skip to Main Content

Rezultatele Harta Reciclării pe anul 2022

Viitor Plus a lansat Raportul Anual pentru 2022, un an plin de recorduri. Pentru Harta Reciclării, 2022 a fost anul cu cei mai mulți elevi care au parcurs lecțiile oferite de noi. În plus, am ajuns la un total de peste 16.000 de puncte adăugate pe hartă, iar site-ul a avut cel mai mare număr de utilizatori de până acum.

Răsfoiește Raportul Anual al asociației Viitor Plus

Harta Reciclării, un program al asociației Viitor și-a continuat misiunea de a face cunoscute reducerea, reutilizare și reciclarea către copiii, tinerii și adulții din România prin toate toate proiectele sale.

Harta, cu cele 16.000 de puncte de  colectare din toată țara, rămâne cel mai important dintre acestea. Este completată de lecțiile de mediu dezvoltate pentru elevi și  preșcolari, dicționarul online cu cele 60 de materiale unde explicăm ce  anume și cum se reciclează, dar și articolele informative pe teme de mediu publicate lună de lună  pe site-ul www.hartareciclarii.ro.

În plus, anul trecut am început să lucrăm la proiectul de advocacy pentru combaterea importurilor  ilegale de deșeuri cu scopul  de a identifica soluții și  dezvolta instrumente care să  îmbunătățească capacitatea  de combatere a acestui  fenomen.

Educarea și conștientizarea protejării mediului este misiunea pe care o  urmărim zi de zi la Harta Reciclării, cu sprijinul partenerului nostru strategic cu După Noi, platforma de sustenabilitate a Sistemului Coca-Cola în România, format din  Coca-Cola HBC România și Coca-Cola România.

5.000 de puncte noi pe Harta Reciclării 

Principalul nostru mijloc de  comunicare este harta cu  punctele de colectare separată  (reciclare). În jurul hărții creăm  întreaga poveste despre  reducere, reutilizare și reciclare,  despre necesitatea adoptării  circularității în economie și a reducerii amprentei personale de carbon.

Harta este ca un organism viu, așa că suntem permanent într-un proces de  adăugare de puncte noi de colectare și de actualizare a celor deja existente.

Primim și ajutorul utilizatorilor  noștri, în condițiile în care  oricine se poate înregistra și  poate adăuga puncte noi de  colectare sau le poate modifica  pe cele existente.

Anul trecut am finalizat și un demers important de adăugare de puncte noi,  pe care l-am început în a doua jumătate a anului 2021, prin trimiterea de  solicitări oficiale către o mare parte din primăriile orașelor din țară, dar și  a unor localități din mediul rural. Punctele primite au fost sistematizate și  pregătite pentru încărcare. Astfel, am reușit să adăugăm pe hartă alte 5.000  de puncte noi de colectare administrate de serviciile publice de salubrizare  sau de primării.

Pe Harta Reciclării există acum 16.000 de puncte de colectare din toată  țara care acoperă de la deșeuri de ambalaje reciclabile – plastic, metal,  sticlă, hârtie și carton – până la deșeuri care necesită colectare separată  precum becuri, baterii, textile, ulei alimentar sau medicamente expirate  (care intră la categoria deșeuri periculoase).

Punctele noi pe care le-am adăugat anul trecut provin atât din orașe, cât  și din comune. Localitățile unde au fost adăugate cele mai multe puncte  de colectare sunt orașe mari – București, Iași, Timișoara, Galați, Constanța,  Craiova, dar și orașe mai mici – Lugoj, Mediaș, Câmpulung Muscel, Sighetu  Marmației, Onești, Râmnicu Sărat, Dorohoi, Petrila.

50.000 de elevi la  Lecția de Reducere și Reutilizare 

Sesiunile educaționale pe care le dezvoltăm la Harta Reciclării sunt tot mai căutate de profesori,  atât pentru temele abordate, cât  și pentru calitatea materialelor  educaționale concepute pentru cadrele didactice.

După lecțiile despre cei 3R și schimbările climatice, în 2022 am creat cea de-a treia lecție  de educație de mediu, despre reducere și reutilizare. Realizată în urma parteneriatului încheiat  cu Garnier, lecția a avut un mare succes în rândul profesorilor și  elevilor.

Pentru explicarea modului în care pot fi susținute la clasă  lecția am susținut 16 webinarii în primăvară și toamnă, la care au  participat în total, peste 2.700  de cadre didactice.

Materialele educaționale pentru această lecție au fost concepute pentru  trei categorii de vârstă – învățământ primar (și preșcolar), gimnazial și  liceal.

„Consider că aceste webinarii cu aplicabilitate la clasă aduc un plus de valoare societății de azi. Ne confruntăm cu o poluare masivă, de aceea e bine ca de la o vârstă fragedă să  conștientizăm cât de important este faptul de  a reduce poluarea.” – prof. Dina Claudia Pop,  Școala Gimnazială Florea Mureșanu, Suciu De Sus, jud. Maramureș

În total, peste 2.200 de profesori au trimis raportări pentru sesiunile de  primăvară și toamnă. Astfel, Lecția despre Reducere și Reutilizare a fost susținută în fața a peste 50.000 de elevi și preșcolari. În plus, alți peste 2.600 de elevi au parcurs Lecția celor 3R – Reducere, Reutilizare, Reciclare și peste 800 de elevi au participat la Lecția despre schimbări climatice în 2022.

