Al 12-lea ceas este campania de conștientizare, lansată de Viitor…
Principalele avantaje ale reciclării hârtiei
Deșeurile de hârtie constituie o importantă sursă de fibre de celuloză, aceasta fiind substanța naturală care stă la baza producerii hârtiei. Resturile de hârtie se biodegradează ușor, în mod natural, spre deosebire de alte deșeuri sintetice cum este plasticul. Multe materiale de împachetat, hârtia pe care sunt tipărite ziarele și chiar șervețelele pe care le folosim zilnic sunt făcute în totalitate sau în parte din fibră de hârtie reciclabilă. Reciclarea hârtiei ar trebui să fie prioritară.
Consumul de hârtie a crescut cu 400% în ultimii 40 de ani și acest lucru a dus la exploatarea intensivă a pădurilor, în unele țări apărând fenomenul de despădurire. Aproximativ 35% din copacii tăiați pe întreaga planetă sunt folosiți pentru producerea de hârtie. De aceea, trebuie să ne gândim mai întâi cum să reducem consumul de produse, resurse, la cum să refolosim resursele după ce nu mai avem nevoie de ele și abia apoi la reciclarea hârtiei.
Reciclarea deșeurilor de hârtie este o activitate menită să producă economii. O fabrică de hârtie consumă cu 40% mai puțină energie dacă folosește hârtie reciclabilă, decât fibră nouă. Cu tehnologiile actuale, hârtia poate fi reciclată de cel mult patru ori. De asemenea, producerea hârtiei din lemn consumă mai multe resurse decât producerea hârtiei din deșeuri. Spre exemplu, o tonă de hârtie reciclată poate economisi 3200 litri de apă, 380 KWh energie electrică, 17 de copaci de vârsta de 20 de ani și evită eliberarea în atmosfera a aproape 850 grame de dioxid de carbon.
Avantaje ale reciclării
Cele mai importante avantaje ale reciclării hârtiei sunt reducerea consumului de apă și curent electric, reducerea poluării apelor și aerului și scăderea volumului de deșeuri (de exemplu, deșeurile de hârtie și carton constituie aproximativ 40% din gunoiul menajer produs în Statele Unite ).
Când ajung la reciclare, hârtia şi cartonul sunt sortate pe categorii, în funcţie de calitatea lor: hârtia albă este de calitate superioară, în vreme ce cartonul ondulat este de calitate inferioară, iar ziarele şi o parte din hârtia de birou sunt de calitate medie. După un întreg proces de transformare, hârtia reciclată ajunge înapoi pe birouri, iar cărţile şi cartonul se pot transforma în cofraje pentru ouă sau în alte astfel de obiecte.
Atunci când colectăm separat hârtia, este nevoie să ne asigurăm că nu se contaminează de la alte deșeuri. De cele mai multe ori, hârtia care nu a fost colectată corespunzător, ci ajunge să fie separară de gunoiul menajer pe linii tehnologice de sortare speciale, este de slabă calitate și nu mai poate fi reciclată. E important de știut că nu se poate recicla hârtie pătată de lichide, uleiuri, vopseluri sau mâncare. De asemenea, trebuie menționat că ambalajele de tipul cutii tetrapak nu se colectează alături de hârtie, ci de plastic.
În această secțiune găsiți mai multe detalii despre cum se colectează separat corect produsele din hârtie și carton.
NU UITAȚI CĂ NU DOAR DRUJBELE DISTRUG PĂDUREA! Lipsa reciclării are același efect.
Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:
Harta Reciclării este un program ViitorPlus, o organizație non-profit înființată în 2006 și are experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un copac!, Atelierul de Pânză, RECICLETA, Harta Reciclării, ecOprovocarea, BirouEco, Amenajarea eco-turistică a cascadei Bigăr, Regenesys, POD cu POD luminezi o casă. ViitorPlus – pentru oameni și natură.
Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:
Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.
Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.