skip to Main Content

5 motive pentru a colecta separat

Transformă colectarea separată într-un obicei zilnic. Poți face mici schimbări lună de lună, iar la finalul anului vei ajunge să ai 12 noi obiceiuri mai prietenoase cu natura. Îți oferim 5 motive pentru a colecta separat. Pe https://localizare.hartareciclarii.ro/ găsești puncte de colectare separată pentru TOATE tipurile de materiale reciclabile.

1. „Natura nu are nevoie de oameni. Oamenii au nevoie de natură”– un adevăr zguduitor, prezentat de Julia Roberts, în rolul Mama Natură din acest clip video:


Avem o singură Planetă, doar una, pe care noi, oamenii, o distrugem într-un ritm alert. Consumăm excesiv resursele naturale, poluăm aerul, otrăvim apa și solul, distrugem păduri, specii de insecte și animale, într-un ritm alert, aproape imposibil de contrabalansat de Mama Natură.

Cum vom reuși să supraviețuim ca specie în viitor? Ce lăsăm celor care vin după noi?

Ce putem face? Putem începe prin a fi mai atenți la ce și cât risipim, prin a reduce consumul de produse de care nu avem cu adevărat nevoie. Mai mult, să fim mai cumpătați cu apă și energie pe care le consumăm. Putem să reparăm și să reutilizăm obiecte, în loc să le aruncăm, și să reciclăm ce nu mai poate fi utilizat în forma actuală.

2. Din 2020, penalitățile pentru neatingerea țintei de reciclare asumate vor fi plătite din bani publici, din banii noștri, ai tuturor.

50 % este rata de reciclare la care România ar trebui sa ajungă până în 2020, conform obiectivelor stabilite de Directiva Europeană Cadru privind Deșeurile. Însă noi reciclăm doar 5% din deșeurile municipale. Este aproape imposibil să atingem ținta de reciclare asumată, așadar vom plăti penalități de aprox. 200.000 euro pentru fiecare zi în care întârziem să ajungem la pragul asumat. Penalitățile se vor plăti de către stat din sume colectate tot de la noi, cetățenii.

Obiceiul fiecăruia dintre noi de a recicla acasă, la școală, la birou, adoptat și de cei din jur, prin puterea exemplului, va multiplica rezultatele reciclării.

3. România să nu mai fie considerată „Țara gunoaielor

România a fost prezentată cu denumirea de „Țara gunoaielor, într-un reportaj realizat de ProTV, în cadrul emisiunii “România, te iubesc!”. Vă recomandăm să-l urmăriți aici, când aveți puțin timp liber.

Pentru că reciclăm extrem de puțin, trimitem cantități enorme de deșeuri la gropile de gunoi. Și cum avem prea puține gropi de gunoi conforme, este dramatic ceea ce se întâmplă. Substanțele toxice rezultate la groapă, cum sunt cele din levigat sau metanul emanat în aer, sunt dăunătoare mai ales pentru sănătate noastră și contribuie la accentuare schimbărilor climatice.

Așadar, reducerea deșeurilor, prelungirea vieții unor produse prin reutilizare și ulterior, reciclare, vor preveni depozitarea unor cantități importante de deșeuri la groapa de gunoi.

4. Reciclând, reducem consumul de resurse naturale.

De multe ori, considerăm că ceea ce nu ne mai este de folos trebuie aruncat și depozitat pentru totdeauna, undeva departe de noi, la groapa de gunoi. Dar multe dintre lucrurile aruncate ar putea fi reparate, refolosite, reciclate și transformate în materie primă pentru noi produse. Astfel, își prelungesc viața și reduc consumul unor resurse naturale.

De exemplu, o tonă de hârtie reciclată:

  • salvează de la tăiere 15 arbori maturi,
  • economisește 9 barili de petrol și 2.500 de litri de apă,
  • economisește 2,3 metri cubi de spațiu la groapa de gunoi.

Acestea reprezintă o economie de 64% în consumul de energie, o reducere cu 58% a consumului de apă și diminuarea cu 27 kilograme a agenților poluanți din aer.

(Sursa: www.recycling-revolution.com/recycling-facts.html)

5. Industria reciclării oferă locuri de muncă și contribuie la bugetul de stat.

 Colectând separat deșeurile în vederea reciclării, susținem inițiativele și companiile care se ocupă de transportul deșeurilor și reciclarea lor, un sector economic care asigură locuri de muncă și contribuie la bugetul de stat.

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2

 


Harta Reciclării este un program ViitorPlus, o organizație non-profit cu o experiență de peste 14 ani în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un copac!, Atelierul de Pânză, RECICLETA, Harta Reciclării, ecOprovocarea, BirouEco, Amenajarea eco-turistică a cascadei Bigăr, Regenesys. Viziunea ViitorPlus: „Redescoperim împreună legătura cu natura și investim în ceea ce lăsăm în urma noastră”.

       

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2

Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.

Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2024 Viitor Plus.

Back To Top