Al 12-lea ceas este campania de conștientizare, lansată de Viitor…
Idei de cadouri sustenabile de sărbători
Luna cadourilor este cea mai așteptată lună, de către cei mici și cei mari deopotrivă, însă goana după cadouri pe ultima sută de metri ne face uneori să cumpărăm fără să ne mai gândim la impactul obiectelor alese asupra mediului. În acest articol vrem să îți oferim câteva idei de cadouri sustenabile de sărbători, fie fizice sau imateriale, eco-friendly, pentru a începe să oferim un mic răgaz naturii: ce cadouri putem confecționa în loc să le cumpărăm, ce amintiri putem să oferim în locul cadourilor fizice sau ce cadouri însuflețite putem să oferim prin donații către diferite cauze.
Iată mai jos lista cu idei de cadouri sustenabile care vor mulțumi și cea mai pretențioasă scrisoare către Moș Crăciun
Indiferent ce vei alege să dăruiești anul acesta, ai grijă la materialele folosite în ambalarea cadourilor. Pentru a ambala cadourile creativ poți folosi paginile unei reviste vechi, ziar sau hârtie de ambalat care ți-a rămas de anul trecut. De asemenea, poți lega totul la un loc cu o sfoară la care să adaugi o crenguță de brad sau o floare uscată chiar de tine în paginile unei cărți vechi pentru o notă personală.
Cadouri fizice
Dacă alegi să iei cadouri fizice, sfatul nostru pentru tine este să alegi afaceri locale și să le susții activitatea, mai ales în această perioadă. Dacă varianta de cadou pe care o ai în minte nu se găsește local, asigură-te că produsele au fost fabricate conform principiului Fair Trade (Comerț Echitabil). Fair Trade înseamnă sprijin oferit producătorilor din țările în curs de dezvoltare din Africa, Asia și America Latină, prin îmbunătățirea condițiilor de muncă și de trai pentru micii producători și artizani.
Pentru prietenii interesați de mediu poți alcătui un pachet cu produse sustenabile utile în casă, cum ar fi: sticlă de apă reutilizabilă, un pahar din bambus pentru cafea sau ceai, un set de tacâmuri reutilizabile și un set de caserole din inox sau sticlă, săculețe pentru produsele vrac și o sacoșă de pânză pentru cumpărături sau una din bumbac reciclat de la Atelierul de Pânză, paie din metal sau sticlă și un set de prosoape de bucătărie din bumbac sau in. La acest cadou poți adăuga un plus de vitamine pentru perioada rece cu un borcan de miere și câteva fructe și legume de la comercianții români. Suntem siguri că le va plăcea!
Dacă încă te gândești ce să le iei bunicilor sau părinților îți oferim noi o idee: prăjituri sau fursecuri făcute acasă chiar de tine alături de un print de artă, realizat de un artist din România, sub forma unei ilustrații sau picturi după o poză pe care o aveți împreună. Aceștia vor aprecia atenția pe care ai oferit-o cadoului, iar printul de artă va dăinui pe mobilă sau pe perete mulți ani.
Ce alte cadouri fizice prietenoase cu mediul mai poți oferi cadou?
Plantele în ghiveci vor bucura o persoană care iubește natura sau un pasionat de plante.
Pentru un iubitor de cărți credem că s-ar potrivi o carte despre sustenabilitate și economie circulară sau chiar despre problemele climatice cu care ne confruntăm în ultimii ani.
Având în vedere că anotimpul rece și-a făcut simțită prezența deja prin primii fulgi de zăpadă, te sfătuim să îți îndrepți atenția spre produsele de îmbărăcăminte sau încălțăminte din materiale naturale precum lâna, cașmirul, care vor ține de cald atunci când temperaturile se vor arăta nu tocmai prietenoase. De exemplu, cele 35 de femei care lucrează la Made in Roșia Montană tricotează produse din 100% lână merinos și ajută o întreagă comunitate locală.
Dacă urmează să cumperi cadou unui iubitor de antichități, te sfătuim să arunci un ochi prin magazinele vintage sau second-hand, poate vei găsi o comoară ascunsă printre vechituri: o eșarfă din mătase naturală, o broșă veche, un pickup sau o mașină de scris, obiecte de decor sau chiar un sacou vechi de la un designer consacrat.
