skip to Main Content

România este în al 12-lea ceas cu gestionarea deșeurilor

Al 12-lea ceas este campania de conștientizare, lansată de Viitor Plus prin programul Harta Reciclării, despre impactul pe care încălcarea legilor privind deșeurile îl are asupra mediului și sănătății.

Campania atrage atenția asupra situațiilor care reprezintă încălcări ale legislației privind gestionarea și depozitarea deșeurilor. Este vorba despre arderea, abandonarea sau depozitarea ilegală a deșeurilor, despre situațiile în care colectarea separată nu se face corespunzător sau despre importurile ilegale de deșeuri.

„De ani buni, situația deșeurilor este neschimbată. Sunt aruncate la marginea drumurilor, pe spațiile verzi, în lacuri și albiile râurilor. Legile impun ținte tot mai ridicate de reciclare și fracții noi care trebuie colectate separat. În schimb, deșeurile continuă să fie ridicate împreună sau arse pe câmpuri. Nu mai putem continua doar să ne plângem că nimic nu se schimbă. Dacă ne dorim o țară curată, trebuie să reacționăm la încălcările legii și să facem sesizări până vom fi luați în seamă” – Teia Ciulacu, președinta asociației Viitor Plus.

De ce suntem în al 12-lea ceas?

Gestionarea deșeurilor ar trebui să funcționeze în România. Legislația românească este aliniată la normele europene și convențiile internaționale.  încălcări sunt bine definite, iar atribuțiile de control ale autoriăților sunt stabilite.

În schimb, există multe cazuri în care prevederile sunt ignorate sau încălcate, inclusiv de către autorități. Nerespectarea legislației din domeniul deșeurilor face ca problema poluării să persiste.

Cele mai multe dintre deșeurile generate de populație ajung la groapa de gunoi. Din acest motiv România se află pe ultimul loc în Europa la reciclare, cu o rată de reciclare de 12,1%, potrivit datelor Eurostat din 2022. Sunt generate anual peste 300 de kg de deșeuri per locuitor. În schimb, se reciclează doar 36 de kg, timp în care gunoaiele altor țări ajung în România.

 

Arderile de deșeuri

Arderea deșeurilor este interzisă în România. Incendierea deșeurilor este reglementată de lege și se face în incineratoare autorizate, în spații industriale certificate să dezmembreze componente periculoase din deșeuri, autorizate de stat.

Incinerarea deșeurilor de plastic sau textile sintetice eliberează în aer substanțe toxice și de peste 1.000 de ori mai periculoase decât cele degajate de arderea lemnului de foc, potrivit unui  studiu internațional la care a contribuit și Institutul de cercetare de la Măgurele.

De exemplu, toxicitatea degajată de arderea unei sticle de plastic (PET) este de 520 de ori mai mare decât cea a lemnului, cea a PVC-ului (țevi plastic, profile ferestre etc.) este de 1.300 de ori, iar arderea a ABS-ului (jucării, componente auto) ajunge să fie de peste 4.000 mai toxică decât a lemnului.

 

Depozitarea ilegală sau abandonarea

Aruncarea și abandonarea deșeurilor de către cetățeni, firme, operatori de salubritate sau primării sunt interzise. Cei care nu transportă deșeurile în locuri special amenajate comit o ilegalitate.

De exemplu, cei care predau sau vând deșeuri metalice (feroase sau neferoase), electrice și electronice, automobile dezafectate în alte părți decât către firmele autorizate să facă aceste tranzacții. În plus, susții rețele infracționale care pun în pericol sănătatea lor și a altor cetățeni.

Deșeuri depozitate ilegal poluează solul cu substanțe toxice care otrăvesc pământul, de unde ajung în și, în final, în farfuriile noastre. Afecțiunile declanșate sau întreținute de efectele poluării pot varia de la boli infecțioase, la afecțiuni pulmonare, cancer, alergii sau boli autoimune.

 

Colectarea separată incorectă a deșeurilor

Autoritățile locale sunt obligate să pună la dispoziție infrastructura care să permită cetățenilor să colecteze separat. Primăria poate fi sesizată dacă acest lucru nu se întâmplă. Dacă problema nu se rezolvă, poate fi sesizat și comisariatul județean al Gărzii de Mediu.

Totodată, operatorii de salubrizare au obligația de a verifica vizual dacă deșeurile sunt separate corespunzător, de a le prelua separat şi de a nu le amesteca în timpul transportului cu alte deșeuri. Dacă nu respectă aceste prevederi, firmele pot fi amendate, prin sesizarea poliției locale sau a Gărzii de Mediu.

 

Importurile ilegale de deșeuri

Importurile de deșeuri sunt în general aduse în țară ca transporturi mascate de bunuri second hand. În 2023, Poliția de Frontieră a oprit la graniță peste 6.000 de tone de gunoaie.

Majoritatea sunt deșeuri textile și de îmbrăcăminte. Acestea ajung în România aduse de „brokerii de deșeuri” mascate ca marfă second-hand. Cel mai adesea ajung, de fapt, să fie depozitate ilegal, arse sau îngropate. Transporturile ilegale sunt frecvente. Deși riscante, sunt extrem de profitabile pentru intermediari.

Ghidurile Al 12-lea ceas

Ghidurile Al 12-lea ceas expun scenarii posibile, care se întâmplă destul de des în viața de zi cu zi, și explică concret ce se poate face pentru a opri acțiunile ilegale.

Fiecare ghid are o altă tematică:

  • Aer. Arderea deșeurilor;
  • Pământ și apă;
  • Colectarea separată;
  • Importul deșeurilor în România.

De la predarea electrocasnicelor vechi către colectorii informali, la familia care își aruncă gunoaiele din mașină în prima parcare, la mormanele de deșeuri abandonate la marginea satelor, și până la operatorul de salubrizare care nu colectează separat – toate acestea pot fi sesizate simplu către instituțiile specializate: Garda Națională de Mediu, Poliția Română, Poliția Locală, administrațiile locale sau primăriile.

Tot în ghiduri sunt prezentate detalii despre sancțiunile impuse de lege. De exemplu, pentru incendierea oricărui tip de deșeu ori pentru aruncarea sau îngroparea deșeurilor, amenzile ajung acum până la 45.000 de lei. Dacă este vorba despre deșeuri periculoase, se poate merge până la pedeapsa cu închisoarea. Totodată, fiecare ghid conține modele de intervenție și sesizare, în format editabil, alături de contacte directe pentru instituțiile responsabile.

Cum poți face o sesizare?

Campania Al 12-lea ceas își dorește cetățeni responsabili care să își cunoască drepturile, dar și obligațiile în materie de gestionarea deșeurilor. Este nevoie, deopotrivă, de implicarea lor în semnalarea ilegalităților observate în gestionarea deșeurilor din zonele pe care le frecventează. În final, o mai bună coordonare între cetățenii care fac sesizări și autorități ar putea fi o cale spre rezolvare.

Campania încurajează implicarea cetățenilor, care pot sesiza autoritățile dacă sunt martorii unor astfel de încălcări. Iată 3 pași simpli prin care poți face o sesizare:

  1. Descarcă ghidurile Al 12-lea ceas pentru a avea la îndemână toate informațiile necesare, modele de sesizări și contacte directe.
  2. Dacă observi acțiuni ilegale, așa cum sunt exemplificate în ghiduri, completează modelul de sesizare. Poți atașa fotografii și videoclipuri.
  3. Sună la 112 în situațiile alarmante și trimite sesizarea către instituția specializată.
       

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2

Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.

Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2024 Viitor Plus.

Back To Top