skip to Main Content
De Ce și Cum Să Reciclezi Uleiul Alimentar Uzat?

De ce și cum să reciclezi uleiul alimentar uzat?

Aruncarea la chiuvetă sau la coșul de gunoi a uleiului alimentar uzat are efecte extrem de negative atât asupra sănătății tale, cât și pentru mediul înconjurător. Descoperă ce poți face pentru a evita să contribui la perpetuarea acestor efecte.

De ce să colectezi și să reciclezi uleiul alimentar uzat?

Atunci când arunci uleiul alimentar uzat în sistemul de canalizare, acesta înfundă țevile și produce defecțiuni în sistemele din stațiile de epurare, iar costurile de curățare și reabilitare a țevilor de canalizare sunt apoi introduse în costurile consumatorului final, ceea ce presupune sporirea cheltuielilor tale.

Un alt aspect important de știut este faptul că un litru de ulei alimentar uzat care este aruncat în sistemul de canalizare poluează un milion de litri de apă. Această cantitate reprezintă necesarul pentru supraviețuire pentru un adult pe o durată de 14 ani. Apoi, odată ajuns în resursele naturale de apă, uleiul formează o peliculă la suprafața apei care împiedică oxigenul să ajungă la plantele și viețuitoarele acvatice. Ca urmare, atât viețuitoarele cât și plantele din aceste ape mor fiind lipsite de oxigen.

De asemenea, atunci când ajunge în sol, uleiul alimentar uzat râncezește, poluând solul și oprind regenerarea acestuia. Astfel, pământul devine nefertil, fiind necesar un interval considerabil de timp pentru ca acesta să devină din nou productiv.

Cum colectezi corect uleiul alimentar uzat?

Pentru a putea fi reciclat și a evita impactul negativ asupra mediului atunci când colectezi uleiul alimentar uzat, este bine să ai în vedere anumite aspecte importante. Îți recomandăm ca după ce termini de gătit să lași uleiul utilizat să se răcească. După ce uleiul s-a răcit, strecoară-l pentru a elimina impuritățile și resturile de mâncare. Apoi pune uleiul strecurat într-un recipient de plastic, metal sau sticlă. Uleiul astfel colectat este gata de a fi dus la punctele de colectare specializate pentru a fi trimis spre reciclare.

Este foarte important să eviți amestecarea uleiului uzat cu apă, ulei de motor, uleiuri minerale, lichid de frână sau transmisie, resturi alimentare, produse chimice sau orice alte deșeuri deoarece acesta nu va mai putea fi reciclat.

De asemenea, este bine să știi că uleiul alimentar uzat prezintă proprietăți de reutilizare. El poate fi transformat în combustibil biodiesel, în săpun natural, în soluții de curățare, dar și în produs concentrat emulsionabil pentru toate tipurile de cofraje.

Unde poți preda uleiul alimentar uzat?

Odată colectat separat și necontaminat în recipientul ales, uleiul alimentar uzat este pregătit pentru a fi predat la punctele de colectare specializate sau poate fi preluat de la tine de acasă pentru a fi trimis spre reciclare. În acest moment în România există trei actori care preiau uleiul uzat de la populație, și anume: Uleiosul, Sigurec și MOL România.

Uleiosul, un proiect de antreprenoriat social demarat în 2013 de către S.T.U.P, colectează uleiul alimentar uzat sau grăsimile de uz casnic chiar de la tine de acasă. Prin intermediul acestui proiect este colectat gratuit uleiul atât de la persoanele fizice, cât și cele juridice din București și Iași. Aici găsești toate informațiile necesare pentru ca Uleiosul să poată colecta uleiul de la tine de acasă sau de la sediul firmei.

Sigurec este un proiect mare inițiat în urma semnării unui acord oficial încheiat între companii private, autorități publice, primării și reciclatori pentru colectarea diverselor deșeuri, printre care și a uleiului alimentar utilizat. Poți preda uleiul uzat colectat la una dintre cele 21 de stații de colectare selectivă din țară aflate în vecinătatea magazinelor Carrefour. Mai multe detalii poți găsi aici.

Benzinăriile MOL reprezintă prima rețea de benzinării din România, care în anul 2012 a inițiat un program pentru colectarea uleiului alimentar uzat de la populație. Există un număr considerabil de benzinării Mol în țară care au și rol de puncte de colectare pentru uleiul uzat. O listă completă a acestora, precum și prezentarea procedurii simple de predare a uleiului uzat poți găsi aici.

De asemenea, poți verifica pe Harta Reciclării punctele de colectare cele mai apropiate de tine. Nu uita să adaugi și tu pe hartă puncte de colectare pe care le cunoști.

 

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2

 

Surse:

Uleiosul – Proiect pilot de colectare colectare urbană a uleiului și grăsimilor alimentare de uz casnic

Ce poți să faci cu uleiul alimentar uzat. Cum să-l reduci, reutilizezi, reciclezi

Locuri din toată țara unde poți să predai uleiul alimentar folosit

Colectează uleiul alimentar uzat – MOL Romania

Back To Top