În ultima perioadă, ceramica și-a făcut din nou loc în viețile noastre, iar obiectele din ceramică pictate și ilustrate frumos de artiștii români au din ce în ce mai mult succes. Nu vei da greș cu un set de căni, farfurii sau chiar o bijuterie din ceramică. Poți găsi câteva exemple aici, aici, aici sau aici, însă suntem convinși că există mai multe variante pe piață la fel de frumoase ca cele prezentate de noi.
Experiențe
Avem cu toții măcar un prieten pentru care ne gândim foarte mult la un cadou potrivit personalității sale. Pentru acele momente, îți venim în ajutor cu idei de experiențe, pentru a fi sigur că surpriza ta nu va fi uitată prea repede.
Persoanele cu program aglomerat au nevoie cel mai mult de relaxare, mai ales după o perioadă stresantă, iar o zi la spa va fi cadoul perfect pentru cineva care nu are prea mult timp liber. Desigur, dacă persoana căreia urmează să îi faci acest cadou este apropiată, vă puteți face propriul spa acasă și vă puteți relaxa împreună. Ai nevoie de doar câteva lumânări pentru atmosferă, un ceai de lavandă, un difuzor cu uleiuri esențiale, muzica preferată, o sesiune de yoga sau de meditație și apoi vă puteți relaxa la un film cu o mască hidratantă pe față. În timp ce vă relaxați, vă acordați să discutați, fie că vorbim de o relație mamă-fiică, soț-soție sau iubit-iubită. Un cadou universal și ușor de pus în practică, nu?
Dacă vrei să dăruiești un cadou unei persoane căreia îi place aventura și adoră provocările, un zbor cu parașuta deasupra mării sau cu parapanta deaspura munților Bucegi cred că este răspunsul potrivit pentru un cadou de neuitat. La categoria experiențe de neuitat, dar puse în practică în timpul verii, ne-am gândit și la închirierea unei bărci pentru a merge pe mare să vedeți delfinii împreună. Te asigurăm că va merita așteptarea!
Experiențe cu familia
O altă experiență de încercat cu copiii este realizarea unei matrițe a mâinilor. Rețeta este una simplă și cu ingrediente care se găsesc în orice casă: ai nevoie de o cocă formată din 2 căni de făină, 2 de zahăr și una de sare. Se formează o cocă ce poate fi modelată pentru a face ornamente care pot fi vopsite ulterior sau poate fi modelată pe un disc (care se poate atârna în pom dacă sunt făcute 2 găuri în partea de sus) pe care cel mic să-și imprime mâna. Se pune la cuptor pentru 2 ore la aproximativ 120 de grade Celsius și după ce se răcește se poate vopsi cu vopsea acrilică pentru a da un aspect de sărbători.
O experiență clasică de Crăciun, dar care reunește toată familia în aceeași încăpere este decorarea bradului și confecționarea de decorațiuni. Dacă aceasta este luna ta preferată din an și îți place să decorezi, îți oferim o idee prin care să îi implici și pe ceilalți membri ai casei. Cumpără materialele necesare pentru confecționarea unor coronițe de Crăciun. Ai nevoie de câteva crenguțe de brad, bețișoare de scorțișoară, felii uscate de portocale, conuri de brad adunate din pădure, globulețe medii din sticlă, sfoară și câteva lumânări mici. În plus, mai ai nevoie de puțină imaginație și voie bună!
Experiențele oferite cadou pot fi nenumărate și pot fi adaptate în funcție de preferințele fiecărei persoane, de personalitate acesteia și de timpul de care dispui atât tu, cel care oferi cadoul, cât și persoana care îl primește.
Cadouri virtuale
Cadourile virtuale sunt potrivite pentru persoanele active, mereu pe fugă, cele care sunt mereu la curent cu ultimele trenduri din Social Media sau chiar pentru persoanele care au un program aglomerat.
Fiecare dintre noi are acel prieten pasionat de cărți, care își cumpără mereu cărți noi, deși nu a apucat să le termine pe ultimele pe care le-a cumpărat pentru că e mereu pe drumuri și nu are timp să citească. Un abonament la un website de cărți audio credem că i-ar fi de folos pentru a putea „citi” cărți chiar și când trebuie să schimbe metroul sau să conducă până în partea opusă a orașului. O altă variantă audio, de această dată o variantă muzicală, o reprezintă un abonament pe Spotify, Youtube Premium sau Soundcloud.