Toate aceste rezultate au făcut ca 2022 să fie anul cu cei mai mulți elevi care au participat la lecțiile informale de mediu dezvoltate de noi. Până în prezent, peste 140.000 de elevi au participat la sesiunile educaționale concepute de Harta Reciclării, începând cu anul școlar 2019-2020.

Importurile ilegale de deșeuri sub lupă 

Activitatea derulată de Harta Reciclării în 2022 a avut și un  element nou – proiectul de advocacy, pe care îl derulăm cu ajutorul Goldman Sachs Gives.

Prin acest demers, urmărim găsirea de soluții pentru reducerea  fenomenului importurilor ilegale de deșeuri. Pentru început, am realizat un raport de 50 de pagini despre principalele probleme cu care se confruntă România în materie  de deșeuri ilegale. Analiza face  o sinteză la legislația existenta  la nivel mondial, european si  național, inclusiv la tratatele  internaționale la care România a  aderat și normele europene pe care  țara noastră trebuie să le respecte.

Documentul detaliază și responsabilitățile pe care le au instituțiile de  reglementare și control când se confruntă cu fenomene precum arderile  ilegale sau importurile ilicite de deșeuri, identificând ariile care au nevoie  de îmbunătățire.

În cadrul proiectului, am  avut și o serie de întâlniri cu  factori de decizie în domeniul  gestionării eșeurilor, printre  care senatorul Dragoș Popescu,  membru în Comisia de Mediu și  Raul Pop, fost secretar de stat  pe gestionarea deșeurilor la  Ministerul Mediului.

În completare, am trimis scrisori oficiale către instituțiile statului  (Ministerul Mediului, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu, Poliția de Frontieră, Autoritatea  Vamală) și către ambasade ale unor țări occidentale.

Principalul scop al acestor întrebări a fost obținerea de informații  suplimentare despre fenomenul importului și depozitării ilegale a  deșeurilor și despre obligațiile legale de raportare a deșeurilor generate de  către instituțiile publice și companii.

Peste 200.000 de utilizatori în 2022 

Site-ul hartareciclarii.ro are, din toamna anului 2022, o nouă înfățișare. Conținutul site-ului este mai  bine structurat, iar aspectul este  unul minimalist. În felul acesta,  articolele pe care le publicăm  și proiectele derulate împreună  cu partenerii programului sunt  puse mai bine în valoare.

În anul 2022, site-ul nostru  care include harta propriu zisă, dicționarul de materiale,  secțiunea de articole și paginile  proiectelor conexe a avut  208.000 de utilizatori unici, în creștere cu 5% față de anul  precedent.

Până la finalul lui 2022, am ajuns la peste 16.000 de urmăritori pe Facebook, în timp ce numărul de followers al  paginii de Instagram a trecut de  3.100 de urmăritori.

Anul trecut am avut peste 200  de postări pe Facebook și peste 500 de postări și stories pe Instagram. Cea mai populară postare a anului 2022 a fost legată de centrele  de colectare a textilelor pentru  donații și cu un impact de peste 73.000 de persoane pe  Facebook.

În fiecare lună am abordat câte  o tematică diferită a postărilor  pe paginile de social media  ale Hărții, iar informațiile le am sintetizat apoi în articolele  de pe site. Temele au variat de  la eficiență energetică, modă  sustenabilă, compostare și  biodiversitate până la poluarea  cu plastic, zero waste, reducere  și reutilizare.

Anul trecut Harta Reciclării a avut în jur de  20 de apariții pe TV și radio, în presa scrisă și publicații online generaliste sau locale, cu apariții la Știrile ProTV, iLike IT și Euronews  România.

Educație prin joc 

Cu Harta Reciclării, am fost  prezenți în 2022 și la evenimente  outdoor prin care am promovat  reciclarea către cei mici.

Pe 1 iunie am fost prezenți,  împreună cu celelalte programe  ale Viitor Plus, la 1uniFEST, în  Parcul Alexandru Ioan Cuza din  București. Acolo ne-am distrat  cu Marea Căpăceală alături de cei mici, care au făcut cunoștință  și cu „R”, mascota programului.

În luna august, am participat  la Maratonul Olteniei, care s-a  desfășurat la Râmnicu Vâlcea. Și  acolo tot copiii au fost principalii  noștri parteneri.  I-am încurajat să ne aducă  ambalaje reciclabile, iar în  schimbul acestora au avut  ocazia să își picteze propria  sacoșă reutilizabilă în cadrul  unei activități organizate de  Atelierul de Pânză.

       

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2

Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.

Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2024 Viitor Plus.

Back To Top