol, uleiul alimentar uzat râncezește, poluând solul și oprind regenerarea acestuia. Astfel, pământul devine nefertil, fiind necesar un interval considerabil de timp pentru ca acesta să devină din nou productiv.

Cum colectezi corect uleiul alimentar uzat?

Ce aspecte să ai în vedere pentru a putea fi reciclat și a evita impactul negativ asupra mediului atunci când îl colectezi? Îți recomandăm ca după ce termini de gătit să lași uleiul utilizat să se răcească. După ce uleiul s-a răcit, strecoară-l pentru a elimina impuritățile și resturile de mâncare. Apoi pune uleiul strecurat într-un recipient de plastic, metal sau sticlă. Uleiul astfel colectat este gata de a fi dus la punctele de colectare specializate pentru a fi trimis spre reciclare.

Este foarte important să eviți amestecarea uleiului uzat cu apă, ulei de motor, uleiuri minerale, lichid de frână sau transmisie, resturi alimentare, produse chimice sau orice alte deșeuri deoarece acesta nu va mai putea fi reciclat.

De asemenea, este bine să știi că uleiul alimentar uzat prezintă proprietăți de reutilizare. El poate fi transformat în combustibil biodiesel, în săpun natural, în soluții de curățare, dar și în produs concentrat emulsionabil pentru toate tipurile de cofraje.

Unde poți preda uleiul alimentar uzat?

Odată colectat separat și necontaminat în recipientul ales, uleiul alimentar uzat este pregătit pentru a fi predat la punctele de colectare specializate sau poate fi preluat de la tine de acasă pentru a fi trimis spre reciclare. Cum apa este o resursă indispensabilă vieții, îți propunem să colectezi uleiul și să îl duci la reciclare la:

  • Uleiosul

Uleiosul, un proiect de antreprenoriat social demarat în 2013 de către S.T.U.P, colectează uleiul alimentar uzat sau grăsimile de uz casnic chiar de la tine de acasă. Prin intermediul acestui proiect este colectat gratuit atât de la persoanele fizice, cât și juridice din București și Iași. Aici găsești toate informațiile necesare pentru ca Uleiosul să poată colecta uleiul de la tine de acasă sau de la sediul firmei.

  • MOL România

Benzinăriile MOL reprezintă prima rețea de benzinării din România, care în anul 2012 a inițiat un program pentru colectarea uleiului alimentar uzat de la populație. Există un număr considerabil de benzinării Mol în țară care au și rol de puncte de colectare pentru uleiul uzat. O listă completă a acestora, precum și prezentarea procedurii simple de predare a uleiului uzat poți găsi aici.

Uleiul alimentar uzat poate fi primit în orice hypermarket Auchan. În funcție de cantitatea de ulei uzat predată, poți primi apă sau detergent de vase.

Poți aduce ulei alimentar în orice hypermarket Carrefour, iar pentru 3 sau 5 litri de ulei primești la schimb 1 sau 2 litri de ulei de floarea soarelui nou.

Bracos Oil se ocupă de acest serviciu gratuit de la domiciliu sau direct de la locația de tip HoReCa. Aceștia oferă la schimb ulei de floarea soarelui sau detergenți. Pentru ridicarea de la domiciliu, condiția este să se colecteze minimum 5 litri (NU este necesară filtrarea uleiului). Bracos Oil se ocupă și de colectarea grasimilor vegetale și untură.

Green Environment colectează și de la persoanele fizice cu transport gratuit. Condiția pentru deplasare este să existe cantitatea minimă de 5 litri.

  • Oil right 
  • Benzinăriile Socar
  • Benzinăriile OMV – în perioada 1 mai – 31 decembrie 2021 pentru doi litri de ulei uzat primești o cafea sau un voucher pentru cafea.

De asemenea, poți verifica pe Harta Reciclării punctele de colectare cele mai apropiate de tine. Nu uita să adaugi și tu pe hartă puncte de colectare pe care le cunoști.

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2

 

 


Harta Reciclării este un program ViitorPlus, o organizație non-profit înființată în 2006 și are experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un copac!, Atelierul de Pânză, RECICLETA, Harta Reciclării, ecOprovocarea, BirouEco, Amenajarea eco-turistică a cascadei Bigăr, Regenesys, POD cu POD luminezi o casă. ViitorPlus – pentru oameni și natură.


Surse:

Uleiosul – Proiect pilot de colectare colectare urbană a uleiului și grăsimilor alimentare de uz casnic

Ce poți să faci cu uleiul alimentar uzat. Cum să-l reduci, reutilizezi, reciclezi

Locuri din toată țara unde poți să predai uleiul alimentar folosit

Colectează uleiul alimentar uzat – MOL Romania

Back To Top