Dacă ai un prieten căruia îi place mereu să învețe lucruri noi îi poți plăti un abonament versatil și divers pe o platformă de cursuri: Coursera, edX, Skillshare sau Udemy, site-uri care are cursuri diverse, de la cursuri de gătit, până la cursuri de IT. Suntem siguri că va găsi un curs care să îi facă cu ochiul!
Avem o idee și pentru persoanele pasionate de filme și cinematografie, pentru zilele când oboseala își spune cuvântul: abonamente la Amazon Prime, Netflix sau HBO Go. Suntem convinși că niciun cinefil nu ar refuza un astfel de cadou.
Donații sau voluntariat
Pentru că suntem de părere că împreună prin pași mici putem ajunge să facem schimbări mari în lume, îți propunem un tip de cadou puțin diferit: donează către o cauză în care crede persoana căreia urmează să îi faci cadou. Persoana va aprecia că acorzi atenție unor principii în care crede, iar tu te vei simți mai bine știind că ai contribuit la schimbare.
Idei de ONG-uri pe care să le sprijini prin donații:
Viitor Plus derulează programe de educație pentru mediu, antreprenoriat social, împăduriri, reutilizare și reciclare, voluntariat pentru mediu, amenajare eco-turistică și construcție de panouri solare. Poți contribui cu o donație către Adoptă un Copac, unul dintre programele asociației, care ajută la creșterea suprafeței împădurite din România, în zonele rurale cu deficit de pădure. De sărbători poți adopta un copac pentru o persoană dragă, pentru care primești un certificat de adopție personalizat, iar ei se ocupă de îngrijirea puietului pe o perioadă de 5 ani.
Organizația Umanitară Concordia este o organizație neguvernamentală internațională, independentă, care sprijină și ajută copiii, tinerii și familiile defavorizate pentru a avea o viață independentă și responsabilă.
Asociația Tonal este o platformă care dorește să creeze solidaritate și comunicare în favoarea persoanelor cu probleme de sănătate mintală, a celor care se află în dificultate psihologică sau în situații de risc psiho-social.
Asociația Ateliere Fără Frontiere este un ONG care luptă pentru inserția socială, profesională și civică a persoanelor vulnerabile, excluse și marginalizate.
La Taica Lazăr este un magazin de caritate unde poți dona lucruri pe care nu le mai folosești, iar magazinul le vinde pentru a putea oferi mai departe bani sau bunuri categoriilor vulnerabile. Ce zici dacă ai da sfară-n țară în cercul tău de prieteni să adunați lucruri pe care nu le mai utilizați pentru a le dona?
Asociații care sprijină copiii
Dăruiește viață își dorește reformarea din temelii a sistemului medical românesc și vine în sprijinul copiilor și adulților cu boli grave, pentru a fi tratați în camere și spitale decente, dar și în sprijinul medicilor care profesează în spitalele din România.
Asociația Magic este o asociație care sprijină copiii cu afecțiuni grave și familile acestora cu tabere, alimente sau case de locuit în apropierea spitalelor oncologice.
SOS – satele copiilor este un ONG care are misiunea de a oferi o familie copiilor care au rămas fără sprijinul parental și de a-i susține și proteja pe cei care riscă să-l piardă. ONG-ul a construit trei Sate SOS unde au crescut sute de copii, au învățat și au devenit adulți responsabili și au ajutat și sute de copii să rămână în casele lor, alături de familie.
Desigur, sunt multe ONG-uri și asociații care luptă pentru diferite cauze și credem că indiferent către ce inițiativă îți îndrepți sprijinul, acesta va face diferența.
În loc de încheiere…
Așa cum îți povesteam la începutul articolului, te sfătuim să alegi afaceri locale pe care să le susții, cauze în care crezi și experiențe care să-ți aducă zâmbetul pe buze mult timp de acum încolo.
Suplimentar, la orice cadou pe care îl faci, poți adăuga un mesaj emoțional pe o felicitare handmade, iar dacă ți-au fost utile aceste idei să împărtășești și cu prietenii tăi articolul nostru. Nu uita de principiul REDUCE-REUSE-RECYCLE, adaptează aceste cadouri și pentru restul anului și fii parte din schimbare.
Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:
Harta Reciclării este un program ViitorPlus, o organizație non-profit înființată în 2006 și are experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, BirouEco.
Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:
Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.
Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.