Sustenabilitatea în industria cosmetică a devenit un subiect popular în…
Diferențe – bioplastic, plastic biodegradabil, oxo-degradabil, compostabil
În prezent există confuzie în ceea ce privește tipurile de plastic care nu sunt obținute pe bază pe petrol și impactul acestuia asupra mediului. Descoperă mai multe despre aceste tipuri de plastic și dacă reprezintă o soluție viabilă pentru problema poluării cu plastic.
S-a dovedit că cele mai multe dintre aceste tipuri de plastic nu se vor descompune în siguranță pentru mediu dacă ajung în natură. Aceste tipuri speciale de plastic au nevoie de condiții speciale pentru a se descompune. De aceea, ne dorim să prezentăm diferențele între aceste tipuri de plastic pentru ca tu să poți lua o decizie informată care să prevină poluarea mediului. Știind din ce este compus un anumit tip de plastic te va ajuta să determini cum te poți debarasa de el la finalul ciclului său de viață, fără a polua suplimentar.
Bioplasticul
Acest tip de plastic este în general obținut din amidon provenit din porumb, orez, trestie de zahăr sau cartofi. Prefixul „bio” în acest caz se referă la originea resursei din care plasticul este obținut și nu la gestionarea sfârșitului duratei sale de viață. Cei care sunt pentru folosirea bioplasticului susțin că acesta emite mai puțin carbon în atmosferă decât plasticul convențional. Pe când cei care sunt împotriva folosirii lui spun că acesta ridică o problemă etică legată de folosirea de pământ agricol, energie și apă pentru a crește culturi care nu sunt destinate hrănirii populației în condițiile în care există zone pe glob unde hrana nu este suficientă.
La finalul ciclului de viață, anumite tipuri de bioplastic se descompun doar în condițiile foarte specifice oferite de instalațiile de compostare industrială. Bioplasticul nu este adecvat pentru compostarea la domiciliu și nu se descompune într-un timp rezonabil după ce a fost aruncat. De asemenea, unele tipuri de bioplastic nu pot fi descompuse. Unele dintre acestea pot fi reciclate, dar marea majoritate nu. Cele care nu pot fi reciclate ajung direct la gropa de gunoi.
Atunci când bioplasticul este aruncat în natură el nu se va descompune natural și în siguranță pentru mediu și animale. Acesta se comportă la fel ca plasticul convențional, se transformă în microparticule care poluează apa, solul și hrana.
Plasticul biodegradabil
Acest tip de plastic conține aditivi care îi permit să se descompună mai rapid decât plasticul convențional. Însă nu este recomandat să fie aruncat în natură pentru descompunere deoarece viteza și tipul biodegradării diferă în funcție de materialele care compun tipul de plastic și condițiile de mediu existente. De asemenea, multe dintre tipurile de plastic biodegradabil nu se degradează în intestinele speciilor marine, leziunile suferite de acestea rămânând o problemă.
În plus, aditivii conținuți fac dificilă reciclarea acestui tip de plastic alături de plasticul convențional. Acest lucru îngreunează o tranziție completă către o economie circulară.
Plasticul oxo-degradabil
Plasticul oxo-degradabil îmbunătățit cu un agent oxidant poate fi fragmentat în prezența oxigenului, a căldurii și a luminii UV. Ca urmare a descompunerii se formează particule de plastic microscopice cu proprietăți similare celor ale plasticului convențional. Reziduurile eliminate au efecte necunoscute. Acest tip de plastic riscă să contribuie la volumul de microplastic care ajunge în mediul marin și poate crește semnificativ riscul ca aceste particule să fie înghițite de către animale. De asemenea, prezența agenților oxidanți în deșeurile de plastic poate face mai dificilă reciclarea acestora.
Plasticul compostabil
Acest tip de plastic poate fi descompus în siguranță într-un interval de 3-6 luni în condiții de compostare industrială. Anumite tipuri de plastic compostabil pot fi descompuse chiar și acasă. Din nefericire, acesta nu poate fi reciclat alături de plasticul convențional, fiind aruncat la groapa de gunoi unde va elimina gaz metan în momentul în care începe să se descompună, contribuind la creșterea efectului de seră.
Așa cum ai putut observa, aceste tipuri de plastic, chiar dacă pot fi descompuse mai rapid decât plasticul convențional, prezintă destul de multe caracteristici care nu le fac să fie alternative ideale și fără riscuri de poluare. De aceea, recomandarea este să prioritizezi mereu reducerea și reutilizarea tuturor produselor din plastic, indiferent de natura acestora.
Cum să RECICLEZI plasticul?
Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:
Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România. Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Bine Primit și Birou Eco.
Surse:
What about bioplastics, biodegradable plastic and compostable plastic?
Carte verde privind strategia europeană în materie de deșeuri de plastic aflate în mediul înconjurător, Comisia Europeană, Bruxelles, 7.3.2013
Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:
Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.
Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.