Al 12-lea ceas este campania de conștientizare, lansată de Viitor…
Rezultatele Harta Reciclării din anul 2021
Harta Reciclării a continuat și în anul 2021 să crească la toate capitolele. Au fost aproximativ 40.000 de elevi și profesori participanți la sesiunile educaționale, aproape 200.000 de utilizatori unici pe site-ul programului și un impact total de peste 1,6 milioane al paginilor Harta Reciclării de pe Facebook și Instagram.
Programul asociației Viitor Plus a lansat o serie de proiecte în parteneriat cu asociații neguvernamentale, instituții publice și branduri preocupate de sustenabilitatea activității lor pe parcursul anului trecut. De asemenea, au fost trimise sute de scrisori către autoritățile locale pentru actualizarea bazei de date din spatele aplicației Harta Reciclării.
Toate proiectele și activitățile realizate în 2021 nu ar fi fost posibile fără sprijinul Coca-Cola HBC România, care a continuat parteneriatul strategic pe care îl are cu Harta Reciclării din 2019, de la relansarea programului.
Sesiunile educaționale
Harta Reciclării a continuat sesiunile educaționale pentru profesori începute în 2020.
Pe parcursul anului școlar 2020/2021, echipa Harta Reciclării a organizat 18 webinarii la care au participat 1.800 de cadre didactice. În cadrul întâlnirilor online, profesorilor le-a fost prezentat planul de lecție care include și modalități interactive de captare a atenției copiilor.
Prin intermediul acestora, zeci de mii de elevi și-au însușit noțiuni precum colectarea separată, reciclarea sau economia circulară prin jocuri și educație non-formală.
Pe lângă lecția despre reducere – reutilizare – reciclare, predată și pe parcursul anului școlar 2019/2020, a fost concepută o a doua lecție despre schimbările climatice.
Pentru lecția de reducere – reutilizare – reciclare au fost efectuate 12 webinarii la care au participat 1.500 de profesori. Dintre aceștia, mai mult de jumătate au susținut lecția despre cei 3R la clasele lor. Au fost în total aproape 1.100 de sesiuni educaționale, desfășurate în toate județele țării și în Republica Moldova, la care au participat aproape 22.000 de elevi.
Pentru pregătirea lecției de schimbări climatice, Harta Reciclării a organizat 6 webinarii. În urma acestora, peste 6.000 de elevi au aflat despre fenomenul schimbărilor climatice, cauzele si consecințele acestora.
În total, cele două lecții despre mediu au fost predate către aproape 30.000 de elevi prin programul Harta Reciclării, în timp ce alți peste 10.000 de elevi au participat la lecția de reciclare predată de programul Eco Provocarea.
Actualizarea punctelor de pe hartă
Aplicația Harta Reciclării, cu punctele de colectare separată aflate pe întreg teritoriul României, rămâne componenta principală a programului. În a doua jumătate a anului 2021, echipa programului a început un proces amplu de actualizare a punctelor de colectare stradale administrate de autoritățile publice.
Astfel, au fost trimise aproape 2.000 de scrisori oficiale către instituții județene, primării de comune și de orașe. Aproape 600 de instituții și primării au răspuns acestor solicitări.
În urma centralizării răspunsurilor primite, numărul de puncte de colectare disponibile pe hartă a trecut de 16.000.
Intră pe Harta Reciclării pentru a vedea care sunt cele mai apropiate puncte de colectare de locuința ta.
Comunicare și social media
Harta Reciclării și-a propus de la început să informeze publicul larg despre problemele de mediu existente. Articolele de pe site și postările de pe paginile programului de pe Facebook și Instagram oferă sfaturi care pot ajuta orice persoană să îți reducă impactul asupra mediului.
Site-ul Harta Reciclării a avut o creștere consistentă. Traficul a avut 199.000 de utilizatori unici în 2021, în creștere cu 40% față de anul precedent, iar numărul total de afișări a crescut cu 45%, la 584.000 de pagini.
Temele lunare abordate anul trecut au fost: microplastic (ianuarie), poluarea solului (februarie), reducere, reutilizare, reciclare și textile (martie), economia circulară și economisirea energiei (aprilie), legile UE (mai), sfaturi eco-friendly (iunie), Iulie Fără Plastic (iulie), turism sustenabil (august), educație de mediu (septembrie), sfaturi de sezon pentru reducere și reutilizare (octombrie), COP 26 și combaterea schimbărilor climatice (noiembrie), „Reciclăm în București” și sărbători sustenabile (decembrie).
Cele peste 230 de postări și videoclipuri publicate pe pagina de Facebook a Harta Reciclării au generat un impact total de aproape 1,5 milioane de persoane, în timp ce pe contul de Instagram au fost publicate peste 50 de postări și 650 de stories.
Doza de reciclare
Doza de Reciclare reprezintă o serie de videoclipuri cu sfaturi despre colectare separată, realizată împreună cu asociația Nature Talks .
Având ca motto „Reciclarea pe Înțelesul Tuturor!”, serialul cuprinde 12 episoade care au abordat teme precum: tipurile de ambalaje care se pot recicla, regulile corecte de colectare separată sau soluțiile de prevenire a deșeurilor.
Clipurile video au fost încărcate pe site-ul și canalele de Facebook și Instagram ale Hărții Reciclării și pe canalul YouTube al Viitor Plus. Episoadele au avut – pe Facebook – peste 4.000 de vizualizări.
Urmărește videoclipurile din seria Doza de reciclare publicate pe site-ul Harta Reciclării.
Reciclăm în București
Campania Reciclăm în București a avut ca scop creșterea gradului de informare și de conștientizare a necesității colectării separate și a reciclării în rândul bucureștenilor. Pentru acest scop, Harta Reciclării a creat 6 ghiduri – câte unul pentru fiecare sector – plus un al șaptelea ghid despre regulile generale de pregătire și colectare separată a deșeurilor.
Ghidurile Reciclăm în București au fost astfel concepute pentru a reflecta gestionarea deșeurilor din fiecare sector, cu avantajele și dezavantajele ei.
Campania a fost lansată printr-o conferință de presă online la care au participat reprezentanți ai autorităților locale din București.
Pe lângă ghiduri, proiectul a mai inclus un serial online difuzat pe canalele de socializare ale asociației Viitor Plus, în care sunt prezentate în detaliu regulile care trebuie respectate pentru colectarea separată a mai multor ambalaje sau produse, cum ar fi: hârtia și cartonul, sticla, plasticul și metalul, uleiul alimentar uzat și medicamentele.
Proiectul a fost realizat cu sprijin de la bugetul local al Municipiului București și a fost promovat atât online, pe canalele de social media, cât și offline în rețeaua de ecrane din stațiile de metrou și pe panouri stradale.
Citește ghidurile de colectare separată și reciclare Reciclăm în București.
Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:
Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu.
Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Bine Primit și Birou Eco.
Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:
Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.
Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.