skip to Main Content
Deșeuri Electrice Electronice și Electrocasnice Mici

Deșeuri de echipamente electrice și electronice mari

Ce sunt DEEE-urile mari?

Echipamentele electrice și electronice sunt bunurile care funcționează dacă sunt alimentate la priză, pe bază de baterii sau care necesită încărcare. DEEE-urile sunt deșeurile acestor articole, ieșite din uz.

DEEE-urile sunt clasificate în funcție de tipul de colectare – DEEE-uri mari, DEEE-uri mici, baterii și becuri. Bateriile și becurile sunt colectate separat, ca urmare a elementelor chimice pe care le conțin în timp ce restul deșeurilor de echipamente electrice și electronice sunt clasificate în funcție de mărimea acestora, cele mari fiind mai mari de 50 de cm.

 Tipuri de DEEE-uri mari

  • Echipamente electrice și electronice cu dimensiuni mai mari de 50 cm;
  • Televizoare, monitoare și alte tipuri de ecrane;
  • Electrocasnice mari (frigidere, congelatoare, lăzi frigorifice, mașini de spălat, uscătoare, cuptoare electrice, plite, aragaze);
  • Unități calculator, copiatoare, imprimante, sisteme audio;
  • Aparate de aer condiționat, centrale termice, boilere electrice, panouri fotovoltaice.

Simboluri

DEEEImaginea apare pe ambalajele echipamentelor electrice și electronice.

Mesajul imaginii este de a nu arunca aceste echipamente împreună cu deșeurile menajere sau cele de ambalaje deoarece se colectează separat.

 

 

Cum se pregătesc

Deșeurile de echipamente electrice și electronice trebuie ferite de umezeală. Dacă acestea conțin acumulatori încorporați, nu încercați să îi scoateți.

În cazul anumitor tipuri de DEEE-uri (ex. televizoare smart, calculatoare, laptop-uri), recomandarea este să ștergeți datele cu caracter personal de pe ele, pentru a elimina riscurile ca acestea să ajungă în posesia altor persoane.

Cum se colectează

Operatorii de salubritate au servicii sau puncte de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Verificați cu operatorul de salubritate din zona în care locuiți ce modalități de colectare utilizează.

Pot fi anumite zile din lună în care locuitorii pot scoate DEEE-urile mari în fața locuinței sau blocului. De asemenea, pot fi ridicate în urma solicitărilor telefonice sau a emailurilor trimise de doritori. Aceste tipuri de servicii pot fi furnizate de către operatorii de salubritate locuitorilor în mod gratuit sau contra cost.

Pentru că deșeurile electronice sunt „vânate” și de colectorii informali, nu ar trebui să le scoateți în fața blocului înainte de sosirea operatorului care le colectează. Este recomandat ca operatorul care le colectează să sune cu puțin timp înainte de a ajunge la adresa de unde colectează DEEE-urile.

În viitor, majoritatea orașelor din România vor avea în curând centre de aport voluntar, unde locuitorii arondați pot aduce DEEE-uri.

Magazinele care vând echipamente electrice și electronice colectează, la rândul lor, DEEE-uri. Astfel, magazinele specializate în vânzarea de electronice și electrocasnice (Altex, Flanco, Media Galaxy), dar și hipermarketurile și magazinele cash&carry (Auchan, Carrefour, Kaufland, Metro, Selgros) primesc astfel de deșeuri. Dacă magazinele nu au spații de colectare la vedere, mergeți să întrebați la biroul de relații cu clienții.

Există și campanii de buy-back sau programe finanțate de la buget prin care, la cumpărarea de electronice și electrocasnice (în special articole mari – frigidere, mașini de spălat, televizoare), magazinele preiau produsul vechi la livrarea celui nou.

Serviciile de colectare specializate cu ridicare de la domiciliu reprezintă o altă variantă de colectare a DEEE-urilor. Acestea pot fi contra cost, dar există și posibilitatea ca ridicare să fie gratuită, în funcție de greutatea DEEE-urilor și de zona de unde sunt preluate acestea. Cel mai bine întrebați înainte care este aria de acoperirea a serviciului și cantitatea minimă pentru care se face colectarea.

Asociația Ecotic (021 9641 / office@ecotic.ro) colectează gratuit deșeuri electrice și electronice de la populație, la nivel național, în cazul în care cantitățile depășesc 50 kg. În cazul persoanelor juridice, colectarea este gratuită pentru minim 150 kg.

