skip to Main Content

Calendarul Micilor Schimbări

… sau cum să îți formezi 12 obiceiuri noi prietenoase cu mediul într-un an. De multe ori am auzit fraza „degeaba fac eu o schimbare mică, dacă ceilalți aruncă la întâmplare gunoaiele”. Și suntem de acord că intervine frustrarea atunci când semenilor noștri nu le pasă de mediu. Însă suntem de acord și cu faptul că orice schimbare mică făcută de mai multe persoane, va duce la o schimbare majoră într-un timp lung. Este dificil să îți schimbi obiceiurile de consum brusc și aproape imposibil într-un timp scurt, însă pașii mici pe o perioadă de un an, te vor aduce mai aproape de obiectivul tău final.  Am creat Calendarul Micilor Schimbări pentru a fi alături de tine!

Așadar, te provocăm la #Challenge2021 – schimbările mici contează!

În fiecare lună îți vom propune un nou obicei prietenos cu mediul, adică vor fi 12 schimbări mici pentru a avea mai multă grijă pentru Mama Natură și de noi. Te invităm să ne fii alături pe parcursul anului în această provocare.

Ianuarie

În luna ianuarie îți propunem să reducem împreună consumul de cosmetice care conțin particule din microplastic. Cel mai recent raport cu privire la apele dulci din România reprezintă o îngrijorare pentru noi. Prin analiza calitativă a 21 de probe de apă de pe întreg teritoriul României s-a descoperit prezența microplasticului în toate probele. Mai multe detalii despre microplastic poți găsi aici.

calendarul micilor schimbari

Ce produse conțin microparticule din plastic?

Unele particule sunt vizibile cu ochiul liber, altele nu.

  • Sclipiciul;
  • Pasta de dinți cu particule mici abrazive;
  • Produse de exfoliere a corpului sau geluri de duș;
  • Fardurile de ochi;
  • Rujurile;
  • Cremele solare.
Ce soluții alternative există?
  • Săpunuri naturale în ambalaje de carton;
  • Pastă de dinți fără microparticule;
  • Farduri de ochi fără sclipici;
  • Evitarea ingredientelor Polyethylene (PE), Polypropylene (PP), Polymethyl methacrylate (PMMA), Nylon (PA), Polyurethane, Acrylates copolymer.

Februarie

Pentru luna februarie îți propunem să cumperi local, de la piață sau de la fermierii locali care au culturi bio și în acord cu natura. Mai multe detalii despre poluarea solului poți găsi aici.

Agricultura intensivă este una dintre cele mai poluatoare industrii ale solului, atunci când se folosesc pesticide, erbicide, insecticide și fungicide pentru creșterea mai rapidă a plantelor sau pentru eliminarea insectelor. Substanțele chimice, materiile radioactive sau agenții care cauzează boli sunt unele dintre cele mai frecvente substanțe care poluează solul. Agricultura sustenabilă înseamnă aplicarea îngrășămintelor naturale și compost sau plantarea de păduri pe solurile degradate. Aceste tehnici sunt cunoscute sub denumirea de agricultură regenerativă, pentru că restabilesc solul degradat și măresc randamentul culturilor.

Îți propunem 6 filme și documentare despre sol și poluarea solului:
  • Vindecarea Pământului (Kiss the Ground)
  • Cowspiracy: The Sustainability Secret
  • Food, Inc.
  • The Biggest Little Farm
  • Inhabit: A Permaculture Perspective
  • Honeyland

Asigură-te că distribuitorii de legume și fructe au o cultură bio pentru a avea grijă de sănătatea ta și a familiei!

Martie

Pentru luna martie îți propunem să alegi mai întâi să reduci, să reutilizezi ceea ce ai acasă deja și abia apoi să reciclezi ceea ce nu mi poți folosi. Anul acesta alege să reutilizezi hainele pe care le ai deja și nu cumpăra doar pentru că sunt în trend. Cum primăvara bate la ușă și este anotimpul ghioceilor, dar și a schimbării garderobei, începem cu informații utile despre cum să ai mai multă grijă de mediu și de propriul buget când vine vorba de îmbrăcăminte:

  • Alege haine de care chiar ai nevoie, nu cumpăra doar pentru că sunt în trend.
  • Stabilește o listă cu obiectele vestimentare de care ai nevoie și un buget în care să te încadrezi.
  • Înainte de a merge la cumpărături de haine noi, verifică mai întâi grupurile Facebook de schimb de haine sau pe cele de freecycle.
Industria textilă este una dintre cele mai poluatoare industrii, atât prin procesul de fabricare, cât și prin faptul că mai puțin de 15% din deșeurile textile se reciclează.
De aceea, mai întâi recomandăm reducerea consumului, reutilizarea și abia apoi reciclarea!
Știai că pentru o pereche de jeans sunt necesari 7.000 de litri de apă, iar pentru un tricou până la 2.700 de litri? Pe lângă apa necesară fabricării obiectelor vestimentare sunt implicate și tone de chimicale pentru vopsirea materialelor.  Îți oferim 3 motive să reutilizezi hainele pe care le ai deja:
  • Hainele preferate capătă o nouă viață;
  • Banii cheltuiți pe haine noi pot fi redirecționați către alte activități;
  • Ai grijă de mediul înconjurător.

