Orașele din Europa, dar și din alte zone ale lumii…
Cod roșu pentru umanitate – cum să reducem impactul asupra mediului
Pe fondul secetei, incendiilor și valurilor de căldură cu temperaturi record, grupul interguvernamental de experți în evoluția climei (IPCC) al ONU a publicat, la începutul lunii august, rezultatele evaluării riscurilor încălzirii globale determinată de activitățile umane.
Pentru a atrage atenția asupra gravității concluziilor prezentate de IPCC, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a afirmat că evaluarea experților în schimbările climatice este un cod roșu pentru umanitate – cel mai categoric avertisment dat până acum de oamenii de știință.
Potrivit raportului, activitatea umană a adus schimbări climatice fără precedent, unele ireversibile.
Cifre îngrijorătoare
Astfel, temperaturile globale au crescut, începând cu 1970, mai repede decât în orice altă perioadă de 50 de ani din ultimii 2.000 de ani, iar ultimii cinci ani au fost cei mai fierbinți din ultimii 170 ani.
Extremele fierbinți, inclusiv valurile de căldură, au devenit mai frecvente și mai intense începând cu anii 1950, în timp ce perioadele reci au devenit mai rare. De altfel, iulie 2021 a fost decretată cea mai fierbinte lună iulie de când se fac măsurători.
Gazele cu efect de seră din atmosferă au un nivel suficient de ridicat încât să perturbe clima timp de decenii, dacă nu chiar de secole.
Influența umană este cel mai probabil (în proporție de 90%) factorul care a dus la topirea ghețarilor din 1990 încoace. Astfel, rata actuală de creștere a nivelului mării aproape s-a triplat comparativ cu perioada 1901-1971.
Cercetătorii mai spun că Oceanul Arctic se va topi complet în luna septembrie cel puțin o dată înainte de 2050 în toate scenariile luate in calcul.
Viitorul nu se vede în culori optimiste. Pentru a reduce impactul activității umane asupra mediului nu este suficient doar ca factorii politici sau marile companii să ia decizii care să mențină omenirea într-o zonă de siguranță. Este nevoie de implicarea fiecăruia dintre noi.
Reducerea emisiilor de carbon prin utilizarea transportului sustenabil
Transportul este unul dintre sectoarele care generează cele mai mari emisii de dioxid de carbon în atmosferă.
Mijloacele de transport care nu poluează (trotineta electrică sau bicicleta) ar trebui utilizate cât mai des pe distanțe scurte.
Acestea ar trebui utilizate în paralel cu transportul în comun sau serviciile de car sharing cu mașini electrice (Spark, Uber Green).
Pentru a reduce amprenta de carbon nu este însă suficientă înlocuirea transportului de persoane cu alternative sustenabile.
Este necesar și ca mărfurile cumpărate din magazin sau comandate prin curier să fie transportate cu vehicule nepoluante. Din acest motiv este important analizarea amprentei de carbon a produselor de import pe care le consumăm sau le utilizăm.
Nu în ultimul rând, industria aviatică este unul dintre sectoarele de transport cele mai poluante. Astfel, fiecare persoană ar trebui să călătorească mai puțin cu avionul.
CITEȘTE ȘI:
Ce mijloace de transport urban alegem
Eficiența energetică înseamnă mai puțină energie din combustibili fosili
Arderea combustibililor fosili produce o cantitate mare de gaze cu efect de seră. Această metodă este însă în continuare sursa preponderentă utilizată în producerea de energia electrică.
Pentru a reduce consumul de energie este nevoie de câțiva pași simpli precum utilizarea becurilor LED sau stingerea luminii la ieșirea dintr-o încăpere.
Aparatele electrice trebuie menținute în stare bună de funcționare și scoase din priză atunci când nu mai sunt folosite.
Consumul de apă trebuie, la rândul său, redus. Transportul apei are nevoie de energie electrică.
CITEȘTE ȘI:
10 pași prin care poți economisi energie electrică
Metanul poate fi redus printr-un consum mai mic de carne
Deși principalul „vinovat” pentru încălzirea globală este dioxidul de carbon, metanul a contribuit la creșterea cu 0,3° Celsius din cele 1,1° Celsius cu care omenirea s-a încălzit de la începutul erei industriale și până în prezent.
Agricultura generează circa 40% din emisiile de metan cauzate de om, din care 32% sunt emisiile generate de animalele de fermă. Reducerea acestor emisii presupune schimbarea tipului de furaje cu care sunt crescute animalele de fermă, astfel încât să elibereze mai puțin metan, dar și reducerea consumului de carne de vită.
Combustibilii fosili au o pondere de aproximativ 35% din emisii, având cel mai mare potențial de reducere, potrivit experților ONU. Măsurile includ îmbunătățirea detectării și eliminarea scurgerilor de metan de la instalațiile de petrol și gaze sau inundarea minelor abandonate de cărbune.
Deșeurile menajere produc în jur de 20% din emisiile de metan, în condițiile în care materialul organic din depozitele de deșeuri și din apele uzate eliberează metan atunci când se descompune.
Soluțiile țin de reducerea deșeurilor care ajung să fie depozitate, prin intermediul reciclării și compostării. Alături de reducerea risipei alimentare, compostarea previne trimiterea resturilor alimentare la groapa de gunoi, generând totodată un produs prețios pentru agricultură.
CITEȘTE ȘI:
Risipa alimentară, de ce și cum să o reducem
Compostul – ce este și cum ne ajută?
Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:
Harta Reciclării este un program al Viitor Plus, o organizație non-profit înființată în 2006 și are experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu.
Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Birou Eco, Amenajarea eco-turistică a cascadei Bigăr, Regenesys, Pod cu Pod luminezi o casă.
Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:
Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.
Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.