Ateliere Fără Frontiere (0314 259 010 / contact@atelierefarafrontiere.ro) este o unitate protejată autorizată unde lucrează persoane din medii defavorizate care colectează DEEE-uri pe raza municipiului București. Transportul este gratuit pentru cantități mai mari de 50 kg.

Serviciul de Colectare Selectivă (0800 444 800 / contact@colecteaza.ro) are, la rândul său, acoperire națională pentru colectarea DEEE-urilor, care este gratuită pentru cantități mai mari de 30 kg.

D&D Waste (0351 916 / recyclabewaste@gmail.com) colectează DEEE-uri din Craiova și împrejurimi.

ATENȚIE! Nu predați DEEE-urile către colectorii informali care le ridică de la domiciliu. Unii dintre acești au autorizații de colectare, dar nu și pentru tratarea DEEE-urilor. Ei le colectează pentru a le dezmembra, fără să respecte normele de protecție a mediului. Colectorii informali extrag metalele și abandonează sau – și mai grav – incinerează componentele care nu au valoare economică (plastic, cabluri, cauciuc etc.) care degajă substanțe toxice în aer.

 

Alternative la Reciclare. Reducere și Reutilizare

Repararea este o alternativă la reciclare. Multe dintre echipamentele actuale sunt făcute pentru a nu fi reparate ușor. Piesele de schimb pot fi suficient de scumpe cât să fie mai avantajos să cumperi un produs nou.

În plus, a fost aprobată recent directiva UE care obligă producătorii de echipamente electrice și electronice să faciliteze repararea acestora și să folosească componente și materiale mai rezistente în timp. Așadar, dacă presupune costuri mai mici, încercați mai întâi să reparați un articol electric sau electronic înainte de a-l înlocui.

Donațiile de echipamente care nu vă mai sunt de folos reprezintă o altă modalitate de reutilizare. Contactați organizațiile sau inițiativele non-guvernamentale din comunitatea în care locuiți care colectează astfel de echipamente cu scopul de a ajuta persoanele din medii defavorizate.

Donațiile se pot face către asociații non-guvernamentale care le redirecționează către cei care au nevoie de ele sau pe grupuri de donații de pe platformele de social media (ex. grupul Freecycle România – Mobilă și Electrocasnice).

Mai multe detalii despre unde puteți dona, găsiți AICI.

Ateliere Fără Frontiere este o organizație non-guvernamentală cu statut de unitate protejată autorizată care se ocupă atât de colectarea DEEE-urilor, cât și de repararea acestora. Prin programul educlick, calculatoarele primite de la diverse companii cu titlu de donație sunt reparate și recondiționate în atelierul unde lucrează persoane din medii defavorizate. Calculatoarele sunt apoi donate școlilor și bibliotecilor din comunități marginale.

 

Cum se reciclează DEEE-urile

Tratarea DEEE presupune sortarea inițială a acestora pe tipologie (aparate frigorifice, echipamente cu CRT, electrocasnice mari, IT, etc.).

În funcție de tipul de echipament există diferite tipuri de procedee. Cele mari – frigidere, congelatoare – sunt dezmembrate manual, apoi din ele se extrag fluidele (freonul și uleiul din compresor, care sunt stocate în tancuri speciale și trimise la reciclatori de specialitate), după care sunt mărunțite ca orice alt deșeu.

Părțile metalice sunt separate cu ajutorul unor magneți, după care se separă chimic bucățile de spumă poliuretanică. Bucățile de metale neferoase – cele care nu sunt atrase de magneți – sunt separate de rest prin diverse metode: centrifugare, scufundarea resturilor într-un lichid (plasticul și lemnul vor pluti, dar metalul se scufundă; de vreme ce bucățile de fier au fost deja extrase, la fund nu mai rămân decât metalele neferoase), cu ajutorul curenților electrici, etc.[1]

Nu se pot recicla:

  • Tuburile catodice ale televizoarelor vechi (acestea se depozitează)
  • Unele substanțe periculoase existente în interiorul DEEE
  • Unele componente de DEEE

Știați că

  • deșeurile electronice conțin aur, argint și alte materiale prețioase?

Clipuri video

Drumul DEEE-urilor după colectare

 

Procesul de reciclare al DEEE-urilor (Recycle Now)

 

[1] Sursa: http://www.sigurec.ro/ro/despre-sigurec/reciclez1/reciclarea-electronicelor-si-electrocasnicelor.html

       

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2

Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.

Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2024 Viitor Plus.

Back To Top