Aprilie

În luna aprilie economisește energia electrică: stinge becul dintr-o cameră în care nu e nimeni, alege becuri economice și scoate din priză electronicele pe care nu le folosești. Aici găsești 10 pași prin care poți economisi energie electrică.

Mai

În luna mai te provocăm să alegi alternative de transport în locul mașinii personale, cum ar fi transportul în comun, bicicleta, trotineta electrică sau chiar mersul pe jos.

 

Iunie

În luna iunie te îndemnăm să renunți la utilizarea obiectelor din plastic de unică folosință.

Atunci când ieși în oraș sau comanzi mâncare pentru acasă, alege localurile care au ales să fie sustenabile și nu folosesc caserole, tacâmuri și veselă din plastic de unică folosință.  Când mergi la cumpărături, ia de acasă sacoșe reutilizabile. Când ieși la picnic sau când organizezi o petrecere-surpriză, alege farfurii și pahare reutilizabile.

Calendarul micilor schimbari - iunie

 

Iulie

Pentru că este Iulie Fără Plastic, te îndemnăm să îți iei cu tine o sacoșă reutilizabilă – peferabil din material textil – de fiecare dată când mergi la cumpărături.

Sacoșele și pungile de unică folosințăe din plastic care ajung în natură au efecte devastatoare asupra mediului înconjurător. Multe dintre sacoșele din plastic de unică folosință au fost înlocuite cu sacoșe din plastic biodegradabil, realizat din amidon. În realitate, nu tot timpul acest material se degradează atât de repede pe cât ne-am aștepta, motiv pentru care este de preferat să avem propria sacoșă reutilizabilă la îndemână, așa cum sunt cele din material textil fabricate de Atelierul de Pânză.

 

August

Pentru că este luna concediilor, în august te îndemnăm să iei cu tine bunele obiceiuri de acasă și atunci când mergi în vacanță.
Astfel, oriunde te-ai afla în aer liber – fie că ești pe plajă să te bronzezi sau la munte într-o drumeție sau la picnic – ia cu tine tot ce aduci.
Uită-te cu atenție să nu lași nimic în urmă, iar dacă găsești ambalaje lăsate de turiști (care au uitat să își ia bunele obiceiuri în vacanță), ia-le tu în locul lor.

Septembrie

În luna septembrie, se redeschid școlile.  Așadar, în calendarul micilor schimbări, sfatul nostru pentru această lună este să aloci timp educării și informării de mediu.

 

Octombrie

În luna octombrie, vrem să vorbim despre materialele care se reciclează de fapt în România.
Multe dintre ambalajele de unică folosință sunt reciclabile în teorie, dar ajung să fie duse la groapă sau incinerate pentru că  reciclarea lor nu este o afacere profitabilă sau pentru că logistica de colectare din România nu asigură suficientă materie primă acestor unități, astfel încât reciclarea să fie relevantă ca activitate economică.
Așadar, sfatul de luna aceasta din calendarul micilor schimbări este să te informezi care sunt ambalajele care se reciclează cu adevărat și care ajung deșeuri nereciclabile.

 

Noiembrie

În luna noiembrie, te provocăm să îți calculezi amprenta de carbon pe care o generezi cu ajutorul unui calculator de emisii de carbon.

Un calculator de emisii evaluează impactul tău asupra mediului, în funcție de mijloacele de transport pe care le utilizezi, obiceiurile de consum, dieta alimentară, locuința pe care o utilizezi, sursele de căldură și de energie pe care le folosești.

Îți recomandăm calculatorul celor de la Global Footprint Network, dar există și alte calculatoare de acest fel disponibile online.

Zilele acestea se desfășoară COP 26, conferința ONU care își propune limitarea încălzirii globale cu mai puțin de 2°Celsius față perioada pre-industrială, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Alătură-te demersului global de reducere a emisiilor de dioxid de carbon prin evaluarea propriei amprente și identificarea acelor decizii care pot contribui la reducerea propriei amprente.

 

Decembrie

Pentru că este luna sărbătorilor, când ne împodobim casele și încercăm să facem multe bucurii celor mici, ne-ar plăcea ca și în luna decembrie să nu uiți să fii sustenabil.
Un prim pas ar fi să cumperi sau să îți confecționezi singur  decorațiuni din materiale naturale (lemn, hârtie, frunze și fructe uscate, paie, textile organice). Încurajează micii antreprenori și meșteșugari sau folosește-ți creativitatea.
Anul 2021 s-a încheiat. Dacă ai urmat toate sfaturile noaste, ai acum 12 obiceiuri prin care ai reușit să contribui la o planetă mai verde și mai sănătoasă.
Harta Reciclării este alături de tine pentru informațiile de care ai nevoie.  Citește articolele cu informații utile și recomandări despre cum poți pregăti și colecta separat peste 60 de tipuri de materiale, astfel încât să maximizezi șansa ca ele să fie RECICLATE.
În plus, avem articole cu sfaturi despre cum poți REDUCE folosirea de articole și produse care consumă resurse naturale prețioase sau cum poți REFOLOSI unele dintre obiectele care nu mai pot fi utilizate pentru scopul lor inițial, astfel încât să eviți aruncarea lor.

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2


Harta Reciclării este un program Viitor Plus, o organizație non-profit înființată în 2006, cu experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Biroul Eco, Amenajarea eco-turistică a cascadei Bigăr, Regenesys, POD cu POD luminezi o casă.

       

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2

Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.

Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2024 Viitor Plus.

Back To Top